Calábek o fruktóze


17.06.2015 - 08:51
(Kozoroh) Bosch
Calábek o fruktóze
Nedávno proběhl v rádiu cyklus 3 rozhovorů s Milanem Calábkem a jeden z nich se věnuje problematice živin - fruktózy a tuků.Protože mně jeho povídání zaujalo (sám se problematice stravy věnuju) dávám link kde je možnost si pořad nechat přehrát.V dnešní době kdy se na nás valí obrovská spousta různých stravovacích systémů a diet je tento rozhovor celkem perla v moři lží a bahna komerce.Pokud stále používáte ramu a chcete si ji nadále mazat na chleba (pokračovat v mumifikaci svého těla), pak nečtěte. :1:Zásadní posun v gastromyšlení už společnost začíná zaznamenávat v nutnosti přesunu zájmu z potravin s rychlou glukózou na "pomalou glukózu" což jsou všechny sacharidy "zabalené" do vlákniny. Povaha makroživin hraje vedle fyzického pohybu nejvýznamnější roli v tom, jak se cítíme a jak nám to myslí. Chce to jen udělat si v tom trochu jasno. Pokud vás něco podnětného k tématu napadne budu rád když se podělíte.Pěkný den přeje prima vařečka :44: :74:http://www.rozhlas.cz/dvojka/…

Stránka: 2 1
Řazení:
20.11.2015 - 14:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » nutelina
A zabírá to na tu RS? Zajímá mně s čím má nejlepší zkušenost.
Známý s rs si dokázal hodně pomoct ajurvédou. Ale je v ní docela dobrý. Což je tady u nás v čechách velká výjimka. Ale bacha, vysadil všechny léky co mu dali doktoři. Čím léčí ta Dr. Terry Walsh?
19.11.2015 - 23:18 | Filtr
(Beran) nutelina » Bosch
Super odpoved, a ted mi napadlo jestli by to neslo i na neco jineho :61:

Videl jsem ze jste se bavili o cukrech i tucich, vyborna knizka je od Dr. Terry Walsh, ja a bracha ktery ma RS delame jeji dietu, je to fakt bomba!

Budu lidem pomahat v CR (nyni jsem v nizozemi) tak jestli mate nekoho s dlouhodobymi zdravotnimi obtizemi tak rad poradim, zatim to bude zdarma. Zatim bych rekl sup na biorezonance na diagnozu :27:
11.09.2015 - 10:38 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » nutelina
Pokud vím má v praze akademii můžeš se tam přihlásit do školy.
Zkušenosti s ním nemám kdysi dávno jsem ho viděl prodlužovat palec nějaké dámě, narostl jí skutečně asi o 2cm a pak měla strach že jí to už zůstane. :4:
14.08.2015 - 12:38 | Filtr
(Beran) nutelina
Calabek je bomba. Chci se od nej ucit, ma nekdo zkusenosti?
19.06.2015 - 17:30 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » nemoomen
Ahoj no oliváč dávám hlavně nastudeno do salátů v tepelné upravě mi moc nechutná, ony nenasycené tuky by se generelně nemněly moc užívat na smažení rychle oxidují a vznikají transmastné kyseliny které likvidují buněčnou membránu, snižují její propustnost to zahlcuje buňky odpady.
Takže smažím jenom velmi málo rybu většinou dusím v páře ale to i maso a když smažit tak sádlo a máslo jak píšeš to je asi nejlepší varianta. Jednou dvakrát za měsíc to jde sníst něco smaženého.
Rybí tuk ten co jsem koupil je z tresčích jater jako se dělával zakdysi když ho podávali dětem litrovka vyjde na 600 v lékárenské kvalitě oni tam už dneska z toho odstraní ty pachy takže ten páchnoucí jak zastara už dneska nekoupíš. Buněčná membrána je tvořena tukem a ta masáž mozků že tuky jsou nezdravé je trestuhodná. Tuky potřebujeme a to v množství okolo 30 proc podílu ve stravě.
Je nesmysl kupovat epavit z lékárny to není rybí tuk ale rostlinná srágora kde dodali umělý vitamín A a D.
V tobolkách je omega 3 nanic je většinou zoxidovaný dělali studii na pacientech a zvýšil se po nich výskyt karcinomu. Je to na webu ale může zase jít o reklamní trik v tom se dneska už nedá spolehnout na nic co se kde píše. Ale je pravda že zoxidované nenasysené oleje jsou horší než žádné. Takže čerstvé anebo to semínko. Dneska je trend kupovat ty oleje z ořechů dýň.semen atd. ale mnohem lepší je sníst celá semena rozkousat a máš to úplně čerstvé.
Ta hraniční teplota kdy se tuky přepalují je nad 180C tak je lepší ji nepřekračovat. Když si dneskak dáš kdekoli jídlo dělá se na tuku který zahřívají dokud nezačne kouřit. To je masakr protože kouřením vzniká v tom oleji karcinogen. Pára nejlepší úprava jídla. Pro mně aspoň. Nejmenší ztráta živin. Nejlepší strava pro nemocné co mám odzkoušené je japonské nišime to je zelenina na páře oni to dělaj v bambusovém sítku ale u nás se pařák dá sehnat za pár kaček. Pokapeš olejem a nemusíš solit protože zelenina je slaná minerály. Teda bejvávala protože dneska podíl minerálů v zelenině klesl po válce asi o 80 proc. Což je varovné. Jsme v drtivé většině minerálově podvyživení a dotace tobolkami není účinná nejsou v nich vstřebatelné. :1:
19.06.2015 - 15:55 | Filtr
(Rak) nemoomen » Bosch
ahoj s oběma tvýma příspěvkama souhlasím,co se týká olivového oleje tak ten používám jen tehdy pokud dělám na pánvi mořskou rybu současně se zeleninou čili je to rychle hotové ale kapra a jiné sladkovodní ryby jen na másle,a co se týká lněného semínka tak vážení to je nedoceněný zázrak,no a ještě rybí tuk tak pokud se týká podávání samostatně tak to bych nepozřel ve školce to do nás rvali právě každej den lžičku a já měl co dělat abych se nepozvracel ale vím že je to maximálně zdravá věc ale já bych ho nepolknul :27: :27: :27:
19.06.2015 - 10:21 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Laki
Oliváč se dneska hodně propaguje jako zdravý tuk hlavně kvůli souvislosti se středomořskou stravou a jejím příznivým vlivem na zdraví.
Ale ono to nemusí být způsobeno tím oliváčem ale celou skladbou středomořské kuchyně. Například jedí hodně ryb což znamená dostávají do sebe spoustu omega 3 tuků a to může mít právě za následek tu alchymii. Protože omega 3 je hlavní součástí mozkové tkáně přes 80 proc. a mozek je tkáň tuková.
Mám to vyzkoušené a nejen já omega 3 je vynikající výživa pro mozek asi to nejlepší. Lžíce rybího tuku denně. Anebo 2x týdně ryba, nejlíp tučná. Ale s kvalitou ryb je to všelijak.
Jinak hlavní zdroj omega 3 je lněné semínko. Lžička denně tvoří to spoustu neurotransmiterů ty rostou z tuku. Nervová soustava se tvoří hlavně z tuku. Takže je pro naše myšlení důležité hlavně jaké tuky a kolik sníme. Paměť funkce cns atd. v mozku je uloženo celé řízení je to pro nás nejdůležitější orrgán, správně vyživit mozek je priorita.
I tady ale koncerny dělaj z lidí blbce a vytváří fámy o cholesterolu a jiné podložené nepravdivými tvrzeními aby mohli prodávat. A není to snadné se v tom vyznat existuje stále celá řada protichůdných tvrzení v oblasti výzkumu. Můžeme se spolehnout na to že když oficiální zdravotnícká místa dají doporučení - tak jsou tendenční a podřízená zájmům nějaké korporace. Agrokoncerny - největší zlo, likvidace malých zemědělských jednotek a pěstitelů. Ale tato destrukce vypukla už kolektivizací. Nebo možná že už vynálezem parního stroje. Nebo dokonce ruchadla bratří veverků. Tvrdí se totiž že průmysl hnalo kupředu jediné - intenzifikace zemědělství a tvorba zásob, nadbytek živin. Byl pak čas vymýšlet techniku.
A kdo se zajímá o agropěstitelství ví že hluboká orba je likvidací a ne zušlechťováním úrodné země.
19.06.2015 - 09:58 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » mikiduc
Nedávno vyšla knížka česká strava lidová zabývá se tím co se historicky v našich krajích jedlo. Je velmi zajímavá je to jeden z pramenů studia na vyšších stupních gastrovzdělání. V principu se dá říct že se u nás od západních hranic až na ukrainu jedly hlavně obilné kaše. Řeznictví nebývala maso 1x týdně až od 18. století (kdo by si porazil doma jedinou krávu kvůli masu?)a cukr vůbec. Pšenice jenom celozrnná a zbytek zelenina luštěnina a sušené plody. A žádné svačinky. :4:
19.06.2015 - 00:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » mikiduc
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Laki, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
taky nejsem fanousek olivoveho oleje

tak to uz jsme dve :30: :75:
18.06.2015 - 23:18 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Neferlin, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No jo, lidi jsou nějaký líný :4: Miluju vánočku s máslem! :69: :12: Jedině tu, co si upeču :4: Kdysi ještě doma jsme tloukli máslo, mě to hrozně bavilo s tím mlátit :75: :61: :29:
18.06.2015 - 23:13 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » nemoomen
Tak tos popsal v kostce zásady zdravého stravování.
Úplně s tím komplet souhlasím. :1:
18.06.2015 - 22:59 | Filtr
(Panna) mikiduc » nemoomen
:15:
když jsem nedávno četla, jak jedli lidé před sto lety, zjistila jsem, že to mám téměř stejně :4:
Maso na sádle, jednoduchá jídla v týdnu, maso v neděli, kdy je možnost šlofíka po obědě :75:
vařit s láskou :12: jíst v klidu a s vděčností :18:

ps. olivový olej mi nechutná :4:
18.06.2015 - 22:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » nemoomen
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Laki, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
respekt :1: :15:
18.06.2015 - 21:49 | Filtr
(Rak) nemoomen
ahoj
můžu se podělit jen o vlastní zkušenosti, nesleduju žádný trendy ani nečtu žádný příručky o vaření mám jen pár pravidel který se snažím dodržovat
1/ moje babička vždy říkala jez do polosyta pij do polopita a vyjdou ti naplno léta
2/ snažím se jíst jen když mám hlad a ne pocit hladu a to v kteroukoliv hodinu řídit se tím co říká moje tělo a když na něco dostanu chuť tak vím že si moje tělo říká že to potřebuje takže mu to dám ale také je dobré znát míru a nepřežrat se tím což se někdy dobře říká a hůř plní ale snažím se protože vím že když to přeženu dobře mi rozhodně není,samozřejmě taky někdy uletím na něčem hodně nezdravým.
3/vařím pouze ze základních surovin tak jak to dělala moje babička čili žádné polotovary řádné ohřívání chemických blivajzu samozřejmě je mi jasné že se chemii nevyhnu protože je i v masu zelenině ve všem to bych umřel hlady ale snažím se omezovat ji na nejnižší míru co jsem schopen
4/vařím si svoje polívky pěkně postaru poctivě z masa zeleniny a koření a takovou polívku když člověk sní pěkně horkou tak uplně cítí ten příval energie ale holt to chce čas ,práci a vařit s ůctou a láskou k jidlu
5/používám jen základní koření v surovém stavu pepř ,paprika,sůl,nové koření,majoránka,bobkový list někdy kečup ,hořčice ze zeleniny česnek,cibule,paprika,petržel,celer,mrkev,rajče
6/ zlatý pravidlo je pro mě jednoduchost žádný mixy všeho možnýho i nemožnýho prostě jednoduchý jídla tak jak je vařili naši prarodiče jsou pro mě nejlepší a nejchutnější žádný diety a jiný ptákoviny mě nezajímaj,když dělám na tuku tak podle toho co dělám máslo,sádlo,olivový olej toť vše. :27: :27: :27:
18.06.2015 - 20:28 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Laki, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
to je dobre rceni :1:
18.06.2015 - 17:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buddha/2
To moje se taky drobí. Svrchu to seškrábneš to měkčí ale z ledně na nátěr to není. Beru ho jenom jako polotovar protože ho stavuju na ghí. Je to pak 100 tuk bez laktátu což je na vaření lepší. Ramu jsem kdysi jedl celé roky. Když nad tím člověk pouvažuje co ano a co ne, tak dneska v řetězci na jídlo skoro nic nekoupíš a regály plné.
Dřive bylo 1 máslo jedno mlíko 1 jogurt 1 rohlíky takže to bylo jasné co máš koupit. :4:
18.06.2015 - 16:41 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Bosch
No tak to se omlouvám, to bych vážně nechtěl :20: :4:.
Máš kliku, vlastní bábu s krávou bych bral taky :75: :4:.
Mám v ledničče cca +4°C (záleží na tom, kde se to měří). Když ho kupuju, koukám na obsah tuku - to moje má 82%. Zbytek bude nejspíš voda, ale s tím se na obalu nechlubí. Asi proto se zastudena spíš drobí než maže :25:.Skoro to na mě dělá dojem, že proto aby prodali ramu :47:
18.06.2015 - 15:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buddha/2
Tak to bys mně dožrál. :4:
Když koupím máslo od báby co ho dělá z mlíka od krávy tak vím že je to máslo. A to máslo natřeš leda když ho necháš odstát. Nevím kolik máš v ledničce mínus ale mazavost kravského másla a ramy je někde úplně jinde.
Já mluvím o másle jako másle. 100 proc od krávy né o tom z ochodu.
Tak to já vím že v obchodě je na něm napsané máslo a máslo to není.
Ani dokonce to né z anglie golden butter kde se dušujou i tam jsou nějaké rostlinné tuky které nemusí podle eu směrnic uvádět.
Máslo by mně nenapadlo kupovat v obchoděé. :4:
18.06.2015 - 15:40 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Laki
Výrobní náklady na margarín a máslo jsou úplně jinde...a vo tom to je :75: - cholesterol dostal (a úspěšně hraje) roli strašáka.
Řídil bych se starým "dobrý výrobek reklamu nepotřebuje" - aneb čím větší bouda na lidi, tím víc reklamy potřebuje :44:
18.06.2015 - 15:25 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Bosch
Asi Ti vezmu jednu iluzi, ale snad to přežiješ ve zdraví :4:.
Máslo , které vyndáš z ledničky a nedá se mazat NENÍ čisté máslo (podívej se na obal - je tam kolem 80% tuku).
Ramou můžeš s úspěchem namazat panty u dveří - vyzkoušeno :5:.Osobně si vazelínu na chleba nemažu, na to se mám moc rád :4:
18.06.2015 - 09:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Laki, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
to je dobre s tou kampani proti cholesterolu

to mi nedoslo :15:
18.06.2015 - 01:31 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Neferlin
Máslo je výborný tuk. Taky mám rád. Je to jednoduché lidi si zvykli na to že ramu můžou snadno roztírat je to pohodlné to mazat ráno na chleba. Zatímco máslo pokud je to máslo vytáhneš z ledničky a nerozetřeš.
Navíc udělali kampaň proti cholesterolu, kravské máslo a sádlo označili za nepřítele čislo 1 a obratem nabídli řešení. Ramu bez cholesterolu, levnou, a dobře roztíratelnou. Chytrý tah.
Jenomže chemicky je to jako když namažeš na chleba rozpuštěný kelímek od jogurtu. Záhadou mi je jakto že se dodnes prodává a proč ještě neskončili před soudem za genocidu protože prodej tohoto produktu je útok na biologickou podstatu člověka.
18.06.2015 - 01:22 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Laki
Jéžiš mně by půst taky zabil. :4:
To je velmi individuální půsty jsou jenom pro někoho.
18.06.2015 - 00:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Laki, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
no jelikoz to bylo takhle po dobu X mesicu tak tech zasob rapidne ubyvalo

pust by prinesl uz rozhodne nejake selhani, srdce nebo plic, takze tady mi neco nesedi :3:
17.06.2015 - 23:44 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Laki
Jo to je náš problém nejsme zvyklí jíst jednou denně což bylo kdysi celkem běžné.
Za 2-3 hodiny spálíme glukózu což je normální a pak se sahá do zásob a na ten přechod nejsme nastavení špatně ho snášíme, protože do sebe pořád něco ládujeme takže naše tělo má program jet jenom na glukózu z potravy. Není zvyklé chodit přes tu hranici 3 hodin a není zvyklé se postit. Pořád takto jedeme vlastně celý život už děti pořád nějaké bonbóny žmoulaj.
Jel jsem do prahy sedla tam rodinka 5 lidi a co 20 min něco museli vytahovat a dlabat. Takže to je na tom špatně tělo máme vyloženě naprogramované na to abychom pořád mněli něco po ruce snickers nebo fast food.
Ale to je důvod proč je tolik cukrovek a přibývají i u mladých před válkou cukrovky takhle neexistovaly.
Ten přechod od cukrování by mněl být pozvolný abychom se nebičovali musí to být pro psychiku příjemné musíme tím více získat než ztratit jinak to nemá smysl.
Příspěvky: 31-7 6-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »