Voynichův rukopis


01.11.2015 - 12:20
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Voynichův rukopis
Vznikl v 15. století za vlády Václava IV., pravděpodobně jej sepsal Alberto z Florencie - mnich, který se stal dvorním lékařem a měl v Praze svou vlastní zahradu s bylinami. Údajně ho Václav IV. Od Alberta odkoupil, ale je zde i možnost, že si jen nechal vyrobit. V rukopise se objevují souvislosti s “vodní pannou” , která podle pověsti stála u zrodu Lucemburků a dále pak se v rukopisu nachází “ledňáček”, který si Václav IV. určil, jako svůj symbol. Rukopis byl dlouhá léta ve vlastnictví Českých panovníků, ale z blíže neurčeného důvodu byl po 1. světové válce prodán Voynichovi, který ho odvezl do Ameriky a nyní je majetkem Yelské univerzity.Zvláštnosti rukopisu:1. Je psaný zprava doleva, dodnes jej nikdo nedokázal přeložit. První domněnka byla, že je zašifrovaný, ale neporadil si s ním ani nejvýkonnější počítač. Podle studie se jedná o "přirozenou řeč"2. Na první pohled působní, jako herbář, ale všechny obsažené rostliny jsou naprosto neznámé, stejně, jako písmo a jazyk, kterým je psán.3. Našla se souvislost s místem v Indii, které se jmenuje "Prajag" = "Praha" a se skupinou lidí v Indii, kteří vyznávali jakousi víru..... (vypadlo mi, jak se jmenovala).4. Další znaky ve tvaru mandal napovídají, nebo možná vykreslují mapu Prahy, zvláště postavení několika rotund, které jsou ještě s kostely postavené v jasné přímce do kříže, vždy 3 za sebou od východu k západu a od severu k jihu. Když se postavíš do přímky východ-západ, je to přesný bod slunovratu. Na bodě, kde se přímky kříží stojí rotunda "Černého Kříže" prý se může jednat o místo vstupu do portálu jiné dimenze, kde se mluví a píše tím jazykem z rukopisu a kde rostou ty zvláštní rostliny.Zvláštností je také to, že všechny starobylé rotundy stojí na místech, kde byl v minulosti nějaký rybník, nebo vodní pramen.Z informací také vyplývá tvrzení, že by se bez vlivu křesťanství naše země ubírala směrem k indické filosofii.Pouze námět k diskuzi, některé doměnky mohou být pouze spekulativní.Obrázky: http://www.obrazky.cz//…

Řazení:
23.03.2017 - 00:16 | Filtr
(Rak) R5
Tady pán tvrdí, že to vyřešil a má to na hony daleko k některým fantaskním závěrům: http://zlatodej.blog.cz/rubrika/…

Klíč k rozluštění je stará dobrá gematrie
24.12.2015 - 16:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Cirilla
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Knihu jsem nečetla, ale právě dnes dávají opakování jeho dokumentu na programu Kino Svět ve 22 h. "Tajemství Voynichova rukopisu"
24.12.2015 - 14:52 | Filtr
(Lev) Cirilla » mawuska
Dokument jsem neviděla, ale pan Vašíček vydal o rukopisu i knihu. Měla jsem ji z knihovny. Jeho pohled na rukopis byl docela zajímavý.
08.11.2015 - 19:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » kocourisko
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Na Prima ZOOM právě běží cyklus "Historická Akta X", kde bylo další zkoumání rukopisu, tentokrát nejdříve v Benátkách. Jednak je v knize vykreslena Bazilika Sv. Marka a našli i nápadnou podobnost výrobků z Benátského skla a obrázků v rukopisu. Ve městě Murano je muzeum, kde našli téměř identický - poměrně ojediněle tvarovaný pohár, který pocházel z období renesance, tedy z doby, kdy rukopis vznikl. Našli další podobnosti v architektuře té doby, kdy hrad v Miláně tehdejšího panovníka byl v rukopisu téměř detailně vykreslený, spolu s dalšími velmi typickými stavbami. Dopátrali se architekta, který tyto stavby navrhoval a dokonce i maloval. Z jeho životopisu se pak dozvěděli, že měl zálibu v šifrách, kryptogramech a tajných písmech. Tento architekt působil v Miláně 14 let po celou dobu panovníkova života, pak se jeho stopa ztrácí.
Zde mě pak už jen zaráží podobnost, kdy "Alberto z Florencie" - ital, se objevil na dvoře Václava IV.
Každopádně je to záhada, ale možná se nakonec ještě něco dozvíme, protože nikdy jsem o tomto rukopisu neslyšela a najednou je kolem něj docela živo. :3:
08.11.2015 - 18:43 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Justine
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele kocourisko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
otázka, zda by se naši politici zabývali tímto textem mě navýsost pobavila! :)))))))

díky za ni...

a teď vážněji: první vygooglený link mi vyplivl toto a docela trefa do černého: http://www.osel.cz/5545-odbornici-u…

skvělý je link i z disuse k onomu článku: http://www.inflow.cz/voynichuv-ruko…
04.11.2015 - 22:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Justine
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nikde nic, jen to proběhlo na Kino Svět, jako dokument, kde to probral redaktor Vašíček. Dost mě to překvapilo.
04.11.2015 - 21:35 | Filtr
(Váhy) Justine
To je zaujímavé. Vieš o nejakom serióznom výskume českých historikov :-), ktorí by sa tomu viac venovali?


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »