O nemyšlení aneb myšlení bolí, nemyšlení ještě více.


17.11.2015 - 14:38
(Kozoroh) Bosch
O nemyšlení aneb myšlení bolí, nemyšlení ještě více.
O nemyšlení31.10.2006 - Jiří Vacek Bernard Shaw s oblibou říkal: „Lidé vůbec nemyslí. Já jsem slavný proto, že myslím 3x za den.“Tomáš Masaryk říkal: „Myšlení bolí“. Tím vyjadřoval pravdu, že myslet je namáhavé, a že je pohodlnější říkat bez rozlišování, co nás napadne.Je velká škoda, že se již na vyšších středních školách neučí pravidlům správného myšlení neboli logika, jak tomu bylo ještě před komunisty. Hynek usoudil, že vyučování logiky zrušili komunisté záměrně: „Kdyby lidé ovládali logiku, nikdo by jim nevěřil“. Mnoho lidí, soudě podle jejich vyjadřování, nemá dokonce ani potuchy, že něco jako pravidla správného myšlení existují.Naše mysl je mocná a skutečná tvořivá síla. Je proto naším vrcholným zájmem ji používat správně, abychom si nepůsobili škodu, ale aby nám její činnost přinášela užitek. Není naprosto jedno, co cítíme a jak a na co myslíme. Tím vším si vytváříme svůj příští osud. Proto, kdo nás učí správně myslet a duchovně rozlišovat, je náš skutečný přítel a nikoliv nepřítel, a to i tehdy, když nám říká věci, které se nám nelíbí.Právě proto je jednou z významných postupů v józe rozlišování, vivéka, která má nás chránit před zhoubnými následky nesprávného myšlení a cítění. Podstatu vivéky je rozlišování všeho ve světle nauky, co se v mysli objevuje. Nežádoucí city a myšlenky zamítáme a rozpouštíme. Základem tohoto postupu je držení se v postoji nezaujatého pozorovatele, který se neztotožňuje se žádným citem ani myšlenkou.Je zřejmé, že vivéka je druhem duchovní logiky, úsilím o správné myšlení a cítění, které nás má vymanit z moci neřízené mysli. Proto ani ona se neobejde bez znalosti zákonů správného myšlení neboli logiky.Špatně a nesprávně myslet, znamená si připravovat špatný osud.http://www.jirivacek.cz/index.php/… myšlení bolí a nemyšlení ještě více. Co si o tom myslíte?

Stránka: 2 1
Řazení:
22.11.2015 - 15:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Argyll
Nojo, jenomže v tom případě má asi naše myšlení nějaké trhliny, nedostatky, pokud nás to strhává k demagogii. Ale za to logika nemůže je to jen nástroj mysli. Jinak souhlas s tím že sama o sobě nestačí.
Co mínil zakladatel logiky Aristoteles významem slova logos.
Aristoteles byl první, kdo se systematicky logikou zabývá a je zároveň prvním
myslitelem, který se systematicky zabývá rovněž zázemím logiky. Lze dokonce říci, že analýza logu je pro Aristotela prvořadým úkolem, ostatní jest jen derivací. „Z pojmu logu je třeba pochopit, co znamená “logika“, totiž filosofické poznání logu – něco zcela jiného, než se obvykle pod logikou rozumí, ať už je to logika formální nebo transcendentální.“
Co tedy Aristoteles rozumí logem? Postavíme-li otázku takto, pak to znamená položit si aristotelovsky s Aristotelem otázku: TO TI ESTIN? Tedy: TI ESTIN LOGOS? Tážeme se po bytnosti (TO TI EN EINAI) logu.
Zachytit LOGOS v jeho bytostném určení znamená vymezit jej. Především tedy: co to znamená “vymezení“. Etymologie (řec. ETYMOS znamená jistý, pravý, správný, pravdivý, zřetelný; řec. LOGOS nauka – nauka o správnosti (správném významu) slov) výrazu vymezení poukazuje k “mezi“, k určení rozlohy (podoby, tvaru) určitého předmětu, toho, co dělá tento předmět právě tímto předmětem, jeho EIDOS3 (podoba).

Můžeme tedy pojmenovat správně význam věcí a vymezit je. Logikou si můžeme ospravedlnit samozřejmě i to proč to nejde. Ale stejnou logikou můžeme přijít i na to že takto postupovat nikam nevede.
Proto mi přijde logika mnohem širší nástroj než se běžně připouští. Pokud si z ní nepřivlastníme jen její zjednodušenou část.

Emoce přitom modelují taky zcela přirozeně neuvěřitelné nesmysly a city pak vnucují mozku logická zdůvodnění.
Logika sama o sobě je nástroj. Je to něco jako nádoba, která drží city, emoce pohromadě. Dokáže sehnat ovečky emoce city i myšlenky do stáda. Je to to co nás odlišuje od zvířat. Ony emoce mají taky, ale logiku ne. Nemyslí nebo téměř ne. Mají jen instinkty a pudy.
Ale -je to jen nástroj. Nepřeceňoval bych jeho význam.
Nevnímám to jako otázku emoce - logika = buď - anebo.
Vnímám to spíše jako logika i znalost emocí jsou nutné k pochopení, vyvážení mysli, k poznání logu. Vyvážení hemisfér. Práce s logikou nás může vést právě k emočnímu ustálení. Když si věci "promyslíme", zchladí se nám hlava. A jdeme dále. Emoce - logika, levá noha - pravá noha, pravá hemisféra - levá hemisféra.
Část jsem sem vložil odsud.
http://nb.vse.cz/kfil/elogos/…
22.11.2015 - 12:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nesouhlasím. To, co bychom měli vyučovat na školách mnohem více než logiku je emocionální inteligence. Logika sama o sobě nestačí a krom jiného jsme kulturou, která je velmi "racionální". Na emoce je pohlíženo jako na nestabilní, proměnlivý a nezměřitelný (a tím pádem nedůvěryhodný) element.

Sám jsem byl doslova odkovaný logikou, odmala mi dávali ke čtení antické autory, takže jsem záhy pochopil, jak ve svůj prospěch využívat sylogismy a jak o věcech "správně" uvažovat. Nemohu však říci, že toto je ten zaručený recept na štěstí. Všimněte si, že drtivá většina našich negativních psychických obsahů stojí na pilířích logiky; k tomu abychom se cítili špatně máme k dispozici častokrát špičkový arzenál "logických tvrzení". Jenže - k ověření horizontály je třeba vertikály, aneb jak to napsal Epiktétos - dobrý rozum je ten, který zná své hranice.

Logika sama o sobě je schopná vymodelovat neuvěřitelné nesmysly a tvářit se přitom velmi korektně. A to je podstatou demagogie. Bylo by škoda, kdyby nás strach z vlastní emocionality dohnal právě sem.
22.11.2015 - 10:44 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » plutarch
Vacek je nejspíše ujetej.
Vůbec mě to neláká ho číst.
Nemyšlení je úzce spojené s prázdnotou.

Tao je taoisty pojmenováno «velkou prázdnotou» (Tchaj-su) a «nebytím» (Wu), kterou nelze nikterak pochopit ani vnímat, přesto vším prostupuje a vše plní.
21.11.2015 - 21:26 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Buddha/2
:15: :61:
21.11.2015 - 21:08 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
Jo, hlavně nemyslet u čtení a psaní :4:
20.11.2015 - 20:30 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » plutarch
Tak jasně jde o to jak co pojmenujeme.
Nemyšlení ve významu zastavení myslícího principu.
Jinak je dost zajímavé sledovat co všechno zaniká se zánikem mozku. S rozpadem tkáně. A sledovat to co se takzvaně reinkarnuje. Ale ten přechod se dá i nasimulovat nemusí se čekat až napotom. V podstatě se to dá tím zastavováním proměn myslícího principu. Nemyšlení je jenom slovo není a neexistuje. Označuje stav bytí.
Po smrti určitě myslet nebudem nebude čím.
20.11.2015 - 20:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já myslím, že Vacek je dobře ujetej:) Nečetl jsem to, ale myslím, že v nadpise narážíš na koncept šunjata z východní filosofie. Jenže v tomhle je uvědomění, že povaju myšlení je prázdnota, ale prázdnota není nebytí a proto není žádné nemyšlení. Tak to si myslím já.
20.11.2015 - 00:42 | Filtr
(Panna) Jaňajs » Buddha/2
Asi hej. Došlo mi to, že o čem jsem psala byl zlatý selský rozum. Asi jo. Ten se nedá naučiti. Musím na to míti vícero času než vy nomální člobrdi. Mám myšlení v řiti. :39: :61: Ale ono se to trochu shoduje ta logika a selský rozum. Ten rozum má človík daný a přirozený, vrozený.... Ta logika.. No ti nevím. Týká li se to třebas matematiky a dítko na ní není dobrý, tak to stejnako asi nepoto... Nepochopí. Nevím. Jen si tak dumám. Myslím, že ten tvor musí býti k něčemu a trochu míti Filipa, aby fakt pochopil! Ale vidíte, člobrdi, dumám o tom dva dny. A to fakt poráde. :43: :43: :43:
17.11.2015 - 23:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Jaňajs
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele 16ka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Logika se podle mě nenaučí, ale dá se dost dobře rozvíjet. Komu není shůry dáno, může se minimálně tréninkem vylepšit. Koukni třeba na Pleyera (hihi, pardon kameňák, nebrat prosím osobně)

A že by to nešlo známkovat? Myslím že by se model mohl najít a kdyby ne, tak třeba podporovat v rámci zájmových kroužků.

Jednoznačně to ve školství chybí. Mám aktuálně zpětnou vazbu ze ZŠ, z gymplu i z VŠ. Ta výška je teda krize. Poslouchat deňáky excelovat při ústní zkoušce je fakt někdy brutus. 10 letá dcera mi odpověděla doma lépe než studentka. Jen si to logicky odvodila.
:3:
17.11.2015 - 23:20 | Filtr
(Panna) Jaňajs » Sosna zvlčelý
:62: :62: :62: :62: :62: Děkuji můj zastánče milý.. :62: Jednu našu milou Ti posílám. A pozdravuj K.... :3:


https://www.youtube.com/watch/…
17.11.2015 - 23:18 | Filtr
(Býk) 144 » Jaňajs
skus si odpovedat na svoju otazku

ty jasne naznacujes ze neexistuje ocenovanie logiky v skolskom systeme
17.11.2015 - 23:15 | Filtr
(Panna) Jaňajs » 144
Ty srandisto, povýšenecků, to fakt nééé. Neboj! :62: A jestli jsem Tě nějako nasejřila, tož sa nezlob hm? Jsem jen člověk. :74:


https://www.youtube.com/watch/…
17.11.2015 - 23:14 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » 144
Jaňajs a povýšenecká? :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61: :61:
Jani, hlavně se z toho nevěš! :15: Byl by z tebe pový(ě)šenec. :24:

Ne, já se omlouvám, jsem trošku rozjetý (jen dobrá nálada, žádné omamné látky). Možná jsem mohl prostě jen napsat, že pokud Jaňajs se chová povýšeně, tak už všichni na tomto světě. Jenže jste každý na naprosto jiné vlně. Což neznamená, že nemůžete být oba hodní lidé (v případě vejra to však vím). A dosti chválení!!! :47:
17.11.2015 - 23:02 | Filtr
(Býk) 144 » Jaňajs
citim z tvojej reakcie taku povysenecku reakciu.

nie je moc prijemna.

skus na svoju otazku odpovedat sama.

ja ti potom poviem ci si trafila
17.11.2015 - 22:58 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Jaňajs
Tak to má logiku :15: :4: :4:
17.11.2015 - 22:57 | Filtr
(Panna) Jaňajs » 144
Moc by mě zaujímalo, ako sa známkuje logika a dle čeho! To sa preca nedá ověřiti , ako je kto na tém logicky ! Kto má tu mozkovnu čilou, alebo nečinnuuu.. Budu ráda, kedy bys mi to vysvetlil člobrdo milý hm? To ma zaujímá. :3:
17.11.2015 - 22:50 | Filtr
(Býk) 144 » Sosna zvlčelý
ale rpzdielnost skusenosti asi nebude dana systemom, ale skor urovnou konkretnej skoly alebo osobnostami tych statnych zamestancov, ktory dostavali plat za funckiu ucitel, hoci to ucitelstvo v sebe nemali.

ja som si aj privyrabal vreckove doucovanim logiky.
17.11.2015 - 22:48 | Filtr
(Býk) 144 » Jaňajs
je to zaujimava reakcia, preco si ju nemala na prvotne tvrdenie ze komunisti logiku zakazali vyucovat ?

ci sa da alebo neda naucit je zaujimava tema

co ja pisem je ze skolstvo co som ja obsolvavoval za sociku logicke rozmyslanie velmi podporovalo a dokonca odmenovalo znamkovanim

a na vyske sa doslova vyzadovalo hocijake logicke pochybovanie a oponovanie profesorom, mal som s tym velmi dobre skusenosti.

priznavam ze som nestudoval politicke vedy, ale technicko-fyzikalne

skusenosti so skolstvom demon-kratickym boli naopak ne-logicke
17.11.2015 - 22:47 | Filtr
(Panna) Jaňajs » Buddha/2
Neee... Rozum já neznám. :61:
17.11.2015 - 22:34 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Jaňajs
Nemluvíš spíš o rozumu :3: ?
17.11.2015 - 22:23 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » 144
Každý máme nějakou zkušenost. Moje (a sourozenců) se třeba zásadně liší!!! :28:
17.11.2015 - 22:22 | Filtr
(Panna) Jaňajs » 144
Já ti nevím človíku, ale tuším, že logika se nenaučí. Ta je prostě v každém člobrdovi tak nějako daná. Buď jí někdo má , nebo ne. A kdo je tupec, tak se ju nenaučí, i kdyby ho mlátili a mučili. Nedá se naučiti. To je vrozená věc. Ha? :32:
17.11.2015 - 21:54 | Filtr
(Býk) 144
Je velká škoda, že se již na vyšších středních školách neučí pravidlům správného myšlení neboli logika, jak tomu bylo ještě před komunisty. Hynek usoudil, že vyučování logiky zrušili komunisté záměrně: „Kdyby lidé ovládali logiku, nikdo by jim nevěřil“.

ak toto ma byt pokus o ideologiu antikomunismu, tak je to na na ubohej najnizsej urovni, tej havlistickej.

moja skusenost je, ze logicke myslenie na skolach za sociku bolo rozvijane podporovane a prave bolo na nefalosnej urovni na rozdiel od skolstva v demon-kraciach


17.11.2015 - 21:50 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Bosch
V tom případě přeji dobrou noc a klidné sny. Třeba o tom, jak drbeš žirafy. :3: :29:
17.11.2015 - 21:49 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sosna zvlčelý
Aha. Tudíž, jdu se přidržet tvého hesla..stačilo by neponocovat a jít spát včas. Ať jsem ráno čilý. :29:
Příspěvky: 42-18 17-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Lev Lvu
ukázat kalendář »