Kouzlo polévek


10.11.2015 - 11:13
(Býk) player
Kouzlo polévek
Jsem "polívkovej typ". Mohl bych jíst polívky pořád.Nedávno jsem se ale setkal s člověkem , kterej se zajímá o pochody v lidském těle , jak jdou od rána do večera. Tak jsem se dozvěděl toto.Pro tělo jsou poévky úžasnou věcí. Ale nejlepší je ke snídani , na což jsem okamžitě najel , je to skvělé. A dále - když se jí k obědu , kupodivu by se měla dávat ne před hlavním ,ale naopak po hlavním chodu. To mě taky zaujalo , takže jsem si svého hostinského naučil v restauraci na opačný gard. Je teda fakt , že lidi dost čuměj , co je to za exosta , že dává polívku až po hlavním chodu... :4:Taky snídáte polívku?

Stránka: 3 2 1
Řazení:
17.11.2015 - 21:28 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele wanderer, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zajímavé téma :-)

miluji polévky, intuitivně jsem je taky začal cca před 4 rokama jíst až po hlavním chodu - ze začátku to bylo hlavním tématem, ale pak si nějak spolupracovníci zvykli

a jako snídani ne ( snídám chia semínka + kustovnici s vločkama ) , ale polévku "bramboračku" zkusím zítra ranko :117:
17.11.2015 - 17:29 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Hříšnice
nechlastej tolik.
17.11.2015 - 16:44 | Filtr
(Rak) Hříšnice » player
Čááu :117:
13.11.2015 - 22:06 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » player
Pro chlapa je lepší bez rohlíku večer ten sacharid tlumí růstový hormon který se aktivuje hlavně nad ránem když je žaludek naprázdno a to je škoda. K tomu je nejlepší večer nejíst hlavně ne sacharid. Trochu bílkoviny problém není. Ale když jdeš spát ve12 tak je polívka v 9 večer ještě ok to se stihne vstřebat. V těch 6 je to ok i s tím rohlíkem ten do půlnoci je rozložený. Aspoň z pohledu metabolismu to tak nějak funguje. Blbě dělá večer se najíst sytého. Celkově zatěžuje.
13.11.2015 - 21:47 | Filtr
(Býk) player » Bosch
To jsem dělal dost dlouho , jenže já chodím spát kolem půlnoci a když jsem dal v šest polívku a pak už nic , usínal jsem s hladem ,a to prej taky není správně. Leda bych jí dával s pečivem ,ale to nedělávám.
12.11.2015 - 23:02 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Fenix
Jíst polívky právě teď na podzim je velmi dobrý nápad.
Další dobrý nápad je například dávat si je jako večeři.
Třetí dobrý nápad je dávat je hlavně lidem s přemírou větru případně ohně v nativu.
Tak to vidím s polívkami já.
12.11.2015 - 22:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Fenix , který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
no v ostatních.... :3: :1:
12.11.2015 - 11:08 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Fenix
kde je ten román o kocurovi :39:
12.11.2015 - 08:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Fenix , který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ahoj. Hodil jsem ti sem příběh o kocourovi. V rovnici si doplň neznámé a budeš vědět co. :1: Víc neprozradím :68:
11.11.2015 - 23:17 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Fenix
Pokud to už víš poraď. Směle do toho rád se nechám poučit.
11.11.2015 - 22:39 | Filtr
(Býk) 144
film: obsluhoval jsem krale
11.11.2015 - 21:31 | Filtr
(Býk) 144
ano "jedenhrnec" je aj moja filozfia

naco by som spinil a potom umyval

a pekne si to bagrom zjem rovno z hrnca :75:
11.11.2015 - 18:46 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já sem z kérkonoš tal to znám dobře:) A třeba i hubník nasladko:)
11.11.2015 - 16:20 | Filtr
(Býk) player
http://www.mamincinyrecepty.cz/pole…

Já jsem našel toto , tam ja polévek na stovky , povídám si , zkusím něco nového.

Tak jsem se rozhodl pro Klobásovou. Akorát jdem neměl kroupy , takže jsem dal fazole. Byla skvělá.
11.11.2015 - 15:11 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Bosch
A tady je recept na originál krkonošské kyselo.
Recept na kyselo:Ingredience pro 4 porce:Houby sušené8g Kvásek120g Voda800g Kmín Sůl Brambory120g Cibule40g Máslo40g Mléko200g Vejce 1/2ks Postup přípravy:Sušené houby propereme ve vodě a dáme vařit. Chlebový kvásek rozmícháme ve vodě, přidáme kmín a sůl a vaříme. Brambory nakrájíme na kostky a přidáme spolu s houbami a vývarem s hub. Cibulku osmahneme na másle a přidáme do polévky. Když jsou brambory měkké, přidáme mléko a chvilku povaříme. Vejce uvaříme na tvrdo, nakrájíme a přidáme do hotové polévky.
11.11.2015 - 15:04 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » plutarch
Anebo taky žurek polski
A krkonošské kyselo.
Ale to kyselo se dělávalo z kvásku žitného původně. Žádné zelí. Jenom kvásek brambor. V podkrkonoší. Vajíčko a houby.
http://www.moje-dobroty.cz/krkonosk…

http://forkableblog.com/?p=1500
11.11.2015 - 14:53 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Ano je to chutnější s tím tukem to ano.
České jíšky ale moc dobré nejsou nesmí to jít právě do těch karcinogenů.
Viděl jsem u číňanů i indů že oni ten čonk - tukový základ s kořením dělají přes zakouření oleje. Když jíš fastfood denně anebo tento typ jídla dostaneš se brzo k bodu kdy máš v sobě základ na spoustu špatných nemocí. Tuk vlastně člověk vůbec nepotřebuje do stravy přidávat. Výživově ho nepotřebuje je ho v potravinách dost. Semínka obilniny ořechy vše to obsahuje tuk. I maso má hodně tuku proto když dělám maso přednostně pára. Smažení jenom výjimečně. Jednou za měsíc.
Sója špatná není ale jen občas lepší jsou kvašené formy. Oni to myslím ani asiaté jinak nejedí než kvašené. Ano do nás to prali protože amíci mají sóji mnoho geneticky upravenou.
Pro mně je strava vedlejší produkt cesty k chápání energií které nás obklopují. Je velmi poučné se tím zabývat. Ale nemá to pro mně hlubší význam. Zajímá mně mnohem více rovnováha.
Rovnováha je synonymem pro ajurvédu, stala se základem pro jednu ze 4 budhistických škol v době kdy ajurvéda byla na vymizení. Ta filosofie se pak přetavila v zen a nejspíše má základ i v čínském taoismu ale to je jen spekulace indů že taoismus vychází z indické filosofie. Nejsou pro to žádné důkazy. Rovnováha zahrnuje všechny oblasti nejen fyzickou ale i duševní a duchovní.
11.11.2015 - 14:12 | Filtr
(Ryby) thééé » plutarch
eintopfy jsou skvělá věc
11.11.2015 - 14:11 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
hmm tak škoda, tak za 2 roky :1:
červená řepa mi v pickles negelovatí, a popravdě jsem si toho nikdy nevšimla, ale dávám jí tam poměrem celkem málo. Dávám víc zeleniny, která pouští vodu, a základem mám vždy zelí a cibuli.
Na to smažení se tě ptám, protože jsi to někde psal, a mě přijde pro chuť nejzákladnější to omahnout, jak se říká - tuk je nositel chuti.
Spojení gastronomie s poradenstvím je dobrý nápad.
K tomu "ježíš tě spasí" - mě se zase líbí spojení obou těch pohledů, jakože nejen chlebem živ je člověk..a taky že moc si to vše hlídat je taky dost psycho, a že důležitý je i postoj.
Pamatuji si dobu, kdy jsem se vším po revoluci začínala (tehdy jsem věřila, že sója je zdravá :4:) a způsobovala jsem si "zdravějším stravováním" potíže a bylo to čistě od uvažování a přílišného hlídání či i obav "co že to zase jím" apod.
Přijde mi, že to myšlení je i takový základ pro to vše.
11.11.2015 - 13:48 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Červená řepa dělá takový sulc. Zatím jsem ji nekvasil protože mi v polívce dycky udělá gel do druhého dne. Má nějak moc slizovin.
Ale možná že v kvašeném to neva že to tam nepustí prostě jsem to ještě kvasit nezkoušel myslíš že to nezgelovatí?
Kimchi znám těch druhů kvašení je i více fermentují i indové mají pickles ale je to nakládané v oleji a většinou silně kořeněné.
I to korejské je silně kořeněné běžně toho moc nesníš oni toho dávaj tak jednu pol.lžičku max. k jídlu.
Japonci nakládají taky i sóju(tempeh).
V countrylife mají kelímek asi 200g kimchi za 120 jsem čučel. Moc dobré to nebylo hodně octa. Kdoví jestli to bylo kimči.
Smažení na tuku ano to je základ čonk každého asijského jídla ale dělá se to i u nás běžně. Jenomže to nedělám často to pálení tuku se mi moc nelíbí.
Poradnu neplánuju zatím nejbližší 2 roky kdyžtak až pak mám v plánu spojit poradenství s gastronomií do jednoho. Poradci se většinou vaření nevěnují a naopak. Samostatná praxe výživového poradce neuživí. Zatím to tak je.
Pro vysoké zatížení potřebuješ dbát na dostatečný přísun energie záleží na druhu zatížení sportovní je pak jiné než duševní sedavá činnost anebo fyzický. Podle toho aerobní nebo anaerobní spalování. Ale jídelníčky nedělám to by bylo drahé trvá to dlouho a potřebuješ znát dobře klienta.
Já to spojuju s astrologií ajurvédou a se současným vědeckým poznáním ve výživě. Musím přiznat že poté co jsem se dozvěděl jak funguje biochemicky metabolismus trávení se většině toho alternativního velice směju. 80 procent jsou nepodložená dogmata. Jsou to z větší části pověry přebírané jen jako středověká nevědomost kterou kdysi někdo ze zoufalství vymyslel. A jemu to kdysi třeba možná i pomohlo. Asi jako že ježíš tě spasí. :4:
Ale ajurvédská diagnostika ta je dobrá. Pulsovka i typologie. A pak všechny ty znalosti energií potravin koření bylin. A sil v člověku. Od hrubých po duchovní.
11.11.2015 - 13:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Soljanka dle DDR

http://www.chefkoch.de/rezepte/…
11.11.2015 - 13:07 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Mé kuchyňské néboženství se jmenuje Eintopf:

Německý Eintopf, jídlo z „jednoho hrnce“, patří k nejstarším tradičním jídlům. Jedná se přitom o značně zahuštěnou polévku s různými přísadami, srovnatelné např. s bramborovou polévkou (často se název Suppe, tedy polévka, alternativně i používá). Pokrm se skládá z různých druhů zeleniny (mrkev, čočka, pórek, hrášek, brambory a další) a z různých druhů masa (i drůbežího) či párků a buřtů.

K nejznámějším patří různé druhy hrachové či čočkové polévky, Lübecker National (z tuřínu, brambor a vepřového masa), původně bavorský Pichelsteiner Eintopf (různé druhy zeleniny a masa se špekem), čistě zeleninové polévky, a další, někdy připomínající bramborovou polévku, jindy guláš. V bývalém východním Německu zase došla obliby ruská polévka Soljanka, kde hlavní přísady tvoří rajčatový protlak a kyselé okurky. Základní varianty soljanky jsou masová, rybí a houbová.

Snídám, obědvám i večeřím a zajímavostí tohoto pokrmu je, že ho lze neustále nastavovat a obměňovat v jednom a téže hrnci:) To je pak nekonečná súpa. Súpa je sanskrtské slovo označující polévku a podle mne jde o jeden z nejstarších pokrmů vůbec. Pro příští verzi náboženství navrhuji větu: Při večeři vzal polévku a řekl: Vezměte a jezte z toho všichni toto je můj (sliz) hlen, který se za vás vydává.
11.11.2015 - 12:09 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
ty jsi chodící encyklopedie :17: - nemáš svoji výživovou poradnu? bych potřebovala sestavit jídelníček pro vysoké nasazení, a naprosto nemám na sebe čas :4:
11.11.2015 - 11:56 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
parádní soudek :1:
proč červenou řepu ne? já dávám.
a z koření jen sůl popř. kopr.
Jsem objevila korejské kvašení:
http://www.nikosuvrohlik.cz//….
K té polévce - nic z toho ani cibuli neosmažuješ na tuku?
11.11.2015 - 11:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » rinada
Číňani dělají nekonečný vývar. Háží tam kosti a oheň hoří věčně a pořád přihazujou a odebírají. Takže tak rozpustíš ty kosti úplně. Je to asi to nejvýživnější co existuje.
Je to takové úplně paleo když si představíš že jsme milióny let žili jako lovci a kosti se přes zimu a vůbec většinou zpracovávaly celé domrtě. Nic se nevyhodilo. Kost, to je taková archetypální věc. Velmi kultovní, magická.
Příspěvky: 63-39 38-14 13-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »