Vzpomínky na Afriku


21.03.2010 - 01:50
(Váhy) Georgius
Vzpomínky na Afriku
Dnes (tedy včera) jsem si pustil poprvé film Vzpomínky na Afriku.Začátek byl pro mě nudný, ale postupně jsem se do filmu značně zadíval.Původně jsem si tento film koupil kvůli tomu, protože se odehrává v Africe, ale po jeho shlédnutí jsem měl smutné pocity a donutily mě přemýšlet nad životem a smrtí. :61: :3:Afrika je pro mě symbol koloběhu životaa smrti, který se každý rok opakuje.Nevím proč, ale připadá mi, že v tom filmu je hodně moudrých a pravdivých postřehů o životě/smrti/svobodě/lásce/manželství/přátelství/opravdovosti/...Jak vnímáte tento film vy?

Řazení:
26.03.2010 - 07:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele královna zvířat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
mám tento film velmi ráda
Afrika je moje srdeční záležitost
a je to hodně o životě nejenom v Africe
25.03.2010 - 23:43 | Filtr
(Rak) Shirma Nuwa
krásný film :15:
25.03.2010 - 23:08 | Filtr
(Váhy) Georgius » Tesik
Buďto nedotáhli tu Denysovu roli do detailu, anebo bylo jeho povinností se zapojit do války.
21.03.2010 - 23:23 | Filtr
(Panna) mikiduc » exit
Koukám na to průběžně několik let :12:
21.03.2010 - 22:46 | Filtr
(Býk) Tesik » Georgius
Rozhodně je to film, kterej se dá vidět víc než jednou, pokud ovšem nespadáš do skupiny lidí, který ho vnímaj podobně jako člověk, kterýho cituju na začátku :) - ač možná i ten by tam po dalším zhlídnutí nějaký další téma našel.

Jinak názor určitě uvítám...



21.03.2010 - 21:36 | Filtr
(Váhy) Georgius » Tesik
Perfektní rozbor filmu. :3: :15:

Abych dokázal trochu věcně odpovědět na ten Tvůj poslední odstavec, tak se budu muset (vadit mi to nebude) podívat na ten film znovu.

:29:
21.03.2010 - 21:30 | Filtr
(Váhy) Georgius » prashulka
Lehce smutný mi připadal až ten konec (nečekal jsem takový konec - farma shořela, peníze došly a Denys zemřel).

Byly v tom pocity velkého štěstí i neštěstí.

Je to silný příběh.

Ti herci hrají skvěle a ta hudba mi připomněla film Enigma (asi ji dělal stejný člověk).

http://www.youtube.com/watch/…
YouTube
21.03.2010 - 21:18 | Filtr
(Blíženci) Alionka
Jednoducho povedané - je to úžasný, bombový film... :15: :17: :74: :68: :4:
21.03.2010 - 20:40 | Filtr
(Panna) Clanci
Ten film je skvělý :15: :1:
21.03.2010 - 20:07 | Filtr
(Beran) miluška medvídková
je to můj nejoblíbenější film, a ta hudba nádhera.
21.03.2010 - 20:00 | Filtr
(Býk) Tesik
„ Jo, to je ten film vo tý ženský..někde z Dánska nebo vodkaď, co má poměr s ňákým baronem, kterej si jí nechce vzít. Vona nakonec ukecá jeho bráchu, aby si jí vzal pro prachy a vona, že bude mít titul. No, s tim se pak vydá do Afriky, chtěj tam mít farmu, jenže von se k farmaření nemá, je pořád někde na lovu (hlavně ženskejch teda, ne zvěře), nakonec pěstujou kafe a baronka se zamiluje do ňákýho borce, co tam loví slony - ten jí nejdřív jako nechce, pak chce, pak zas nechce tak, jak vona by chtěla a když už se to má nějak vyvrbit, tak von se zabije v letadle a konec. Jinak pěkná příroda a hudba “. – Tak tohle je popis filmu, kterej jsem slyšela nedávno při jedný sešlosti :))

Pro mě je to jednoznačně jeden z top filmů, – je to spíš pocitový, než racionálně opodstatnitelný, byť i objektivně to nepochybně svý kvality má.
Co se vizuálu týče, tomu do značný míry napomáhá poutavá africká scenérie a co si budem povídat, Sydney z ní patřičně těží v podobě krásných panoramatických záběrů je to místy rozhodně- jak Karen říká- „pohled na svět božíma očima“ . Na půsosobivost hudby Johna Barryho chybí superlativa a herecký výkony jsou bez chyby (Robertovi je role šitá na tělo a Merylin cizí přízvuk je autentickej a po celou dobu filmu obdivuhodně konzistentní).
Líbí se mi taky zarámování příběhu do zpětnýho vyprávění s voice-overem Karen, kterej nám poskytuje mnohý vhledy do oblastí, o kterých píšeš a který já vnímám jako existenciální rozměr: život (jeho smysl, směřování a různost lidských potřeb, pokud jde o tyhle oblasti), svoboda (její cena, křehkost, její odlišný vnímání ze strany různých lidí, (ne)úcta k ní ze strany jednotlivců i národů), láska (různý pojetí lásky, potřeba blízkosti,vlastnictví, důvěra, formy a úskalí soužití, volnost), lidskej úděl (schopnost bejt si vědom všeho výše uvedenýho, složitost utváření vlastní cesty, míra ovlivnitelnosti vlastního osudu, rozdílnost pohledů/ cest a složitost jejich skloubení s druhými). Někde jsou tyhle témata hodně implicitní, jindy pronikají na povrh jasnějš.
Oceňuju taky jemnej humor (obzvlášť Dennysovy hlášky), kterým jsou dialogy proložený a kterej mnohdy dokresluje výše zmíněný témata.
To všecko z toho filmu pro mně dělá víc než triviální romanci s krásnou scenérií, hudbou a kamerou.

Jinak mám trochu etickej problém s Dennysovým působením v Africe – při tom jaký postoje ke svobodě, potažmo kolonialismu a jeho vlivech zastává, moc nerozumím tomu, proč se na tom všem podílí (že by se opravdu nikdy nenaučil, jak správně sít, jak říká někde ve filmu ? :)
21.03.2010 - 07:54 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele prashulka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vzpomínky na Afriku jsou jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Taky jsem si ho před časem koupila a občas si ho pustím. Máš pravdu, že působí dost depresivně, ale není život takový? Je tam hodně moudrých myšlenek, jak píšeš. Mám ho ráda i proto, že tam hrají dva herci, které jsem si hodně oblíbila a je tam krásná hudba. :30: :29:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »