Čo je kvinkunx?


07.12.2015 - 23:16
(Lev) Vezír v obleku
Čo je kvinkunx?
Resp. aky vzťah dvoch telies predstavuje?

Řazení:
20.12.2015 - 23:55 | Filtr
(Kozoroh) Sky » Sosna zvlčelý
Ani ja ti neodporujem. Iba ma to prekvapilo, lebo som sa s takou definíciu yodu doteraz nestretla...

A ďakujem za uvedenie zdrojov, J.Franka uznávam, ide do hĺbky.
20.12.2015 - 23:52 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » 0RLAND0
Já vám neoponuji, jen uvádím zdroje, jež popsali yod jako figuru čtyř planet. A jak vidno, nejsem asi jediný.
Já netvrdím, že nemáte pravdu. Nicméně když budete pátrat dále, určitě narazíte i na autory, kteří popíší yod jako figuru (pouze) čtyř planet, stejně jako já jsem pátral na základě této diskuze a našel popis yodu o třech planetách.
20.12.2015 - 23:40 | Filtr
(Váhy) 0RLAND0 » Sosna zvlčelý
precital som toho o planetarnych konfiguraciach fakt dost a zatial vsade bol YOD/prst bozi tvoreny s tromi planetami (dva kvinkunxy plus jeden sextil)...ak bola este v strede opozicia a YOD sa skladal zo styroch planet (dva polosextily, jedna opozicia, dva kvinkunxy), tak sa zvykol taky YOD nazyvat YODOVY Drak.
20.12.2015 - 23:35 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Sky
Jan Frank (přednášky), Nicholas Campion (z internetu)
20.12.2015 - 23:26 | Filtr
(Kozoroh) Sky » Sosna zvlčelý
A smiem vedieť, aké zdroje to sú?
(bez polemiky :3:)
20.12.2015 - 23:06 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Sky
Nejsem si touto faktickou poznámkou tak jist, mé zdroje popisují yod vždy jako dvě planety v opozici, přičemž jedna planeta přijímá dva kvinkunxy a druhá dva polosextily od dalších dvou planet, které spolu jsou v sextilu.
Když jsem dále pátral, našel jsem popis i se třemi planetami, jak jej popisuješ s tím, že však yod s opozicí získává teprve ty pravé vibrace k naplnění figury, kdy má výrazně větší sílu právě skrze energii napětí opozice...
20.12.2015 - 16:08 | Filtr
(Kozoroh) Sky » Iteza
Faktická poznámka. :1:
Yod, čiže "prst boží", je konfigurácia pozostávajúca z dvoch kvinkunxov a jedného sextilu, čiže ide o vzájomný aspekt troch planét. Pokiaľ sa v antiapexe, bode ležiacom v opozícii voči apexu, nachádza štvrtá planéta, má veľkú silu, ale nie je súčasťou yodu.
20.12.2015 - 13:00 | Filtr
(Kozoroh) Ciro
Kvinkunx patří určitě do těch komplikovanějších aspektů, z počátku není moc jednoduché mu porozumět, ale z moji zkušenosti jsou to dost často klíčové aspekty které ukazuji důležité téma, na kterých je potřeba pracovat a věnovat jim zvýšenou pozornost.
Je to dáno tím, jak říkal Petr že kvinkunx je mezi trigonem a opozici a ma v sobě obsazené energie obou. Z počátku se projevuje spíše jako mírnější opozice (něco na způsob quadraturi), ale pokut se mu člověk dokáže věnovat a vyřešit témata kterých se dotýká má velký potenciál který se hodně blíží energii trigonu. Kvůli tomu mě je tento aspekt hodně simpatický, protože na rozdíl od ostatních aspektů, které vždy zůstanou tím čím jsou a maximálně si jimi můžeme býti více vědomi. Tenhle aspekt může projít skutečnou transformací. Ale v každém případe je důležité to co říkal Štěpán, horoskop je vždycky nutné číst jako celek, a každy aspekt dát do vztahu se vším ostatním.
20.12.2015 - 12:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Kvinkunx je slabší aspekt, který do vztahu dvou planet či těles vnáší něco jako "cizost", nepropojení, nepotkání. Dvě tělesa, která si zrovna moc nerozumí, jsou spolu nucena nějak fungovat. Můžeme rozlišit kvinkunx rozběžný (směřující k opozici) nebo doběžný (směřující od opozice). Pokud budeme uvažovat zvěrokruh jako cyklus, kde konjunkce je +- Beran, opozice +- Váhy, trigon +- Lev, respektive Střelec atd., pak kvinkunx má panenskou nebo štíří vibraci. Samotný kvinkunx se tolik projevovat nemusí, ale když nastane "dvojitý kvinkunx", což jsou tři planety, tvořící dva kvinkunxy a jeden sextil (případně Yod, což je to samé, ale navíc je tam čtvrtá planeta, v opozici na vrchol, tvořící prodloužení, jakéhosi "draka"), pak to je většinou celkem zásadní. Klíčová je ona planeta na vrcholu, držící oba dva kvinkunxy, je to jakýsi "kočí", který ony energie drží na uzdě a umožňuje jim nasměrovat je tam, kam je třeba. Takto můžeme rozlišovat lunární Yod, merkurický, venušinský, atd. Je dobré ještě podotknout, že by bylo dobré, aby planeta na vrcholu byla rychlejší, než planety v sextilu. A poslední postřeh, horoskop funguje jako celek, nesnažte se interpretovat nějaký jeden aspekt sám o sobě. Kvinkunx sám o sobě nejspíš nezmůže nic.
14.12.2015 - 12:53 | Filtr
(Lev) Vezír v obleku » Petr9
Dakujem pekne za dalsiu odpoved :37:
14.12.2015 - 10:59 | Filtr
(Býk) Petr9 » Martin_B_D
dnes s tím kvinkunxem málokdo pracuje ... ale třeba Kepler ho řadil mezi základní a mimořádně silně oddělující aspekt.
14.12.2015 - 10:55 | Filtr
(Býk) Petr9
těžkou slučitelnost ...
vedoucí až k naprosté lhostejnosti, kdy ani jedna strana neví, co mají spolu vlastně dělat (není to ani hladké spojení 120° trigonu; ani to není konfrontace 180° opozice) - a tak často spolu nedělají nic :14:, nebo se člověk uchýlí jen k jednomu pólu toho aspektu a druhý pól vytěsní/potlačí/dělá že tam není a netýká se ho ... a přitom má ale stejně pocit, že mu pořád chybí ...

R.Starý k tomu napsal krátkou stať, tak doporučuju:
http://astropsychologie.najdise.cz/…
08.12.2015 - 16:49 | Filtr
(Lev) Vezír v obleku » Martin_B_D
Vlastne len o to jedno mi islo: ci je to podstatne a ci to sledovat.

Lebo sledujem teraz trosku tranzity.
Diky :15:
08.12.2015 - 16:36 | Filtr
(Hadoken) ži.va
to je jen zkomolenina ku-klux :46:
08.12.2015 - 06:36 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
Ak začínaš s astrológiou, tak je lepšie zamerať sa na to podstatné, lebo sa v tom kompletne stratíš. Kvinkunx je minoritný aspekt a teda, nie je taký silný, aj orbis má oveľa menší. Najdôležitejšie aspekty sú základné, teda konjukcia, sextil, kvadratúra, trigon, opozícia. Minoritné môžeš zanedbať. Až keď budeš vedieť čítať horoskop so základnými aspektami a budeš v tom mať istotu, tak asi až vtedy budeš schopný vnímať jemné odtiene minoritných aspektov. Ale na to, aby si získal istotu potrebuješ prečítať veľa horoskopov.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »