Fráňa Drtikol


16.11.2015 - 20:15
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Fráňa Drtikol
Objevte českou mystiku:) Byl to komunistahttp://www.halonoviny.cz/a… článek je můj:) Ten konec jsem ale musel napsat aby to vůbec uvěřejnili. Oni jeden můj článek neuvěřejnili a to byl článek o zakladateli tibetské komunistické strany, který dalajlamu miluje a navrhl dokonce plán o jeho návratu do tibetu. Když jsem jim to poslal napsali mi že je to proti číně:) V tu chvíli jsem pochopil že KSČM je neuvěřitelná děvka. Když ne SSSR tak Čína. Jenže společnost která je solidární a soucitná není vlastnictví KSČM. Tak jsem jim to napsal a oni mi začali vyhrožovat... Kdyby tohle Fráňa zažil tak si neumím představit jak by reagoval. Myslím, že to byl člověk skromný a spravedlivý.
YouTube

Stránka: 2 1
Řazení:
05.12.2015 - 23:57 | Filtr
(Váhy) Georgius » Bosch
Není zač.

Je to asi dost o technologiích.

Ale právě jak si většinou jede každý na svou kapsu, tak se nehledí na společný zájem.

Třeba minimálně v ČR se jí zbytečně moc masa (většina z něho stejně není kvalitní a možná by udělali lidi lépe, kdyby ho tolik nejedli - akorát budou mít ve čtyřiceti letech rakovniny tlustého střeva).

To už jsme ale dost mimo původní diskuzi a utnul bych to.
Bylo by to jen oboustranné špekulování.
01.12.2015 - 16:53 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Argyll
Nečekal jsem takový názor od profesionála ale souhlasím s tím i s tím postupem.
Klasickou hudbu si občas pouštím ona nemá tu vlastnost co moderna, obtěžovat.
01.12.2015 - 12:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"Hudba oblbuje mysl. Člověk pak ztrácí vhled a musí vynakládat zbytečně energii na to aby jej opět obnovil."

S tímhle souhlasím. Např. po koncertě bývá obtížné vypnout zaseklý gramofon v hlavě. Ale člověk to může pojmout jako duchovní cvičení. Také je důležitá hudba sama, některé žánry a hudební formy (pop, filmová hudba) jsou v tomhle vysoce toxické (tzv. "líbivky", zrovna ti Dead Can Dance a Lisa Gerrard - to je mor!), jsou založeny na tom, aby co nejvíce infikovaly pozornost a stávají se pak nevítaným hostem v domě, protože stále člověku vnucují určitý sentiment, který by za normálních okolností dávno a přirozeně odložil. Proto je lepší klasika. V klasických formách je vše rozvrženo tak, abys po poslechu mohl říci: slyšel jsem, prožil jsem, odkládám. I hudba se dá provádět "zenově" aniž by ztrácela koule.
30.11.2015 - 21:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Georgius
Se na vrtěti psem podívám díky za tip.
Čistě prostředí je fajn ale mi pořád připadá že to asi nebude ten hlavní problém.
Ostatně povrch země byl zdecimován pastevci už dávno před tím než vznikla tahle technická civilizace. Ničením lesů ve středozemí a na blízkém východě.
I ostrovy jako island byly kdysi lalesněny ale člověk..
Otázka trvale udržitelného rozvoje je asi možná ale zřejmě né v tomto množství lidí. Zřejmě to vyžaduje řídké osídlení.
28.11.2015 - 16:37 | Filtr
(Váhy) Georgius » Bosch
Asi z toho nejvyššího (globálního nestranného) pohledu (stále lidského) asi svět není řízen, ale existuje spousta zájmových skupin (ať už státy, nadnárodní korporace,...) sledujících svůj zájem a pokřivujících realitu/vytváří ji/poupravují ji/ovlivňují ji.

Možná je škoda, že ta silná globální ´´rada´´ neexistuje (možná že ano, ale nezaznamenal jsem ji). Třeba mi vadí, že si ničíme svět odpadem a v rozvojových zemích se opakují stejné chyby, které dělaly dnes již vyspělé země před padesáti lety. Tam je zase zájem obchodní/ekonomický a nehledí se na to z toho globálního pohledu, že když zničíme přírodu na druhé polokouli, tak že tím Zemi celkově uškodíme - že se to postupně dotkne všech - špinavé oceány,...).
Takže spíš jako velmi důležité vnímám to, aby se globálně na Zemi prosazoval udržitelný rozvoj bez ničení přírody (vzduchu, vody, lesů,...) - i my jsme z přírody.

Hezký film k tomu řízení/neřízení je Vrtěti psem. Připadá mi, že se kolikrát ve světě hraje pro lidi divadlo, aniž by lidé tušili skutečné zájmy těch, kteří to divadlo vytvářejí.
28.11.2015 - 10:45 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Georgius
Co se týče celospolečenského vývoje zastávám názor že svět není řízen.
Osud je šílený derviš který tančí na sudu plném střelného prachu.
Můžeme se jenom domnívat že něco je nějak řízeno. Nevíme kým odkud a jak.
Jenom ta fakule klesá stále níž a níž k tomu sudu.
28.11.2015 - 00:00 | Filtr
(Váhy) Georgius » Bosch
No uvidíme. Teď mi připadá, že je v pokročilé fázi trend bohatnutí bohatých a chudnutí chudých.
Časem se asi většině lidí současný kapitalismus zají a budou chtít změnu.
Potom budou na koni levicoví politici, kteří budou minimálně naoko šlapat po velmi bohatých (mimořádné zdanění,...).

Taky uvidíme, jak ještě více promění/propojí informační technologie svět (big data, cloud, ještě větší pokrytí světa internetem,...).

Za 20 let to bude už o dost jiný svět (ale neřekl bych že horší - možná pro někoho - asi dost zaměstnaneckých pozic už nebude potřeba - spousta práce bude zautomatizována).

A k těm komediantům...
ono asi taky záleží na národu - ne každý národ vyznává stejné hodnoty (to co projde v ČR je někde nepřípustné a jinde zase zcela běžné).

Ale taky si nedělám moc iluze o lidech - spousta z nich je davových a když o něco jde, tak myslí hlavně na sebe (a morálka jde stranou).
23.11.2015 - 09:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Georgius
Za dvacet let se nejspíše bude nostalgicky vzpomínat jak bejvávalo dobře.
Myšlenka komunismu vypadá na první pohled fajn ale nehodí se do tohoto materiálního světa. Dá se realizovat jenom jako diktatura jako je tomu všude po světě kde se ujal.
Dej lidem svobodu a jejich zánik je jen otázkou matematiky.
Drtikol byl údajně komouš který "jen" chodil sázet brigádně stromky a dělat veřejně prospěšné práce. Kdoví nebyl jsem u toho a ani mě to nějak nezajímá.
Ostatně komunista jako křesťan. Za bolševika bylo půl národa ve straně. Jakmile to bylo nevýhodné spálili legitky nebo si je dali pro jistotu do šuplíku a vstoupili do ods a z mnohých se stali křesťané.
Lidé jsou jenom komedianti je jedno jaký mají režim chovají se pořád stejně.
22.11.2015 - 22:54 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Georgius
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Dobře to píšeš všecko. Seš někdo koho bych požádal o radu. A že budu muset.
22.11.2015 - 10:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » plutarch
Quod licet Iovi, non licet bovi.
Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi.
22.11.2015 - 10:15 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » ***
Proč si nevěříš. Co jsi cítil jsi cítil. V tom se nikdy nepleteme.
21.11.2015 - 13:28 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Georgius
Dead can dance je oblíbená skupina mojeho mládí. Taky jsem posouchal flojdy párply a podobně. Hodně se skloňoval mahariši ramana a k idnii se vzhlíželo s bezmezným nezřízeným obdivem coby kolébce jógy. Tak dneska si už dead can dance nepouštím.
Nepouštím si ve skutečnosti žádnou hudbu. Zbytečně to rozvlňuje vědomí. Přišel jsem na to pozorováním. A shodl jsem se na tomto úsudku i se svým guruem ten mi to potvrdil. Jen proto že jsem na to přišel sám a bylo mi to potvrzeno se můžu domnívat že na tom asi něco bude. Hudba oblbuje mysl. Člověk pak ztrácí vhled a musí vynakládat zbytečně energii na to aby jej opět obnovil. Takové ztráty si člověk v mém věku nemůže dovolit.
21.11.2015 - 11:06 | Filtr
(Váhy) Georgius » Bosch
Zajímavé, skupinu Dead Can Dance má nejraději kamarádka, která současně Fráňu (jeho myšlenky k mystice) velmi obdivuje. Pěkná náhoda (ona na Fráňu D. a Dead Can Dance nedá dopustit).
21.11.2015 - 10:58 | Filtr
(Váhy) Georgius » plutarch
To je jako kdybyste pracoval pro Ministerstvo pravdy... :-) (román 1984).
Jak jsem přečetl některé vaše příspěvky v této diskuzi, tak jste si už osvojil i doublething (chvíli Drtikola v celku chválíte za jeho přímost a potom z něj uděláte křiváka a lháře).

Vzhledem k tomu, že píšete do komunistických novin, tak asi vše má spojitost s komunismem a každý byl komunistou (zvláštní je, že komunisty vnímáte negativně - možná zase ten vycvičený doublething).

Jinak Drtikola extrémně neobdivuju, ale většinou se mi velmi líbí jeho fotografie a buddhismus (který ho výrazně ovlivnil) mi je také sympatický.

Buddhista má blíže k myšlence komunismu než ke kapitalismu.
Není vyloučeno, že za dvacet let se bude pohlížet na současný kapitalismus jako na zvrhlou perverzi ega (popřípadě sobectví).
20.11.2015 - 15:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » ***
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No, abys necítitl pane bože:) Jsem zrozenec měsíčního domu Krttika a to je příbuzné se slovem kritika. Symbolem je nůž nebo břitva. Fráňu jsem si taky nakrájel jako salám:)
20.11.2015 - 15:54 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » plutarch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ***, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já z toho cítil posuzování, ale asi jsem se spletl :16:
20.11.2015 - 15:10 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » ***
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"A Hospodin Bůh vysadil zahradu v Edenu na východě a postavil tam člověka, kterého vytvořil. Hospodin Bůh dal vyrůst ze země všemu stromoví žádoucímu na pohled, s plody dobrými k jídlu, uprostřed zahrady pak stromu života a stromu poznání dobrého a zlého."

Ochutnávat, vychutnávat, toužit i odmítat. Tak nějak mám pocit, že to je přesně to pravé lidské. A tak je to i s lidmi kolem nás. Něco pojmeme s libostí, něco strávíme a nestravitelného se zbavíme a ono to zas vyplodí. Takže nechápu co je mimózního na hodnotiteli.

"Bůh viděl, že všechno, co učinil, je velmi dobré. Byl večer a bylo jitro, den šestý." Dokonce i ten bůh to dělá, že co v hlavě to na jazyku.
20.11.2015 - 14:32 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » endymion
Plně realizovaný duchovní mistr se znovu nereinkarnuje že?
20.11.2015 - 14:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » plutarch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ***, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zmiňovaný román Dějiny světla je podle mě povedený a mně se hodně líbil. Z takovýchto soudů "Musel mít v sobě guruovsku dávku sarkasmu, lidské křivosti a perverze a halil to vše mistrovsky do duchovních keců zcela v duchu své doby:)" bych si tipoval, že jste spolu asi chodili do školy a znali se spoustu let :), mimochodem určitě je náhoda, že mi při čtení toho hodnocení vyskočil před očima právě výjev hodnotitele :).
19.11.2015 - 10:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » plutarch
Pokud se dá nazvat současný svět peklem pak ano. Slyšel jsem názor že dnešní svět už peklem je. Dá se s tím souhlasit. Drtikol se inkarnoval žije prý někde v čechách nejspíše chodí teď na učňák nebo tak něco možná se učí nějaký bohulibý obor. Takže peklo.
19.11.2015 - 10:19 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » plutarch
A ještě otevřít šampáňo a kaviár.
18.11.2015 - 19:07 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Geniální volba:)
18.11.2015 - 12:29 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » plutarch
Tak k tomu pustíme i hudbu.
YouTube
18.11.2015 - 08:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Hlásím se vždy a za všech okolností k odpadu:) To je pravověrný tantrismus ale vlastně i alchymie.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
18.11.2015 - 08:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Georgius
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak do komunistickejch novin, který jsou neustále pod cenzurou toho moc napsat nemůžeš. Pamatuju se že mi to posílali zpátky vždy řádně přepsaný. Časem se ale naučíš jak správně komunisticky psát. Musíš psát zásadně materialisticky a vyhýbat se jakýmkoliv duchovním relacím. Podstatné je také umět si plivnou správným směrem. Je to sice trapný tvůrčí opruz, ale na druhou stranu taky to je škola určité míry skepticismu. Mě se kecy jeho žáků zcela příčí a myslím, že ty knihy o něm jsou dobré tak na suchý záchod na utírání zadku. Komančství byla zásadní složka Fráňovy osobnosti, byl totiž stranický funkcionář a dokonce se osobně účastnil převratu v roce 1948 a to s puškou v ruce. Musel mít v sobě guruovsku dávku sarkasmu, lidské křivosti a perverze a halil to vše mistrovsky do duchovních keců zcela v duchu své doby:) Určitě se spokojeně smaží v pekle.
Příspěvky: 47-23 22-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »