Meditace


31.01.2010 - 18:55
(Blíženci) Efi
Meditace
Já to nechápu,na internetu je toho plno o tomto tématu ale prostě se nikde nemůžu dočíst,jak se to vlastně dělá??Zkoušela jsem si párkrát sednout,zavřít oči...a přemýšlela,jestli mám teda na něco myslet,nemyslet?na jaký cíl se soustředit?tady je určitě hodně jogínů,kteří mají zkušenosti :27:poradtě prosím :1:Zajímalo by mě ještě,jak se vám líp medituje,jestli v leže nebo sedě? :2:

Řazení:
13.02.2010 - 23:33 | Filtr
(Býk) Jyotis
Citlivé a velmi detailní probrání meditace je od Sri Chinmoye. Knížka se jmenuje přímo Meditace. Vydal Madal Bal Publication 1994. 2. vyc 1995, je to Zlínské nakladatelství.
přes 250 s., citát hodnocení na zadní straně:
Tato kniha je jedním z nejplněji vyčerpávajících a přitom srozumitelných průvodců meditací, které kdy byly napsány.
Úplně souhlasím. Je to formou otázek a odpovědí...
02.02.2010 - 16:18 | Filtr
(Blíženci) Efi
VŠECHNO to zkusim :4: :4:děkuju za rady :3:
01.02.2010 - 17:10 | Filtr
(Panna) eivlys » miluška medvídková
Mám taky problém s usínáním občas,tak někdy raději volím,že při meditaci sedímA dělám ji tak,že nejprve zrelaxuju celé tělo od hlavy až po konečky prstů a pak si představuji,že scházím po schodech od 10-1 a s každým schodem jdu níž do svého podvědomí,s každým výdechem hlouběji.A pak se snažím soustředit se na stav bez myšlenek,soustředím se na dýchání.Snažím se navázat kontakt se svou duší,pokládám otázky a ono nic,prostě nevím jak na to,abych navázala spojení třeba i se svým vnitřním rádcem.
01.02.2010 - 12:23 | Filtr
(Beran) miluška medvídková
to, že usneš při meditaci, vůbec není na závadu, vždyť i spánek je meditace. :4:
01.02.2010 - 12:10 | Filtr
(Panna) alassea
Neskúšala si pri tom počítať?Napr.V Silvovej metóde sa robia také meditácie,pri ktorých počítaš napr.Od 10 k 1.
Teda ja to robím takto:Počítam od 10 k 1/pritom tie čísla akoby píšem prstom do vzduchu/ a medzitým schádzam po schodoch -každé číslo = 1 schod....hovorím si v duchu 10,9,8,pri čísle jedna otvorím dvere a vstúpim do svojej meditačnej miestnosti/...7,6,5,4.../a pripomeniem si,že pri čísle 1 vstúpim do svojej meditačnej miestnosti/...3,2,1...otváram dvere a vstúpim-do sveta,ktorý som si vymyslela podľa svojich predstáv,sú tam otvorené okná s výhľadom na more...je tam krásne,buď meditujem,liečim sa,,,,,možem si tam vytvoriť,čo chcem,
Myslím,že tým,že zapájaš aj mozog-musíš písať čísla,predstavovať si schody,akoby byť pri vedomí,tak nezaspíš.Alebo zaspíš,a musíš to skúšať viac krát.
01.02.2010 - 10:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Akea
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Danafantom, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Moooc hezky jsi to napsala. :15: Ale nevím, zda to, jak to popisuješ, mají všichni, ale já to tak mám. Žádné metody, žádné techniky. A když si chci uklidnit myšlenky, řeknu jim -poněkud paradoxně -pojďte sem, holky, ať si vás prohlídnu, a v tu ránu mám v hlavě vymeteno. :3:
:74:
31.01.2010 - 23:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Akea, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Možno, že to robíš a ani o tom nevieš, že medituješ.Iste poznáš ten pocit, keď sa pri nejakej pre teba príjemnej činnosti ako by zastavil čas, uvolníš sa a len tak si. Deti to dobre ovládajú a nepotrebujú si nacvičovať žiadne polohy tela, žiadne dychové cvičenia, alebo počítanie, aby sa dostali do iného stavu vedomia. Preto sa neponáhľaj dospieť. Veď to máš krásne napísané vo svojom profile. Ide hlavne o to dosiahnuť pokoj,vypnúť myšlienky.Niekto chce poznať svoje duchovno, iný chce byť viac vyrovnaný, alebo zahnať svoju duševnú prázdnotu, či dokázať sústredenejšie pracovať atď. Každému sa hodí iná metóda, ľudia sú rôzni. Menia sa potreby aj podľa veku. Aspoň si to myslím podľa seba. Toto je len jeden názor. :1: :29:
31.01.2010 - 21:01 | Filtr
(Lev) Monika 21 » miluška medvídková
Mám to zkopírované . Mooooc děkuji. Mějte se hezky, :27: :17:
31.01.2010 - 20:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » miluška medvídková
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Danafantom, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já po něm mrskla zpátky všechnu tu energii, která mě tak znervóznila, a taky to pomohlo. :20:
31.01.2010 - 20:45 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » Danafantom
to taky, máš pravdu. Já zas byla dopoledne hrozně nervozní z manžela, po obědě jsem si lehla a říkala si s rukama na srdíčku - já jsem 3 x absolutně klidná, chápající, harmonická. Pomohlo to. :4:
31.01.2010 - 20:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Danafantom, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Mě vyhovuje meditovat na jednotlivá slova. Třeba "klid", "mír" -to když se se mnou chce někdo pustit do války. Prostě podle potřeby. Připadá mi to takové jednoduché a přitom účinné. :27:
31.01.2010 - 20:31 | Filtr
(Beran) miluška medvídková
Sluníčková meditace
Dlouhodobý nedostatek sluníčka už může způsobovat kdekomu psychické potíže. Proto nezapomeňte, že sluníčko máte také sami v sobě a můžete ho kdykoli rozsvítit.
Stačí se v klidu uvolnit a představit si malou svítící kuličku uprostřed své hrudi uvnitř. Ve svých myšlenkách ji rozsvěcujte pořád víc a víc, až její krásné hřejivé světlo naplní celé vaše tělo a začne zářit i do jeho okolí. Z vás se tak stane chodící zářivá bytost, která bude své slunce rozdávat každému, koho potká. Stanete se pro druhé sluníčkem vy sami.

Rozhovor s vnitřním dítětem
Představ si, že jsi v krásné zahradě podle svých představ, kam nemůže nikdo , koho tam sám(a) nepozveš. Najdi si v ní místo, kde je ti nejlíp a posaď se tam. Vnímej, jak je ti tam dobře.
A teď v duchu pozvi do své zahrady malé dítě. Jsi to ty, když jsi byl malý(á). Vidíš, jak k tobě pomalu přichází dítě ve věku 2-3 let. Jdi mu naproti. Možná že pláč a nebo je smutné. Utěš ho a vezmi ho do náruče. Omluv se mu za to, že sis ho tak dlouho nevšímal(a) a ujisti ho, že od teď bude všechno jinak. U tebe bude v bezpečí a nikdy se nebude cítit samo. Přitul ho k sobě, na jak dlouho to bude třeba. Až se ulidní, pohraj si s ním tak, jak to má rádo. Můžete si spolu házet s míčem nebo se honit...záleží jen na tobě a na něm. Udělej všchno pro to, aby tvé vnitřní dítě bylo šťastné a veselé. Až si pohrajete, už ho neposílej pryč. Ale přitiskni ho k sobě a nech ho, ať vstoupí do tvého srdce, kde bude stále s tebou a v bezpečí. A komunikuj s ním, kdykoli to bude třeba. A často si s ním hraj ve vaší zahradě.

Ozdravující meditace
Tuhle meditaci Vám doporučuji nahrát na magnetofon a pak si ji v klidu pustit. Je to ozdravující meditace z knihy Louis Hay : Uzdrav své tělo. Pokud to jde, pohodlně se posaďte, zavřete oči a uvolněte se. Ať se ocitáte v jakékoli životní situaci, pokuste se vcítit do jejích slov:
Hluboko v centru mého bytí je bezedná studnice lásky. Nyní nechávám tuto lásku vystupovat k povrchu. Vyplňuje mé srdce, tělo, mysl, vědomí i celé mé bytí, vyzařuje ze mě všemi směry a mnohonásobně se ke mně zase navrací. Čím více lásky užívám a rozdávám, tím více jí rozdávat musím. Její zásoby jsou nevyčerpatelné. Užívání lásky mi dělá dobře. Je vyjádřením mé vlastní radosti. Mám se rád a proto se s láskou starám o své tělo. Láskyplně mu dodávám výživné pokrmy a nápoje, láskyplně je upravuji a oblékám, a mé tělo na to s láskou odpovídá svým kypícím zdravím a energií. Mám se rád a proto si udržuji pohodlné obydlí, takové, které naplňuje všechny mé potřeby, ve kterém je radostí bydlet. Plním jeho místnosti vibracemi lásky , aby každý, kdo vstoupí, mně nevyjímaje, tuto lásku cítil a nechal se jí hýčkat. Mám se rád, a proto mám takové zaměstnání, které mě doopravdy baví, které využívá mých tvořivých schopností, pracuji s lidmi a pro lidi, které miluji a kteří milují mně a dostávám dobrý plat. Mám se rád a proto myslím a jednám se všemi lidmi laskavým způsobem , nebo´t vím, že všechno, co udělám, se mi mnohonásobně vrátí. Do svého světa přitahuji jen laskavé lidi, protože jsou odrazem mého já. Mám se rád , a proto odpouštím a zcela se zbavuji minulosti a minulých zážitků. Jsem svobodný. Mám se rád a proto žiji výhradně v přítomnosti. Každý okamžik považuji za dobrý a vím, že mě čeká jasná, radostná a bezpečná budoucnost, neboť jsem milovaným dítětem vesmíru a vesmír se o mě laskavě stará a bude se starat navěky. Tak to je.
Meditace sloupu
V sedě nebo ve stoje se zklidním a se zavřenýma očima si představuji jak z mé 1.čakry (mezi nohama) stoupá paprsek středem páteře, prochází všemi čakrami ( páteří) až projde 7.čakrou (temenem hlavy) a pokračuje do vesmíru kde se rozplyne.
Z vesmíru kolem tohoto paprsku klesá druhý a přes mou 7.čakru pokračuje až k čakře 1. a pokračuje zároveň s prodlužujícím se prvním paprskem dál do hlubin země, kde se také rozplyne. Prvním paprskem proudí energie ze země do vesmíru a druhým z vesmíru do země. Tím, že prochází mými čakrami (energetickými centry), tím je čistí. Přebytečnou zápornou energii předávají zemi a přebytečnou kladnou energii předávají vesmíru. Zůstává mi vyvážená energie a to je stav, jaký má zdravý organismus a klidná mysl.

Vnější vlivy nás z této rovnováhy stále vychylují, proto je vhodné toto cvičení opakovat tak často jak to jen jde . Ideální výsledek přinese, když ho zařadíme do meditace, nebo před ni - pokud je meditace vedena slovem.

Meditace potůčku (vhodné, když potřebujete odvést negativní energii , nebo odstranit energetický blok.
Postavte se nohama pevně na zem. Představte si, že do vaší hlavy horem vtéká čistá horská bystřina. Potůček docela čisté vody, který protéká celým vašim tělem a chodidly vypouštějte vodu do země. Voda protékající vašim tělem odnáší všechnu únavu, špínu a všechno negativní pryč. Až bude protékající voda docela čistá, nechte naplnit její energií celé své tělo a pak potůček zastavte.

Zahrada
Po uvolnění těla si představíte,že jste v nádherné zahradě podle svých představ. Prohlédnete si každý detail této zahrady, každý strom i mech. Cítíte její vůni, příjemné teplo, lehký vánek. Je to místo, kde je vám dobře. V této zahradě se cítíte naprosto bezpeční. Smí sem za vámi jen ten, koho si sami pozvete.
Najděte si v zahradě místo, kde vám bude nejlépe, můžete se posadit. Pak si do zahrady svou myšlenkou pozvěte bytost, se kterou chcete hovořit. Vy rozhodujete o tom, jak k vám přijde blízko. Můžete si pozvat živého či zemřelého přítele, učitele, někoho s kým máte problém i svého anděla. Všimnete si nádherného světla, které přichází z konce zahrady. Z tohoto světla pomalu vystupuje bytost, která přijde až k vám. Vnímejte pouze energii této bytosti a pocity, které to ve vás vyvolává. Můžete se této své bytosti zeptat na co budete chtít. její odpovědi vám vytanou ve vaší mysli. Můžete jí říci, co cítíte a ona vám odpovídat. Potom jí poděkujte, rozlučte se , nechte ji odejít , ještě chvilku si užijte své zahrady a pak se přes uvědomování svého těla vraťte pomalu zpátky.
31.01.2010 - 19:11 | Filtr
(Kozoroh) bhakti
Je dobre mit ucitele,je mnoho druhu meditaci,a dlouhe povidani.Zacala bych asi rizenymi meditacemi,nejake cd.Ja doporucuju treba meditace u Zdenka Kotvana,stranky najdes na netu


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »