Harmonie


09.12.2015 - 23:24
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Harmonie
Kdepak, milí astrologové, řeč není o synastrii atd. Má otázka zní, zda jste někdy počítali harmonie (harmonický horoskop)? A jaké s tím máte zkušenosti? A pro ty, kteří s tím nikdy nepracovali to může být zajímavým námětem ke zkoumání.Princip vychází z indické astrologie, kde se počítá až 25 harmonií. Funguje to tak, že každé znamení můžeme rozdělit na 2 až 25 stejně velkých částí. V západní astrologii se však používá pouze 12 harmonií, které odpovídají svými významy jednotlivým domům (2. harmonie majetku, 7. harmonie vztahům, partnerství, 10. harmonie úspěchu, kariéře atd.), přičemž 1. harmonie je běžný natální horoskop, jak jej známe.Jak to vypadá s výpočtem v praxi? :15:1. Pozici planety převedeme na absolutní délku (např. 0° Blíženců = 60°, 0° Raka = 90°, 0° Kozoroha = 270°). :15:2. Výslednou pozici planet v absolutní délce vynásobte číslem harmonie (např. Slunce na 0° Blíženců odpovídá v absolutní délce 60°, v 2. harmonii násobíme 2x = 120°, v 5. harmonii násobíme 5x = 300°, ve 12. harmonii 12x = 720° atd. :15:3. Pokud překročíme 360°, je nutno odečíst tolikrát 360°, až se dostaneme do intervalu 0-360°. :15:4. Výsledné hodnoty převedeme z absolutní délky zpět do normální pozice ve znamení. A můžeme zakreslit pozice a aspekty.Pokud jste to sledovali až sem, došlo vám, že v harmoniích mohou vznikat aspekty, které nikdy v reálu nenastanou, např. Venuše může tvořit opozici s Merkurem, Merkur trigon se Sluncem atd.Harmonie mohou odhalit problémy, které nativní horoskop nedokáže vysvětlit. Například u někoho najdeme velké tvůrčí nadání, talent, ale člověk má problémy s prosazením se a realizací, v 5. harmonii můžeme najít velký kříž třeba v pevných znameních, který ukáže na nutnost velké trpělivosti, osvojení si zručnosti, aby dokázal toto napětí překonat atd.Otázkou, o které se vedou spory, je výpočet domů. Pokud se s domy pracuje, pak se používá ekvální systém a počítá se tudíž pouze ascendent! Většina astrologů však pozici domů v harmoniích vůbec neuznává, protože by musel být znám čas narození s odchylkou do minuty a i tak by ve 12. harmonii docházelo již ke značným odchylkám. Proto se v harmoniích přebírá význam vládců domů z natálního horoskopu - vládce 5. domu nativního je vládcem celé 5. harmonie a aspekty k němu mají silnější význam, než ostatních planet mezi sebou, protože vždy ukazují přímo k záležitostem dané harmonie. Pokud například zkoumáme zaměstnání (6. harmonie), tak příznivé aspekty mezi vládcem 6. domu a 2. domu (z nativu) v 6. harmonii ukazují na zisky z této oblasti, nepříznivé aspekty vládce 6.d. a 10.d. na neúspěch a problémy v prosazení se v zaměstnání atd.Jak jste již pochopili, je to spíše doplňková metoda, se kterou se až tak běžně nepracuje, avšak dokáže dát často jednoznačnější výklad, než používání slabých aspektů a citlivých bodů, protože dokáže lépe odhalit souvislosti. (zdroj: Nicholas Campion)

Řazení:
15.12.2015 - 21:39 | Filtr
(Váhy) 0RLAND0 » Sosna zvlčelý
no v podstate indicka astrologia ani neexistuje, kedze vznikla z helenskej astrologii, ktora bola prinesena k indom z europy...
rozdiel je ten, ze oni pri nej zostali az doteraz... a my sme zas astrologiu inovovali... preto podla mna nestoji otazka, ze ktora je lepsia... ale skor si ja pokladam otazku, ze ktora mi je blizsia, ktora sa viac hodi k mojmu mysleniu, povahe, viere...atd... a kedze som nevyrastal v kastach a neverim vo fatalitu horoskopu ako indovia a tiez som nazoru toho, ze aj svet za nasimi zmyslami sa vyvija, tak viac mi je blizsia sucastna zapadna astrologia...
ked uz mam brat harmonie, tak beriem ich podla symboliky cisiel... respektive aspektov... piata je o kvintiloch, siedma o septiloch a deviata o noviloch... pripadne sa pozriem na symboliku tarotovych kariet a cisiel a vyznam urcitej harmonie si z toho odvodim... :2:
14.12.2015 - 22:05 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » 0RLAND0
Celý problém je v tom, že harmonie vycházejí z indické astrologie. A ty rozdíly ve významech domů jsem zde zmínil někde v diskuzi. Marná sláva, teď se jen rozhodnout, zda západní astrolog se bude řídit astrologií východní (indickou), nebo si to "sprzní" na to, s čím pracuje on, jak se to s oblibou dělává. Konec konců od toho jsem zde tuto diskuzi zakládal, aby se o tom debatovalo, případně si to někdo vyzkoušel a poreferoval o zkušenostech. Protože za sebe mohu napsat upřímně pouze jediné: tož já nevím. :3:

A co o tom soudil Nicholas Campion? Cituji:
"Význam harmonií je podobný jako význam odpovídající domům: druhá harmonie ovládá vlastnictví, třetí sourozence atd.
Co se týká významu domů, mezi indickým a západním systémem jsou rozdíly. V Indii ovládá pátý dům výchovu a vzdělávání, kdežto na západě se tyto vlastnosti připisují třetímu domu. Toto je jeden z důvodů, který mezi západními astrology vyvolává nejistotu ve věci harmonického horoskopu.
Ukázalo se však, že i přes rozdílný význam domů a harmonií v obou pojetích je užitečné vypočítat druhou až dvanáctou harmonii. Dosáhne se tak hlubší pohled do záležitostí, které se připisují jednotlivým domům i dle jejich významů připisovaných západní astrologií."
11.12.2015 - 22:32 | Filtr
(Váhy) 0RLAND0
tak pozeral som sa na tuto techniku... existuje aj par knih, ktore tuto techniku opisuju... doma mam hlavne addeyho "harmonics of astrology" a harveyho "working with astrology". najdolezitejsie su 5, 7 a hlavne 9 harmonia, ktora sa v indii povazuje za rovnako dolezitu ako natalny horoskop... znaci plody, ci naplnenie nasho zivota... a nejaku duchovnu podstatu... a casto sa spaja aj s partnerskymi vztahmi... napriklad 7.harmonia sa v indii dava do suvisu s detmi... cize nie je uplna pravda, ze cislo harmonie zodpoveda aj charakteristike domu, ktore je cislom reprezentovane...
a co je dolezite povedat, tak harmonie su velmi prepojene s midpointami a malymi aspektami... konkretne 5.harmonia je kvintilova (ak ma clovek v horoskope kvintily dajme tomu v trojuholniku, tak v 5.harmonii budu tvorit T-kriz). 7. harmonia je o septiloch a 9.harmonia o noviloch...
preto su dolezite tie harmonie, v ktorych najdeme nejaky pravidelny obrazec... T-kvader, velky kriz, grand trigon...
urcite je to technika, ktora stoji zo pozornost... len je otazka na astrologovi, ze z tolkych technik (deklinacne aspekty, harmonie, midpointy, solar arc) a novych prvkov (lilith, chiron, vertex, eris, ceres...), ktore bude vo svojej praxi pouzivat...lebo ak by chcel vsetky, tak sa nutne v astrologii strati... :2:
11.12.2015 - 08:53 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Petr9
Nedovolila jsem si být adresná :4: Ale máš pravdu, taky mi to přijde okrajové, škoda energie :17:
11.12.2015 - 02:16 | Filtr
(Ryby) thééé » Sosna zvlčelý
S tím ručním zakreslováním máš pravdu, si pamatuju ty sady barevných průpisek atak. :4: tohle mělo své kouzlo.
A ještě víc mě fascinují ti, co zakládali astrologickou společnost - a překládali si první materiály z anglických originálů!! to musela být teprve nimračka :75:
10.12.2015 - 21:49 | Filtr
(Býk) Petr9 » Sosna zvlčelý
ten samotný výpočet je jednoduchý a byla by to práce na pár minut :)
ale než bych pro to připravil vlastní stránku a nastavil, co všechno a kde se má jak zobrazovat, tak s tím strávím celý den ... a moc se mi do toho nechce :14:

ale pokud by tady někdo na nějakém příkladu ukázal, že to dává smysl, tak ten výpočet můžu přidělat :15:
10.12.2015 - 21:40 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Petr9
Bylo by to hezké, ale pravdu díš, mělo by se to podrobit důkladnému zkoumání, aby to vůbec mělo smysl. Nakonec i od toho je tato diskuze, třeba se najde někdo, kdo s tím má zkušenosti praktické a rozpovídá se.
Jinak kdo chce, ten si s kalkulačkou poradí. Vždyť je to jen 10 "planet" 11krát přepočítat, nebo si vybrat jen ty harmonie, co koho zajímají a ty zkoumat.
V indické astrologii se počítá kromě nativního horoskopu vždy i 9. harmonie zvaná Navamsa. Jenže v indické astrologii jsou poněkud odlišné interpretace domů a harmonií, tam Navamsa ukazuje na manželského partnera (tedy význam našeho 7.domu) a kromě toho ovládá celý osud.
10.12.2015 - 21:33 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » tulačka
Hmmm...
Že bych někdy zkusil udělat vzorový rozbor a hodit to sem? :63: No neslibuji nic. Uvidíme...
10.12.2015 - 21:30 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » thééé
Zkoušel, ale je to tak dávno, že nejen že si nevzpomenu, jakých výsledků jsem dosáhl, ale ani na to, jestli to dávalo smysl. :4: Jenže pravdou je, že jsem od té doby v interpretaci (naivně si někdy myslím, že i v životě :49:) také poněkud dozrál, tak by možná teprve dnes nadešel čas, abych se s tím zkusil poprat a prozkoumat to důkladněji.
Proto jsem to sem taky hodil, jestli někdo třeba s harmoniemi nepracuje, protože i mne by zajímalo, jakých výsledků a zkušeností kdo dosáhl. Sám si netroufám posoudit.
10.12.2015 - 21:21 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Mici Angóra
Astrologie pro mne byla nejkouzelnější právě v dobách, kdy jsem k ní používal papírové tabulky. Tenkrát jsem si nakreslil to "kolečko", tabulku planet, tabulku aspektů a někde to nechal nakopírovat. A když jsem si vyinterpoloval jen za pomocí papírových tabulek a kalkulačky polohy planet a domů a začal to do "kolečka" zakreslovat, spojovat, to byl krásný pocit... Takový člověku už dnešní počítače s programy nikdy nedají. Teď se člověk sice dostane rychleji k jádru věci, ale už mu chybí ten pocit napětí, když to tvořil. Považuji dodnes ty ruční výtvory za nejkrásnější "obraz", co jsem kdy nakreslil. :3: :15:
Jáj, to je už 21 let! :39: :15:
10.12.2015 - 17:14 | Filtr
(Býk) Petr9 » Mici Angóra
"někdo" by se i našel :4: ... ale nejdříve v tom potřebuje vidět smysl :P
10.12.2015 - 11:06 | Filtr
(Ryby) thééé
A zkoušel jsi to u sebe? Bylo z toho něco konkrétního k pochopení a uchopení?
Ale zní to hezky :27:
10.12.2015 - 11:05 | Filtr
(Ryby) thééé » Mici Angóra
:4: :15:
10.12.2015 - 10:56 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Super, až na ten výpočet někdo vymyslí program, určitě vyzkouším :5:
09.12.2015 - 23:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Ahajas, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zajímavé. Na první přečtení tomu nerozumím. Nejsem astrolog. Ale přijde mi to zábavně zajímavé, tak se v tom poňahňám. Určo to stoji za to. :)


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »