P. Coelho - Brida


11.02.2011 - 12:42
(Hadoken) ži.va
P. Coelho - Brida
dlouho, cca dva roky tomu je, co jsem se doslechla o téhle knize a jako příznivkyně Coelha mě samozřejmě začla zajímat a přitahovat...nicméně jsem vyčkávala...až do tohoto týdne, kdy jsem se prostě rozhodla a opatřila si ji...jsem někde u strany 70... a nebudu to komentovat... jako vždy, učitel přichází v pravou chvíli (učitelem mám na mysli jakýkoli podnět, prostřednictvím kterého si dovolíme -vidět- zase kousek víc)budu ráda, pokud jste knihu četli, pokud se chcete podělit, dávám prostor :)

Stránka: 2 1
Řazení:
29.03.2011 - 21:46 | Filtr
(Střelec) :o)) Nori
Prečítala som všetky jeho knihy,ktoré vyšli v slovenčine a lebo v češtine a naozaj ma očarili,každá svojím spôsobom, sú napísané nádherne,oslovia dušu....ale...prečítala som si aj jeho životopis od Fernanda Moraisa-Mág.
A odvtedy mám zmiešané pocity :24:
Pre mňa je príliš velký rozpor medzi tým ,čo žil a čo písal.Možno iba Morais nezachytil jeho život vierohdne...alebo práve naopak,ktovie?
Preskočím trochu k inému spisovatelovi-slovenskému Pavlovi-Hiraxovi -Baričákovi-píše tiež ezoteriku,ale zasadenú do dnešnej doby.A to ,čo píše aj žije.Je tam jednota medzitým aký je a čo píše,čo hovorí a čo robí,proste sa mu to dá uverit.Robí aj čítačky svojich kníh a je naozaj normálne ludský,presvedčivý v prejave-na nič sa nehrá,to čo píše ide z neho.
29.03.2011 - 20:52 | Filtr
(Panna) Ameliee
tak už došlo :15:

a byklo to přesně tak, šla jsem si "zavonět" do knihkupectví ke Coelhovi a knížku po knížce jsem si osahala...a Brida to byla :15:

a přišlo to, přesně tak, jak píšeš, ve chvíli, kdy se tyhle "zvuky" u mě rozeznívají...a příběh je to :14: :18:

...Valkýry...a Páta hora...přijdou, vím to.
11.02.2011 - 18:40 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Buddha/2
o něčem aji jo :3:
11.02.2011 - 18:32 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
Bridu zatím neznám.Ale Alchymistu i Poutníka už jo,obě jsou super.Tak předpokládám,že i ty další knihy jsou o něčem. :17:
11.02.2011 - 16:15 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tronco
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:75:Aleluja :75:
Já myslím, že píše portugalsky, je to Brazilec, ne? No u mě je to prašť jako uhoď, protože v obou jazycích umím tak maximálně pozdravit :4: (a to jsem si teď skoro celej prosinec dával Španělsko křížem krážem - Valencie, Malaga, Cácerres, San Sebastián).
A k tomu Coelhovu slohu - schopnost vyjádřit hlubokou myšlenku obyčejnými a prostými slovy, to chce fakt špetku geniality. V tomhle je dokonalej Haruki Murakami, o kterým jsem psal: ten proud slov a myšlenek do tebe jde tak snadno a automaticky, že ani nevíš, že čteš (ale nebudu vnucovat :1:)
Franz Kafka v Katalánštině :61:, to je jako gejša v českým pajzlu... :61: :61:
11.02.2011 - 16:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Jedna duše od studánky sv.Zdislavy
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Dík :17:. Třeba se k Bridě taky jednou dostanu, i když momentálně mě "nevolá". Můj vztah k Coelhovi se těžko popisuje, je to dlouho naprostá lhostejnost a pak najednou blesk.
11.02.2011 - 15:55 | Filtr
(Štír) Freja » tronco
:22: Tys potkal ve Francii Kafku?Nebyla to kavka? :63:
11.02.2011 - 15:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Freja
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Anad 2, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jsem to mohla vlastně darovat, že? Mohla jsem najít nějakého nadšence třeba i tady....chyba! :39:
11.02.2011 - 15:49 | Filtr
(Štír) tronco » Argyll
Mám rád jeho sloh i s jeho jednoduchostí,která Ti nechává prostor při čtení na dumání o tom,mezi řádky. Alchymista byla první knihou v originále... čkat... vlastně nepíše on Portugalsky? Asi... jsem jí četl ve Španělštině a rozhodně jsem neměl problém mu rozumět... no větší problém jsem měl u mého krajana Kafky píšíc Německy,kterému jsem ve Francii Katalánsky nerozuměl ani slovo :61: :23:
11.02.2011 - 15:48 | Filtr
(Štír) Freja » Anad 2
A tak já věřím,že i "Vítěz" si svoje čtenáře najde... :1:
11.02.2011 - 15:43 | Filtr
(Hadoken) ži.va » player
ani se nedivím hele :4: :3:
11.02.2011 - 15:42 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Argyll
zvláště poslední odstaveček je libovej...díky Tome :74:
11.02.2011 - 15:41 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Freja
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Anad 2, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Každá z těch knih má nějakou nosnou myšlenku . A ta co se nám nelíbila byl asi autorův nepovedený pokus o komerční dílko (ruský střílící mafián, touha dívky po oslnivém světě filmu...), není to jeho parketa, ale odpustíme mu to..já se taky občas "nepovedu" :4: :20:
11.02.2011 - 15:40 | Filtr
(Štír) tronco » Argyll
:12: :30: :15: :75:
Amen.
11.02.2011 - 15:33 | Filtr
(Štír) Freja » Anad 2
Jsem na tom podobně,dočetla jsem ji,protože v lázních jsem ssebou jinou neměla,ale nebyl to Coelho...
"Brida" byla moc krásná,"Jedenáct minut" a "Ďábel a slečna Chantal" :27:
11.02.2011 - 15:29 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Taita
s Malým princem mám podobnou zkušenost, četla jsem ji někdy taky okolo 10 let, navíc ve slovenštině u tety na prázdninách...

a pak, o osm let později při druhém přečtení jsem teprve pochopila...
11.02.2011 - 15:29 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Taita
s Malým princem mám podobnou zkušenost, četla jsem ji někdy taky okolo 10 let, navíc ve slovenštině u tety na prázdninách...

a pak, o osm let později jsem teprve pochopila...
11.02.2011 - 15:28 | Filtr
(Štír) tronco » player
:4:... jak jinak.....
... ta mi hodně pomohla i když vlastně nic nevysvětlila :20:
11.02.2011 - 15:13 | Filtr
(Rak) Jedna duše od studánky sv.Zdislavy » Argyll
Nádhernej úryvek i ten z Páté hory, díky. :15: Jinak k tématu Brida, je to moc krásně napsaná kniha, moje zkušenost je přesně taková, jak tady píšete, co potřebuješ číst či se naučit, to si tě najde..., tohle my lidi neřídíme..a je to dobře. :16:
11.02.2011 - 15:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A ještě jedna citace (poslední! :1:) - Poutník:

„Pane, smiluj se, neboť jsme poutníci na cestě do Compostely, a to může být chyba. Učiň ve svém nekonečném milosrdenství, abychom nikdy neobrátili své poznání proti sobě samým.
Smiluj se nad těmi, kdož litují sami sebe a považují se za dobré a životem neprávem pronásledované – neboť těm se nikdy nepodaří bojovat dobrý boj. A smiluj se nad těmi, kdo jsou krutí sami k sobě, ve svých činech vidí jen zlo a cítí se vinni každou nespravedlností světa. Neboť oni neznají Tvůj zákon, jenž praví: i vaše vlasy na hlavě jsou sečteny.
Smiluj se nad těmi, kdož nařizují a kdož slouží v dlouhých hodinách práce a obětují se kvůli neděli, kdy je všude zavřeno a není kam jít. Ale smiluj se nad těmi, kdož posvěcují své dílo a překračují meze svého šílenství, až se nakonec zadluží, nebo skončí přibiti na kříži vlastními bratry. Neboť oni neznali Tvůj zákon, jenž praví: buďte obezřetní jako hadi a bezelstní jako holubice.
Smiluj se, protože člověk může zvítězit nad světem, a přitom nikdy nebojovat dobrý boj sám se sebou. Ale smiluj se nad těmi, kdož vybojovali dobrý boj se sebou samými a nyní chodí po nárožích a barech života, protože nedokázali zvítězit nad světem. Neboť oni neznali Tvůj zákon, jenž praví: kdo slyší má slova a plní je, musí postavit svůj dům na skále.
Smiluj se nad těmi, kdož se bojí uchopit pero, štětec, nástroj, či nářadí, protože si myslí, že jiní to již učinili lépe a že oni sami nejsou hodni vstoupit do čarovného sídla Umění. Ale více se smiluj nad těmi, kdož se chopili pera, štětce, nástroje či nářadí, a cítíce se lepší než druzí, dali inspiraci ubohou podobu. Ti neznají Tvůj zákon, jenž praví: nic není skrytého, co by nemělo být zjeveno, ani tajného, co by nemělo být poznáno.
Smiluj se nad těmi, kdož jedí a pijí dosyta, ale ve své sytosti jsou nešťastní a osamocení. Ale více se smiluj nad těmi, kdož se postí, kárají a zakazují a mají se za svaté a jdou hlásat Tvé jméno na náměstí. Neboť oni neznají Tvůj zákon, jenž praví: svědčím-li já sám o sobě, mé svědectví není pravé.
Smiluj se nad těmi, kdož se bojí smrti a neznají mnohé říše, jimiž prošli a mnohou smrt, jíž už zemřeli, a jsou nešťastní, protože si myslí, že všechno jednou skončí. Ale více se smiluj nad těmi, kdož již poznali svou mnohou smrt a dnes se považují za nesmrtelné, neboť neznají Tvůj zákon, jenž praví: nenarodí-li se kdo znovu, nemůže spatřit království Boží.
Smiluj se nad těmi, kdo zotročují hedvábným poutem lásky a považují se za pána toho druhého a jsou žárliví, otravují se jedem a mučí se, protože nedokážou vidět, že láska se mění jako vítr a všechno ostatní. Ale více se smiluj nad těmi, kdož se k smrti bojí milovat a odmítají lásku ve jménu nějaké vyšší lásky, kterou neznají, neboť neznají Tvůj zákon, jenž praví: kdo by se napil vody, kterou mu dám já, nebude žíznit navěky.
Smiluj se nad těmi, kdož vesmír omezují na pouhá vysvětlení, Boha na kouzelný elixír a člověka na bytost se základními potřebami, jenž musí být ukojeny, protože ti nikdy neuslyší hudbu sfér. Ale více se smiluj nad těmi, kdož mají slepou víru a v laboratořích přeměňují rtuť ve zlato a hromadí knihy o tajemstvích tarotu a síle pyramid. Neboť oni neznají Tvůj zákon: dětem patří království Boží.
Smiluj se nad těmi, kdož nevidí nikoho leč sebe a pro nějž jsou druzí vzdálenou a nezřetelnou scenerií, kterou míjejí ve svých limuzínách, a kdož se zavírají v klimatizovaných pracovnách v nejvyšším poschodí a mlčky snášejí samotu moci. Ale smiluj se nad těmi, kdož jsou štědří a lidumilní a snaží se zvítězit nad zlem jenom láskou, neboť neznají Tvůj zákon, jenž praví: kdo meče nemá, prodej plášť a kup si meč.
Smiluj se, Pane, nad námi, kdož hledáme a odvažujeme se třímat meč, který jsi slíbil, a kdož jsme lid svatý a hříšný, rozptýlený po zemi. Neboť nepoznáváme sami sebe a mnohokrát myslíme, že jsme oblečení, ač jsme nazí, myslíme, že jsme spáchali zločin, a ve skutečnosti jsme někoho zachránili. Nezapomínej ve svém milosrdenství na nás všechny, kdož třímáme meč rukou anděla a rukou ďábla v téže pěsti. Neboť jsme na světě, zůstáváme na světě a potřebujeme Tě. Potřebujeme neustále Tvůj zákon, jenž praví: když jsem vás vyslal bez měšce, bez mošny a bez obuvi, měli jste v něčem nedostatek?“

11.02.2011 - 14:56 | Filtr
(Vodnář) Taita » Anad 2
:3:
11.02.2011 - 14:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Taita
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Anad 2, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
no to je to...já si knížek hrozně vážím a ty "pravé" bych nedala z ruky, proto se stydím, když s nějakou takhle naložím...ale když ona si o to vyloženě říkala.. :3:
11.02.2011 - 14:40 | Filtr
(Vodnář) Taita » Anad 2
S tím Vítězem se nemusíš tydět. Mám podobný pocit. Tak jak si knihy schraňuju a nedala bych žádnou, tak tuhle dám i s věnováním.
11.02.2011 - 14:37 | Filtr
(Býk) player
Zkusím.

Pro mě zatím Jedenáct minut byla nejhezčí.
11.02.2011 - 14:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bé át
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Anad 2, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Faktem je, že píše zvláštně...opravdu musíš dostat tu správnou knížku ve správnou chvíli do ruky, jinak tě neosloví...S tou Bridou- taky koukám na to rameno :4:..Alchymistu už jsem zmákla dvakrát a Vítěz je sám (a těď se ale hrozně stydím :6: :6:) jsem normálně vyhodila do popelnice a říkala si, že autor už neví coby a o čem, tak píše totální kraviny..asi neměl "svou světlou chvilku" anebo peníze...?? :4:
Příspěvky: 41-17 16-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »