Dostatek způsobuje nedostatek :-)


04.02.2010 - 19:53
(Lev) Tanana
Dostatek způsobuje nedostatek :-)
:32:Trochu tenhle příspěvek vypadá, že je mimo tuhle kolonku a že se zabývá spíš ekonomickou otázkou, ale mě to osobně tak úplně nepřijde.. :67:Myslíte, že se současná doba vrací opět k člověku? Že se např. více orientuje na lidské vztahy, otázky života, jednání, víru,.. ?Poslední dobou se mluví o tom, že v současné době se mnoho lidí začíná opět zajímat a důvěřovat astrologii, výkladům z karet apod. - bylo to myšleno v negativním smyslu. Proč asi?...-V téhle souvislosti mě s tím napadá fenomén finanční krize. Lidé mají obecně nadbytek peněz, dá se říct, že žijeme v blahobytu - ale přesto trpíme NEDOSTATKEM. Ten nedostatek se asi nedá blíže specifikovat. Něco chybí a my (především) nakupujem. Neumíme žít v přimeřenosti. "Výmluvné je rčení, které se používá na Slovensku, když vám hostitel nabízí další pochutinu, ale vy už "nemůžete": Oko by jedlo, ale břicho už je přeplněné."..."Zatímco podstatná část světa hladoví, problémem naší civilizace je, JAK SE NAJÍST A PŘITOM SE NENAJÍST. Vymýšlíme odtučněnou smetanu, máslo bez másla.""Sociolog Ronald Inglehart po mnohaletém zkoumání fenoménu štěstí v mnoha zemích dospěl k závěru, že pocit blahobytu sice s přibývajícím bohatstvím roste, ale přírůstek je menší a menší - funkce blahobytu je konkávní. V bohatém světě štěstí s přibývajícím bohatstvím stoupá už jen minimálně. Není totiž kam stoupat.""Možná jsme si myslili (a zní to skutečně intuitivně), že čím více toho budeme mít, tím méně toho budem epotřebovat. (...)Opak se ukázal být pravdou. Čím více toho máme, tím více toho potřebujeme."citováno z knihy Ekonomie dobra a zla, Sedláček T., 2009Dokážete něco z toho vysvětlit i z astrologického pohledu? Nějakej nápad? :1:

Řazení:
05.02.2010 - 13:03 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iza23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ja myslim, ze vsetko zavisi od charakteru cloveka, od jeho postoja...ak ma niekto malo, moze to predsa citit ako dostatok (zalezi od priorit, ake si clovek urci)..ak ma niekto nedostatok, nemusi to nutne znamenat ze je financne chudobny...a opat je to len o tom cloveku ako vnima svoju situaciu :3:
05.02.2010 - 10:11 | Filtr
(Kozoroh) Ilon spí s měsícem
:61: :61: :61: :39: :41:
05.02.2010 - 09:52 | Filtr
(Lev) Tanana » PepaKopřiva
Já však neříkám, že štěstí je o tom, kolik máme hmotného majetku. :63:

To, že dostatek způsobuje nedostatek je myšleno trochu s nadsázkou nebo tímhle způsobem: Čím více toho vlastníme, tím více nám toho chybí (necítíme se uspokojeni) - což nemusí znamenat materiální nedostatek, ale třeba duševní nedostatek.

"(a proto lidi musejí ovládat, no tím že ovládají ostatní lidi omezují svoji svobodu)"
Na tohle odpovím dvěma posledními větami v knize a jinak souhlasím!:
"(Musíme se ovládat sami, bez jakéhokoli vnějšího materiálného, politického či etického příkazu. Ne nadarmo se kdesi ve Starém zákoně píše, že "muž, který se umí ovládat, je lepší než dobyvatel měst.")"
...

"je hodně lidí co nemají nic a jsou šťastní
je hodně lidí co mají vše a jsou nešťastní"

..tohle jsem tím také vyjadřovala. :3:

věta: Není totiž kam stoupat. To je snad myšleno tak, že stavu nasycenosti se již dosáhlo - všeho materiálního je dostatek a je toho hodně, ale zdroje ubývají. Přesto se lidi chovají tak, jako by to tak nebylo. A spotřebovávají dál nepřiměřeně.

05.02.2010 - 09:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Tanana
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele josefinka1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
materiální věci nemohou nikdy nahradit potřebu lásky,lásku nutně potřebujeme ke svému životu, tak jak dítě nutně potřebuje svoji matku.
05.02.2010 - 09:29 | Filtr
(Lev) Tanana » josefinka1
Souhlas s vyššími potřebami - ale proč to není možné?
05.02.2010 - 08:41 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele josefinka1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tím materialismem se lidé pokouší pouze zaplácnout potřeby vyšší-potřeby lásky a vnitřního naplnění a evidentně se to nedaří, jelikož to není ani možné.
05.02.2010 - 08:24 | Filtr
(Blíženci) zdraví1 » PepaKopřiva
to je pravda-čím víc můj bratr má tím víc je neštastnější :15:když měl holej zadek aspon se usmíval :1:
05.02.2010 - 08:22 | Filtr
(Střelec) PepaKopřiva
nikdy nemůže dostatek způsobovat nedostatek - to si odporuje!

lidé si myslí, že štěstí jim přinesou okolní věci nebo lidé (a proto lidi musejí ovládat, no tím že ovládají ostatní lidi omezují svoji svobodu)

je hodně lidí co nemají nic a jsou šťastní
je hodně lidí co mají vše a jsou nešťastní

takže jen o majetku to není

všeho je dost věta: Není totiž kam stoupat. je pořád je! je to expanze - víc a víc (když tedy potom nenásleduje pocit strachu, že by ti je mohl někdo ukrást - tím se vysvětluje to, že potom už ty penízky přibývají pomalu - začíná se objevovat strach)


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »