Temná noc Duše


27.04.2015 - 21:35
(Lev) linci
Temná noc Duše
Ahojte,zaujímalo by ma, či si niekto z vás už tým prešiel a aké sú jeho skúsenosti a čo nasledovalo po tom. :25:

Stránka: 2 1
Řazení:
30.04.2015 - 01:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tenhle terminus mi nic neevokuje....spíš bych to nazvala po česku...když ve sračkách,tak pořádně a odžít a odplakat a procítit a posírat se z toho a litovat se a přemýšlet a odpouštět a tápat... :1:
30.04.2015 - 01:24 | Filtr
(Panna) jonesy » Pat
Zní to trochu jako Jungovo nalezení Bytostného Já. Projít si cestu individuace má být tedy úkolem duše. Každej tomu říká a vnímá jinak :)
29.04.2015 - 23:24 | Filtr
(Lev) linci » apologen
apologen - ďakujem, toto mi najviac pomohlo. Bolo to presne tak, ako píšeš:

"Je to období, kdy jakákoli aktivita je marná, jen trpně přijímám,e co jsme si nasdrobili a zhodnocujeme, zda je to nadále pro nás dobré. Pakliže se tohot neútěšného stavu chceme zbavit, musíme se opravdu změnit. Něčeho se zbavit. co už nepotřebujeme, co nás ničí, ale přesto na tom lpíme"

Viem, čoho som sa zbavila a stálo to za to.
29.04.2015 - 20:59 | Filtr
(Ryby) MG34 » Pat
Ne že bych se chtěl kohokoliv zastávat nebo sám něco rozsekávat, ale zaujal mne z neutrálního pohledu ten rasizmus.

V souvislosti s tím mne napadá jedna věc - co tak různě ten svět sleduju a vyhodnocuju, tak pokud je někde nějaký hypotetický "dotek božských sil", tak asi docela oceňuje "životaschopnost". To je můj neurčitý postřeh a žádný jiný nějak moc ani nemám a to se dívám docela pořádně :3:.

No a k čemu směřuju nebo na co ukazuju? ... "Kdyby jsi se jen dotkla Boha, tak toto nikdy nenapíšeš." - :4: :3:
29.04.2015 - 20:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » linci
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Linci, to že člověku zapadají věci do sebe, že se mu začne dařit, že plyne jakoby bez námahy, to je krásné a je to velmi příjemné odpočinutí na naší dlouhé pouti, ale to není to ono, to není konec. Kdyby jsi byla v Bohu, tak bys to věděla. Tam nelze pochybovat.
Nechci nijak shazovat lidi, co si myslí, že prošli temnou nocí. Buď mají nabubřelá duchovní ega (a to nás na cestě potká více či méně stejně téměř všechny) a nebo prostě jen nemají potuchy, co se pod pojmem temné noci skrývá.
Upřímně je jedno, kde jsi, zda jsi vůbec už nastoupila cestu, či tě to teprve čeká. Jediné co můžeš stejně dělat, je každý den se upřímně a pokorně snažit být sama sobě blíž. Meditovat, modlit se, morálně se očišťovat hlouběji a hlouběji. Učit se přijímat život v jeho celistvosti, ne jen to, co se nám líbí.

Krom knížek, jež ti doporučila Lostris*, ti dop.: Evelyn Underhill - Mystika a pak Mariana Caplan - Slepé uličky osvícení, jo a ještě: Jack Kornfield - Po extázi prádelna.

:62:
29.04.2015 - 20:10 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Habakukk
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"...Jsme jako děti v plenkách, jež se snaží udělat doktorát z theologie..."

Tak to je přesný :1: :15:
29.04.2015 - 20:08 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » apologen
Nebylo by přesnější mluvit o depce ? :3:
29.04.2015 - 20:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo - je úplný základ. Ale upřímně, je to něco, co lidi, jež se pokládají za duchovní zrovínka moc neřeší.

Určitě je rozumné, pokud se člověk vydal vědomě na cestu, nastudovat Grofovy a taky vědět, že když je zle je tu pár center pro lidi v psychospirit.krizi (tedy alespoň doufám, že ještě fungují, minimálně v Opavě je jeden z Grofových žáků).



To já i Tobě :74: :1:
Mně to tak blaží, když potkávám přirozeně pokorné a moudré lidi, a je mi šumák zda jdou vůbec nějakou duchovní cestou, či kde ev. na ni jsou. :62:
29.04.2015 - 19:56 | Filtr
(Lev) apologen
Ahoj, řekl bych, že jsem se stal na „Temnou noc duše“ odborníkem, neb jsem v ní vězel posledních 5 let (už z ní snad pomalu vycházím) a dosti jsem to mohl studovat. Zodpovědně mohu prohlásit, navzdory jiným tvrzením, že těžko můžete najít někoho, kdo by temnou nocí duše nikdy neprošel. Prochází jí každý někdy v životě, je to naprosto přirozená věc, samozřejmá a zcela běžná součást života. Úplně stejně, jako je přirozné, že po dni přijde noc. Nebo že po létu přijde zima. jedjině koloběkh, střídání různých fází vývoje, může zajistit, že se posunujeme kupředu, že se učíme. Světlo a tma se střídá v našem světě, i symbolicky v našich životech. Zcela běžná věc, je vhodné se tomu nebránit, není lepší tma a horší světlo, není lepší světlo a horší tma. Oboje je důležité, oboje může pomáhat i ničit.
Někdo temnou nocí projde jenou za život, někod pětkát, někdo jí má několikrát od roka. Někdo vní vězí půl roku, někdo pět let, nědo celý život. to je naprosto různé.
Je to období, kdy jakákoli aktivita je marná, jen trpně přijímám,e co jsme si nasdrobili a zhodnocujeme, zda je to nadále pro nás dobré. Pakliže se tohot neútěšného stavu chceme zbavit, musíme se opravdu změnit. Něčeho se zbavit. co už nepotřebujeme, co nás ničí, ale přesto na tom lpíme.
Doporučuji stejnojmennou knihu Tomase Moora.
29.04.2015 - 16:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Pat
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:4: to o té morálce jsem cítila, že bych měla ještě dodat... on je to vlastně základ.

Lhostejno čí ta slova jsou, jsou prospěšná...

Ano zabývat se ano, spíš jsem asi chtěla směřovat k tomu, že často dochází ke spontánnímu vzedmutí hadí síly, což u nepřipraveného člověka způsobí něco obrovského a šíleného, věřím, že mnozí zamění za temnou noc duše, ale jde o to, co Grof popisuje jako psychospirituální krizi - a tím by se asi člověk měl pokud má potřebu, zabývat víc, než TND - tou se buď projde, nebo ne a nikdo nic nepomůže a pokud se jí projde, nezbývá nic k řešení... jak ostatně píšeš :3:

PSK bourá vše, v našem systému často nenechá v životech kámen na kameni a úspěch je už to, když dotyčný neskončí v ústavu...

jsem nějaká upovídaná tak mizim, ale poděkovat Ti chci :74:
29.04.2015 - 16:12 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To nejsou mé výmysly, ale stádia, jimiž prošli ti, jež došli k sjednocení. Jsou to jejich zkušenosti. Samozřejmě každá ta cesta byla jiná, jinak dlouhá, navíc stádia nejsou oddělena jasně, ale prolínají se.

Nejdříve musíš Boha najít, abys jej mohla ztratit.

Zajímat se o to, co to je temná noc mi právě přijde důležité z toho důvodu, že si ti, jež prochází těžkým obdobím začnou myslet, že jsou již velmi duchovní, že jsou již daleko, že jí prochází. A při doteku Boha si myslí, že jsou už na konci. Jinak samozřejmě ne.

Máš rozhodně pravdu v tom, že je potřeba připravovat tělo. A já k tomu ještě přidávám nutnost morální očisty.
29.04.2015 - 15:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Pat
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Velmi pěkný příspěvek :15: myslím, že bude víc rozuměno...

29.04.2015 - 15:55 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Pat
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ještě bych chtěla říct, neexistují žádná pravidla, itinerář, podmínky. "Osvícení" nemusí předcházet to co nazýváme temnou nocí duše, stejně tak, jako to neznamená, že po ní osvícení musí následovat. Ba mnohdy to může být přesně opačně...

Já myslím, že dnes se pojem "temná noc duše" používá především k označení mnohých průvodních jevů, co nás provázejí na cestě, nikoliv v původním zamýšleném významu, či snaze popsat hrůzu z "odpojení". Hlavně mi nepřijde prospěšné zajímat se o toto, pokud se nezajímáme o jiné podstatné části procesu, probuzení jistých energií... a přípravě či akceptaci tělesné schránky - což je achilova pata západního člověka...

:29: :74:
29.04.2015 - 15:49 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Každý svou cestou prochází jinak a přesto všechny mají určité shodné rysy postupu.

Vstup na cestu přichází většinou náhle, ale ne vždy. Člověk prozře, vidí život nyní úplně jinýma očima. Toto probuzení provází pocity osvobození a vítězství, přesvědčení o Boží blízkosti, jasně pociťovanou lásku k Bohu. Nejde však o běžné emotivní pocity.

Po poznání skutečnosti přichází očišťování. Člověk si uvědomí, jak je ve skutečnosti vzdálen pravdě. Vede jej touha a láska ke Světlu, jež poznal. Na cestě očišťování musí opustit veškerou touhu a lásku po smyslovém světě. Je potřeba se zcela odpoutat od hmotného, ale i nehmotného bohatství. Očistit se od veškeré osobní touhy. Plně se odevzdat událostem života. Odevzdat tělo duchu a ducha Bohu. Toto období je velmi těžké a bolestné. Střídají se období mučivé temnoty s doteky Boha. Často si mnozí pletou údobí těžká a temná za temnou noc duše a doteky Boha za osvícení. Čímž ale ustrnou na své cestě. Proto je tak důležité si uvědomit, co se nazývá temnou nocí.

Po očistě přichází osvícení. Stav jež je vědomým stavem Boží přítomnosti. Je zde ale ještě stále přítomno vědomí já.

Až pak přichází období temné noci ... po dlouhém životě prožitém ve věrné shodě s transcendentním řádem, za rostoucího vědomí Boží přítomnosti, celá vnitřní zkušenost náhle pomine a od nevíry je zachrání jen slepá důvěra v minulé přesvědčení.... Je to očista až na kost. Málokdo do této fáze vstoupí a naprosté minimum má sílu toto období celé projít.

Po temné noci přichází sjednocení s Bohem.


29.04.2015 - 15:41 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Odevzdat se - to je to pravé. Ale opravdu to udělat je pro nás smrtelníky poněkud těžké. Jinak bychom všichni dokázali jít krátkou cestou.
29.04.2015 - 15:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vně se nestane nic, ale uvnitř vše :1:
29.04.2015 - 15:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
http://www.zivotvpritomnosti.cz/cla…


http://duchovno.doktorka.cz/temna-n…


...To, co je příznačné pro tuto situaci, totiž změnit taktiku. Odložit, ba přímo zavrhnout dosavadní evoluční postup dlouhé cesty, na které dosud pracoval tolik trapných let, a nastoupit krátkou duchovní cestu uvědomění. Uvědomění si toho, čím odjakživa člověk je - svého vlastního božství. To však znamená jediné - cele se obrátit k samotné pravdě, ke zdroji existence a dovolit jí, aby pronikla celou vaší bytostí, myšlenkami, žádostmi, vírou i altruistickou činností, a setrvat tak už napořád a stále. A bez ustání si připomínat védántickou pravdu, že božství není něčím, co má být jednou dosaženo, ale zeje a žije v člověku stále už ted a právě teď, v každém současném okamžiku života. Přestat se proto po božském pachtit a těžce o ně usilovat, jako to dělal můj přítel a jak jsem to po celá dlouhá léta dělal i já, a prostě se mu odevzdat....

E.T
29.04.2015 - 15:03 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Pat
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:1: já si tady dovolím něco připodotknouti... to jsou takové člověčí představy o všech těch věcech o kterých se mluví, píše, usiluje, co svět světem stojí. Představy o spočinutí v Bohu a splynutí s ním... přitom slova všech, kteří "realizovali", jsou li vyzváni - a takoví lidé neodmítají mluvit o svých prožitcích s ostatními, pokud jim to může "posloužit" - říkají především jedno - nestane se NIC! Jsi. Myslíš, cítíš, konáš nadále. Dokonce stejně jako před tím. Není to vidět. Nedá se To poznat. Nebo Dá, je-li potřeba. Jen se "cosi" "změní" i když se To nezmění vůbec... proto je to pro nás ostatní smrtelníky tolik záhadné a zajímavé, něco hodno dosažení a poměřování Ty nejsi a ty jsi, nebo já už - osvícený, a je a není to takto, a nemůžeš pokud Jsi, dělat to a to. A Bůh a celý Vesmír se směje... nejsou šablony měřítka a slova nebo obrazy, které by byly schopny To popsat, nebo vyjádřit - což vede ke zmatku a představám a očekáváním adeptů a hledačů...

A autorce diskuze bych doporučila zaměřit se teď spíš na psychospirituální krizi, knihy manželů Grofových jsou výborné :15:
28.04.2015 - 22:15 | Filtr
(Blíženci) Habakukk » Pat
Temná noc duše... To je ale název :4:

Nicméně s takovým tvrzenim vcelku souhlasim... V okamžiku "zadostiučinění" vždy člověka stáhne zpět tíha materiálního světa (majetek, závazky, city)... Proto se nerozplyne k dokonalosti, ale vrátí se zpět, ke všemu mozek ani není schopen pochopit, co se vlastně s duší událo a tak to potlačí... Pápá, osvícení...

Každý do určité meze prošel tím duševním zatměním a možná mu i osvěta připálila obočí, jenže nejsme natolik duševně vyspělí ani vytrénovaní na to, aby nám to bylo k většímu užitku, než je nějaký nadhled, nebo pocit vyspělosti duše...

Jsme jako děti v plenkách, jež se snaží udělat doktorát z theologie... :1:
Ani nevíme "voco go" :5:
28.04.2015 - 21:43 | Filtr
(Beran) Andariel » Pat
podivej se na datum meho prispevku....pro mne tato zkouska byla v unoru tohoto roku ukoncena...nejdriv se ptej....pak zaujimej postoj...vyvozujes zavery ...a pokud posuzujes...nejsi v rovnovaze...jsi pod vlivem ega...je naprosto zbytecne jit do sporu s tebou...sermovat si diplomy pred oblicejem je bezvyznamne .-) a kontraprudiktivni...metafora...ale zkus vnimat celistva...ve vsech rovinach sve bytosti, ted a tady...a pak mi odpovez...bez jakehokoliv vlivu ega, dokonale neutralni...
28.04.2015 - 21:16 | Filtr
(Lev) linci » Pat
Ďakujem Ti. Sama to naozaj neviem posúdiť, či som tým prešla, alebo nie. Ale dnes bol pre mňa taký zvláštny deň - všetko sa udialo akosi tak samé od seba. Po dvoch rokoch márneho hľadania práce som ju dnes dostala. Síce nie takú, ako som si predstavovala, ale predsa. Vybavila som všetko, len tak samé od seba, ani neviem ako. Len sa to "dialo samé" a ja neviem, či je to dobré, alebo nie. Všetky stretnutia mi do seba zapadli, ešte aj časovo a ešte som aj stretla človeka, ktorého som mala na rozume, že by som s ním potrebovala hovoriť o tej ponúkanej práci. Ja viem, že to o ničom nenasvedčuje, ale asi som to len potrebovala vypovedať :) Ďakujem :)
28.04.2015 - 20:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » linci
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pokud by jsi opravdu prošla temnou nocí, tak se už nevrátíš do "normálu". Temná noc není o prožití utrpení a skončení utrpení. Po temné noci spočineš v Bohu, plyneš s ním, jsi součástí (ne myslíš, či cítíš), ale jsi.
28.04.2015 - 20:46 | Filtr
(Lev) linci » Andariel
Ďakujem Vám veštkým za odpoveď. Bola som pár dní dozadu na regresnej terapii- nie regres, keď ste v hlbokom spánku a neviete, čo sa s vami deje, len sprevádzaná cesta do podvedomia, kde si všetko uvedomujete, aj prítomnosť. Moja očista začala asi tak v mojich 28. rokoch a myslím, že posledné dva roky to bola temná noc duše. Už som bola totálne na dne.Terapeutka mi tiež povedala, že som prešla temnou nocou duše, bez toho, aby som jej to ja hovorila. Nejdem opisovať, čo všetko sa mi udialo, každý to má asi individuálne, ale vzdala som všetko, aj vieru aj život a nemala som k tomu ďaleko, aby som to aj urobila. Po tej terapii som pocítila obrovskú úľavu a radosť, úctu k životu a stvoreniu a ku každému človiečiku, aj stebielku trávy. Trvalo to tak dva dni a mala som toľko energie, že som ani nespala. Teraz som v takom nejakom "bezváhovom stave" a neviem, čo ďalej. Akoby som sa bála urobiť nejakú chybu, aby som nevhupla do toho naspäť, alebo ešte neverím tomu, že to mám za sebou a mám strach. Preto by som rada vedela od tých, ktorí tým prešli, ako sa vrátili späť do "normálneho stavu", či to bolo postupne atd. Ďakujem za každú radu.
28.04.2015 - 20:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Andariel
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Hovořím o osobní zkušenosti s lidmi, kteří si myslí, že prošli tímto údobím, byť ve skutečnosti ještě ani nezačali pořádně na sobě pracovat.

Nelze vycházet jen z vyjádření jediného člověka, je potřeba studovat vícero zkušeností a pohledů a hledat jednotící body.

Stavy, kdy je člověk na pokraji až sebevraždy, kdy se mu hroutí osobní život, kdy ztrácí víru a nesmírně trpí je projevem temné noci ale také součástí života mnoha lidí, jež tímto údobím neprochází a ani ještě nemohou. Pro spoustu lidí je právě tato informace zavádějící. Mnoho lidí si myslí, že když je jim zle, tak prochází temnou nocí a tím mají pocit, že jsou duchovně už daleko na své cestě. Jen ve skutečnosti ale živí své ego, že jsou "někým", že jsou duchovně vyspělí.


Tvá reakce hovoří sama za sebe. Kdyby jsi dnes již spočinula v Bohu (což se stane pro opravdové temné noci duše), tak bys vůbec neměla potřebu reagovat. Právě, protože jsi tímto obdobím ještě neprošla, cítíš se dotčena. Resp.tvé ego, na které někdo poukazuje (přestože jsem k tobě konkrétně nehovořila), že není tak duchovní, jak se navenek tváří.

Nic nepopírám - píši: těžko zde můžeš najít a můžu se mýlit.

Fakt mi přijde úsměvné, že někdo, kdo je rasista ( tvůj komentář na FB na: Hlasujte o podobě nové česko-romské vlajky - až budou platit daně, až budou pracovat ne jen vysosávat tenhle stát, pak je začnu brát jako vůbec plnohodnotné občany a ne jen jako parazity..a vlajak? ste se zbláznili????NIKDY) o sobě tvrdí, že prošel nejhlubší očistou a sjednotil se s Bohem.
Kdyby jsi se jen dotkla Boha, tak toto nikdy nenapíšeš.
28.04.2015 - 17:16 | Filtr
(Beran) Andariel » Pat
ja si temnou noci duse prosla...sam Eduar Tomas o ni hovori...proc popiras veci dopredu? Myslim, ze rada lidi si zde touto zkusenosti prosla...velmi bolestnou zkusenosti...aby nasla znovu Boha...a par vizi? k tomuto komentari opravdu nemam co rict a jen se smichem kroutim hlavou
Příspěvky: 28-4 3-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »