Bůh chodí po světě inkognito


10.03.2011 - 09:47
(Býk) Jyotis
Bůh chodí po světě inkognito
tady někdo doporučoval, tak jsem si koupila a přečetla na jeden dech.Zápletka naprosto kýčovitá, ale obsah brilantně napsaný...Podobně jako Konceptu kontinua, který se týká postoje k výchově dětí, tak i tady je cenný popis vnitřní hodnotové proměny člověka.U této knížky jde v podstatě o coaching popsaný z hlediska pocitů toho, kdo je veden ke změně postoje ke svému životu..Při tom mě napadlo, že právě, když už se nepoučíme z vlastních zkušeností, tak jsme ochotni to vstřebat pomocí příběhu.. a na mne knížky fungují lépe. Zřejmě proto, že realizace není tak konkrétní, a tak slovní popis se lépe spojí s mým vlastním vnitřním obsahem a má to na mne větší vliv. Poznám to i podle snů.Ačkoli to vypadá, že by měly mít filmy větší dopad, tak u mne jsou to knížky.

Řazení:
01.05.2011 - 20:57 | Filtr
(Lev) castella
Výborná knížka (je v ní i prima návod, jak skoncovat s kouřením :-)).
"Náhoda je Bůh, který chodí po světě inkognito".
Všímejme si náhod, mohou nám pomoci na cestě životem.
10.03.2011 - 20:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Jyotis
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Fearchar, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tady je to podsáno přesně:

http://cs.wikipedia.org/wiki/…
10.03.2011 - 19:40 | Filtr
(Býk) Jyotis » Všemožný
Jestli dobře chápu co Fearchar myslí, tak Eco záměrně používal několik úrovní textů od prostého příběhu, přes vrstvy symbolické a alegorické, závislé na vzdělání a podvědomí...
Tím si chtěl zajistit široký okruh čtenářů od prostých až po vzdělance...
Podobně bible má,jak známo, několik významových vrstev.
10.03.2011 - 18:59 | Filtr
(Býk) Všemožný » Fearchar
Co je čtenářská alchymie? Trochu si to protiřečí s tím, co píšeš v souvislosti s Jotis. Přitom právě Jméno růže je brilantně napsaná kniha s poměrně jednoduchým příběhem. Tak to cítím a nikomu neberu jeho názor. Takže pro mne nic moc. V porovnání s Novou zemí od Eckharta Tolle. Ne příliš brilatním jazykem je zde popsaný příběh, který je naplňující a poučný. Tedy pokud se to dá nazvat příběhem. Rád bych znál názor třeba na film Dva na koni, jeden na oslu. Film ne příliš úspěšný u divácké veřejnosti, přesto zaujímá čelní místo v mojí sbírce.
10.03.2011 - 18:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Jyotis
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Fearchar, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Máš pravdu s tou "aktualizací".
Genesis, a to už jsem napsal v jedné diskusi zde, vypráví, jak se Bůh procházel zahradou Eden (to jméno znamená vlastně zahradu proměny) v podobě denního vánku. To slovo procházel je hebrejsky halach a v tradici učení halachy znamená právě nezbytné umění aktualizovat, oživovat učení.

Vezmi si biblické příběhy. jsou vlastně velmi jednoduché a právě proto jsou vžité a dokonce se přenášejí do všedních rčení, která často ztrácejí úplně význam a svůj původní smysl. Přesto jsou schopná kontaktovat cosi skrytého v nás a vyvolat právě tuto aktualizaci - duchovní transfer řekl bych.

10.03.2011 - 15:58 | Filtr
(Býk) Jyotis » Fearchar
Eca znám, vím co myslíš. Jsi vzdělaný.

Mně se teď tahle zkušenost aktualizovala, protože jsem delší dobu četla knížky spíš naučné, reflexivní, esejistické apod., ale ne vysloveně romány nebo povídky s příběhem..

A teď jsem znovu pocítila na vlastní kůži ten rozdíl..že pokud někdo umně podá prožitky, taky tam zůstane kromě slov i jeho stopa "navíc", a ta, pokud není pod direkcí konkrétního obrazu jako ve filmu, tak se dobře propojí s mým duševním a duchovním "zázemím" a zafunguje.
Lépe než prostá poučka, kterou chápu vědomě.

a při každém čtení se oživí a aktualizuje něco jiného. To je na knížkách fajn, že dávají více možností vnitřní aktualizace.
10.03.2011 - 12:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Fearchar, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Při tom mě napadlo, že právě, když už se nepoučíme z vlastních zkušeností, tak jsme ochotni to vstřebat pomocí příběhu.. a na mne knížky fungují lépe.

K tomu to tématu vřele doporučuji čtnářskou alchymii v podání Umberta Eca: Lector in fabula a hlavně Jméno růže.

Já sám již delší dobu studuji biblistiku právě z těchto pohledů a moc mě mrzí, jak málo je oblast bible zpracovaná. Zdá se mi, že nejde ani tak o tom co je tam napsáno, ale jak je to napsáno.



Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »