Hranice v psychosomatice


03.07.2015 - 01:10
(Kozoroh) Bosch
Hranice v psychosomatice
Psychosomatika jako pojem má svůj původ ve starověké řečtině a to z dvou slov „psyché“ – duše a „soma“ – tělo. Její úlohou je zkoumat vztahy mezi těmito dvěma slovy a to hlavně z vlivu psychických funkcí a pochodů na organizmus. V širším slova smyslu jde o komplexní pohled na člověka a jeho zdraví.Dokumentární film Hranice v psychosomatice, režiséra Miloslava Nováka, který byl oceněn jako Nejlepší český film v oblasti přírodních věd na 45. ročníku mezinárodního filmového festivalu Academia film Olomouc, je provokativní sondou do uznávaného medicínského oboru s bohatou historií, leč nejistou budoucností.Rozhodně stojí za vidění. Film, který se věnuje odvěkému problému – co je to vlastně nemoc – a jeho moderní podobě: jestli léčit jen tělo, nebo také duši.Je to velmi zvláštní že toto rozhraní tělo/psychika je dneska na okraji zájmu lékařů. Proč tomu tak je? Myslím si že psychosomatika je obor budoucnosti pokud budeme chtít opravdu navázat kontakt sami se sebou a propojit ten chybějící článek mezi fyzickým a duševním. Pokud budeme chtít léčit člověka celého a nejen jeho tělo což se zjevně vymyká chemickým možnostem.Myslíte si že existuje nějaká jiná reálná cesta léčby? Psychosomatická léčba je popelkou, okrajovým oborem. Zřejmě chybí společenský zájem, tedy i ekonomický. A kde jsou vlastně její hranice? Tělo, psychika, a co je dál? Ukáže se to když se člověk stane celým? A jsme vlastně celí i když se cítíme somaticky zdrávi? Ten začátek filmu je děsný ale pak už popisuje současný status quo. Nerozvíjí možnosti, spíše ukazuje tristní vakuum ve kterém se nalézáme.http://ulozto.cz/xE2Ytd7/…

Řazení:
08.08.2015 - 10:26 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » zatimahoj
jo
přesně tak si to myslím :1:
šťastná mysl není nemocná a od psychiky se pak skládá vše ostatní
jedná se "jen" o to uvědomění.. tím vznikají v těle působky které ovlivňují vše ostatní jsou to řídící faktory, na fyzické úrovní se projevují jako signalizační soustava-hormony. stav mysli řídí vše.

08.08.2015 - 09:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Matdamou
tak to nebylo myšleno
jsou části ale je i celek. obojí je stejně reálné a pravdivé.
my však často části mylně považujeme za celek. zaměňujeme z neznalosti, nepochopení, to jsou naše nedostatky. děje se tak z popudů našich vlastností jako je touha vlastnit například. pak taky nevědomost a hněv, to jsou tři jedy které otravují naši mysl a pak nevidíme v detailu celek.
myslíme si například že symptom je příčina
žijeme v tom přesvědčení že bakterie jsou příčinou mnoha nemocí
a tak jsme vyvinuli antibiotika
cpeme je do sebe i na velmi banální nemoci a tak se mnohé bakterie staly proti nim rezistentní. mnohým lidem vůbec nezabírají a tak se musí dávky zvyšovat. kde toto končí?
nebo klonování
vytvořili jsme odrůdy které mají být rezistentní vůči nemocem, mělo se tím snížit užívání pesticidů
ale ukazuje se že opak je pravdou, protože se vyskytlo spousta jiných nemocí na které prozatím platí jen to že se zasypávají mnohem větším množstvím pesticidů než je potřeba na plodiny geneticky neupravené
a o tom se nemluví, protože společnost tiše spěje k definitivnímu chaosu. eroduje, rozpadá se.
nevidíme celek. vidíme jen jednotlivosti.
kdybychom při analýze viděli nejen časti, ale současně i celek, nemanipulovali bychom s těmi částmi protože bychom si byli vědomi důsledků. zákona příčiny a následku. zákona karmy. údajně tuto znalost škrtla církev ze svého programu někdy v 5.století na jakémsi to papežském koncilu. to nevím nebyl jsem u toho je to možné. je ale celkem jisté že dnešní doba si takovéto znalosti žádá má li mít společnost šanci přežít. pilujeme si větev pod zadkem. kvůli krátkozrakosti - vidině zisku. k celku nelze nic přidat a nelze z něj nic odebrat aniž bychom nekradli-nebrali na dluh. tudíž nemůžeme s partikly odloučenými od celku manipulovat jak se nám zlíbí což se děje. tím se tvoří nezáslužná karma která má zlé důsledky.
a to je jediný důvod proč má smysl analyzovat a pak zase skládat. poučit se o zákonu karmy. jen to, poznat, ale nesahat na nic s cílem vlastnit. jinak se poklad ukradený celku mění v klubko zmijí. každá diferenciace je jedem pokud nenásleduje cyklus pozvedání k jednotě. syntéza. součásti samy o sobě jedovaté nejsou. jedovatá bývá jen naše otrávená mysl. těmi jedy jsou chtivost hněv a nevědomost. celek i jeho jednotlivosti jsou dokonalé.
07.08.2015 - 22:44 | Filtr
(Blíženci) Matdamou » Bosch
vše souvisí se vším...je krátkozraké vidět celek jako součet částí....nejsou části...je jen celek...tak to bylo myšleno?
07.08.2015 - 22:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Matdamou
mně to zjištění přijde jako dobrý začátek
hledání či cesta k tomu sjednocenému může začít jenom uvědoměním si nedostatků rozděleného
07.08.2015 - 22:30 | Filtr
(Blíženci) Matdamou » Bosch
takhle jsem nad tím nikdy nepřemýšlela.....ale jen to tak....jsme rozpitvaní...vše je rozpitvané..do celku se neskládá...tím se vše odcizuje...ztrácí souvislost...hmmm...trochu mi z toho zavání beznaděj

07.08.2015 - 21:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » zatimahoj
když pozoruju tak těžko najdeš někoho kdo není rozdělený. je to běžný jev. dopomohl tomu věk analýzy, freud, pak i asi transit pluta pannou možná zvyšování entropie rozpad křesťanských hodnot.. to má na svědomí že se věci dělí analyzují pitvají aniž by se pak zpátky skládaly.
dneska žádný lékař na tebe nehledí jako na člověka ale jen jako na biologický stroj. aha, přišly ty játra tady máte lipovitan za dva týdny se přijďte ukázat.
člověka si už průmysl dávno rozebral na součástky a každou z nich peněží na trhu jako tovar. když jdeš někam do práce jsi jenom jednotka která odevzdává energii a bere za to jinou formu energie. v principu nevýhodnou protože peníze nejsou adekvátní náhradou za "čas".
společnost je vlastně celá rozložena na jednotlivé partikly, úseky, odvětví, specializace, mnohost, a nakonec chaos.
neboť někam úplně mizí syntéza. jupiter se ztrácí a slábne. jupiter jsou bohové (Bůh).
Bůh je mrtev. Friedrich Nietzsche
07.08.2015 - 11:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Matdamou
nemůžeme vidět nic co bychom sami neměli v sobě.
07.08.2015 - 11:49 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » zatimahoj
Ty tyčky na danda néti nejsou ani tak pro pokročilé používají se velmi snadno. Zasuneš do nosní dírky a pomalu suneš až nadoraz, pak masíruješ.
Kdysi jsem používal dlouhý hřebík, na konci zaoblený. Časem jsem sehnal tyčky pozlacené a postříbřené co dělají jógoví nadšenci na slovensku věnují se intenzivně aštangajóze a takové věci si nechávají vyrábět.
Zlatou používám pro pravou a stříbrnou pro levou stranu nosu přijde mi to takto přirozené vzhledem k energiím.
Ta celozlatá s diamantem přijde daleko přes 20 tisíc ta je už opravdu pro fajnšmekry, zvyšuje se tím osobní vibrace materiály hrají velmi důležitou roli, kameny, kovy, šperky..

Vnímám to ve významu věty solve et coagula. Rozděluj a spojuj. Pozorováním se ti podaří mnohé od sebe rozdělit. Poznat, zachytit momenty proč věci vznikají a jak to celé probíhá, životní proces. Pak je další část že to co poznáš a máš z toho poznatek musíš zakomponovat do vlastního běžného žití, jinak to zůstane jen teorií. A to je ta náročnější část. Je to vlastně stejné jako životní proces samotný. Neustále v nás vznikají nové buňky (syntetizují se) a ty staré se rozkládají (rozdělují).
To už je pak otázka zralosti ducha čemu věnuje energii, jestli fotbalu kariéře nebo čemu vlastně. Jsou takoví co už nepotřebují zakládat rodiny a řešit příbuzenské vztahy. To jsou myslím si ti šťastnější.
06.08.2015 - 22:48 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Matdamou
ano přesně tak to funguje :1:
musíme se vést sami
06.08.2015 - 22:17 | Filtr
(Blíženci) Matdamou » Bosch
vypadlo...to vím zas já :1:ale jinak nevím skoro nic a jen žasnu, jak jsou tu lidé moudří a osvícení.....
06.08.2015 - 22:14 | Filtr
(Blíženci) Matdamou » Matdamou
V mém okolí jich tedy moc zdravých neznám....a je to těžké být zdravý.....podle této defińice je nemocný ten, kdo řeší třeba problém jak zaplatit složenku za elektřinu. nebo ten, kdo je nespokojený v práci, protože má problém s nadřízeným.....jak tohle léčit? každý nemůže seknout s prací a jít jinam...velice často ty problémy, které pak vedou k onemocnění těla jsou v tu danou chvíli pro mnoho lidí neřešitelné...a zkuste s tímhle dojít k doktorovi...takže se léčit začne až ve chvíli, kdy dotyčného bolí žaludek, má migrény atd....

V naší kultuře není a dle mého názoru ještě dlouho nebude normou, že je třeba se starat nejen o tělo, ale i to co je uvnitř....od mládí...naučili jsme si čistit zuby, aby se nám nekazily zuby, běhat, abychom neměli špeky...a slupnout tabletku, když nás bolí hlava, záda, kolena....masírují nás reklamy zprava i zleva. ale nikdo nás nevede k tomu, abychom se zastavili, ponořili sami do sebe a naučili se sami sobě naslouchat....někdo z vás viděl podobnou reklamu? to začneme dělat až ve chvíli, kdy už je leckdy i pozdě.....
06.08.2015 - 22:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Matdamou
no to teda koukám že z who vypadlo takové moudro to jsem nevěděl :1:
naprosto zdravý přísně vzato je jen buddha. říká to mimo mnohé jiné dalajláma a velmi s tím souhlasím. :27:
06.08.2015 - 22:01 | Filtr
(Blíženci) Matdamou » Bosch
:1:

podle WHO je zdraví definováno jako stav biopsychosociální a spirituální pohody, zdraví není jen pouhá nepřítomnost nemoci. kolik z nás je tady tedy naprosto zdravých?
06.08.2015 - 21:11 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » zatimahoj
jó pak existují o jiná néti danda néti například..sútra néti jsme dělávali i šňůrkou z bot docela náročné :4: ale dneska už mám kanylu všechno fajnovky vynikající k vyčištění a aktivaci čelních dutin. mezi očima jsou zajímavé oblasti a pak i v oblasti dále do centrálního mozku taky když to takhle proleješ vodou a prošťoucháš je to fantastické jak hned proudí energie. dají se sehnat i tyčinky zlaté s diamantem na konci tím se dají masírovat body na přední stěně páteře u horních obratlů mají velký význam pro stav vědomí mně stačí obyčejné pozlacený drát vlevo 3 vpravo 4mm taky to plní svoji funkci.
ono myslím si nejde ani tak o to něco patologického honit a odstraňovat to, měnit hned něco, vyštípnout nějaký ten symptom byť je to třeba i lenost. i ta lenost se dá krásně užívat být s ní spokojen a být přitom v pohodě.
většinou skoro vždycky chápeme léčbu jako nějaký vnější akt. ale ona zrovna ta psychosomatika jde na to zevnitř. všechno co je zůstává stejné nejdeme nikam cvičit taiči ani zavádět do jídelníčku zeleninu. ta změna se myslím si týká právě jenom takového nepatrného malého posunu ve vědomí. s velkými následky ovšem. vnější nemoc je už jen dozrálá karma nemá prakticky význam s ní bojovat.
umřeme všichni tak jak tak. ale jde myslím si o to v jakém stavu vědomí se tak stane a v jakém stavu vědomí tento život dožijem.
skutečně zdravý člověk je podle mně jenom ten, kdo zná svoji pravou podstatu.
07.07.2015 - 01:30 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Freja
Velmi zajímavé čtení..
Hippokrates vnímal člověka vcelku, dokonce ve vztahu k prostředí. Teprve Galenos, pod Platonovým vlivem, ho rozdělil na tělo a duši. Nabádal sice své žáky, aby dbali o obojí, ale to se časem zvrtlo, když se duše monopolně ujala církev.
Lékař jako opravář
Postgalileovské období je obdobím vzniku věd. Také medicíny, která si od těch dob říká vědecká. Smůla byla, že objekt střední velikosti, jenž byl předmětem jejího zájmu, byl obdařen nesmrtelnou duší, kterou církev nemínila pustit ze své správy. A tenkrát se ještě vesele upalovalo.

Medcínské vědě doporučil tedy filosof a matematik René Descartes, aby pojala člověka jako rozumný stroj. To byl tehdy terminus technicus, asi jako dnes je „virtuální realita“ – taky nikdo přesně neví, co všechno tam patří.

Nemoc pak Descartes definoval jako poruchu provozu rozumného stroje a doktora jako člověka, který tuto poruchu umí diagnostikovat a dle svých možností s ní něco dělat.

Duše s emocemi tak ostrouhala a zůstala stranou bádání vědecké medicíny, která vědecky bádá o tom, co ji zajímá, a ne o tom, co existuje.
Lékař nikdy nenahradí kněze, ale může začít nahlížet na emoce jako na reálné řídící systémy.
Člověk není rozumný stroj!
Dnes medicínský komplex zajímají hlavně prachy. Léčit nemoci pilulemi a pomocí technologie je výnosnější než léčit nemocné.

Psychosomatická medicína - neboli bio-psycho-sociální přístup - žádá, aby při studiu i praktických postupech týkajících se zdraví a nemoci byly vedle faktorů biologických zvažovány také faktory psychologické a sociální.

Lékař nikdy nenahradí kněze, jak se mylně domnívali ideologové Velké francouzské revoluce, ale může začít přihlížet k zásadním psychickým potřebám a vlivům, může začít nahlížet na emoce jako na reálné řídící systémy, ne jako na dva koně (Platón) nebo efemérního motýlka.
Radkin Honzák, Psychiatr, Ambulantní psychiatr IKEM a REMEDIS, sekundární lékař Psychiatrické léčebny Bohnice, asistent ÚVL 1.LF UK.
http://psychologie.cz/pojdte-si-pov…
03.07.2015 - 14:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
jdu s ekoukat a to jsem v práci.)
03.07.2015 - 07:23 | Filtr
(Štír) Freja
Zajímavý tip :15:
díky :1:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »