Citadela - Antoine de Saint-Exupéry


15.04.2010 - 14:03
(Blíženci) Brid Hopki
Citadela - Antoine de Saint-Exupéry
"Spí v hluboké noci říše, schouleni na písku. Bdělí a připravení při sebemenším hluku sáhnout po zbrani. Tito muži odpověděli na otcovu výzvu:"Nechť vstanou ti, kdo všechen svůj majetek svázali do uzlíku a jsou připraveni zemřít. Kdo jsou pohotoví. A proto v boji věrní a obětaví. Vstaňte, vám předám klíče k říši." A oni stojí před branami říše, ostražití jako archandělé.""Stejně tomu bylo s hudbou, kterou jsem poslouchal, a které oni nemohli rozumět. A vyvstal přede mnou tento prostý rozpor: buďto jim poskytneš písně, jimž rozumějí - a neučiní žádný pokrok-, buďto je budeš učit vědě, kterou nechápou- a nic tím nezískají-, buďto je spoutáš zvyky, jež u nich trvají už tisíc let, a nebude v nich pak strom, který by rostl a vytvářel plody a nové květy- ale bude v nich zato klid modlitby, moudrost a spánek v Bohu-, nebo se naopak zaměříš k budoucnosti a budeš je postrkovat a znepokojovat a nutit je, aby své zvyky opustili- a brzy povedeš jen stádo vystěhovalců, z nichž se vytratilo dědictví. Armádu věčných kočovníků, která se nikdy nikde neusadí. Každý vzestup je však bolestný. A každá proměna je bolest. Nemohu proniknout do hudby, pokud mi nejdřív nezpůsobí bolest. .....

Řazení:
25.01.2011 - 18:52 | Filtr
(Blíženci) Brid Hopki
Nevím, kam jsem jí dala, ale je to moc zajímavá knížka od mého milovaného autora... :12:
15.04.2010 - 17:59 | Filtr
(Blíženci) Brid Hopki » exit
máš na co....když jsem jí uviděla na poličce, ihned jsem odložila silně připitomělý erotický triller Lady Caligula, darovanému koni na zuby nekoukej, :4: za skříň....nesrovnatelné
15.04.2010 - 17:51 | Filtr
(Blíženci) Brid Hopki » Marhon
jojo, to jsem od něj četla jako první, ale ve slovenštině...možná, že se mi to líbilo ještě víc než v češtině, o trošku :3:
15.04.2010 - 17:49 | Filtr
(Lev) Marhon » Brid Hopki
já byla obdarována, mam ji v pc, ale nějak je to na mě složitý. já tak ještě malýho price a tu jeho lištičku.
ale citáty tu mam a sou skvělý :15:
15.04.2010 - 17:37 | Filtr
(Blíženci) Brid Hopki » Marhon
Já jí koupila bráchovi k jeho 25. narozenínám, to bylo vloni a sehnala jsem jí v knihkupectví v Horšovském Týně. Vydalo nakladatelství Vyšehrad 2008. Za 368,- Kč. Nevím, jestli to četl, spíš ne....jenže teď jsem si jí dočasně zabavila a čtu jí já...jsem na straně 105...no jo no, Tony :12:
15.04.2010 - 17:32 | Filtr
(Lev) Marhon » Brid Hopki
knížku nemam. scháněla sem ji, ale je to nedostatkový zboží. aspoň v obchodech.
15.04.2010 - 17:28 | Filtr
(Blíženci) Brid Hopki » Marhon
a na obalu Citadely je napsáno:
"Cenu má pouze cesta. Pouze ona trvá...." :76:
15.04.2010 - 17:20 | Filtr
(Lev) Marhon » Brid Hopki
citadelu sem ještě nerozlouskla, ale líbí se mi tohle:
Nebudu ti snášet důvody, pro které mě máš milovat, neboť ty žádné důvody nemáš. Důvodem k lásce je láska.
/Antoine de Saint-Exupéry, CITADELA/
15.04.2010 - 17:17 | Filtr
(Blíženci) Brid Hopki » miluška medvídková
"Stejně je tomu s láskou. Že by ji člověk mohl potkat, je pouhá iluze, neboť lásce je třeba se učit. Klame se ten, kdo bloudí životem, aby se nechal dobývat, kdo zná jen citové vzrušení z krátkých vznětů a doufá, že potká onu velikou horečku, která ho zapálí pro celý život. Jeho srdce dosáhne jen chabého vítězství, neboť je duševně chudý a zmohl jen maličký pahorek.
Stejně tak nelze spočinout v lásce, pokud se den ze dne neproměňuje, jako je tomu v mateřství. Ty však chceš ve své gondole usednout a stát se zpěvem gondoliéra na celý život. A v tom se mýlíš. Neboť co není vzestupem či přechodem, to ztrácí význam. Pokud se zastavíš, najdeš jen nudu, neboť krajina už ti nebude mít co říct. A místo, abys zavrhl sebe, zavrhneš ženu." :18:
15.04.2010 - 15:08 | Filtr
(Beran) miluška medvídková
mám moc ráda jeho knihy,

"Nedotkl jsem se Boha, ale bůh, který dovolí, abychom se ho dotkli, není už bohem. Stejně tak jestliže vyhoví modlitbě. Poprvé jsem pochopil, že velikost modlitby spočívá především v tom, že na ni nepřichází odpověď, a že podobná směna nemá nic společného s nechutným obchodem. A že učit se modlitbě znamená učit se tichu. Že láska začíná teprve tam, kde už nelze čekat žádný dar. Láska je především modlitba a modlitba je ticho." :3:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »