Osho: hořčičné semínko


09.08.2009 - 21:32
(Býk) delict
Osho: hořčičné semínko
Učedníci se zeptali, čemu se podobá království nebeské. Ježíš jim odvětil:"Je jako hořčičné semínko, menší než kterékoli jiné, padne-li však na úrodnou půdu, vzejde z něj veliký strom, jež ukryje všechny ptáky nebes."Když ježíš hlásá: "Království boží je jako hořčičné semínko," říká tím milion věcí. V tom tkví krása podobenství: neřeknete skoro nic, a přitom vyjádříte tolik. Hořčičné semínko je nejmenší. Bůh je neviditelný, menší než to nejmenší, jak jej tedy lze ukázat? Hořčičné semínko leží na hranici viditelnosti... Nejenom že je nejmenší viditelnou věcí, má také velmi tajemnou vlastnost: vyroste v největší z rostlin. Bůh je neviditelný a vesmír je nejviditelnější; vesmír je rostlinou, stromem a Bůh semínkem.Hořčičné semínko je nejmenší a obsahuje to největší. Boha nespatříte, protože je jako hořčičné semínko, ale svět vidět můžete. Může strom nemít semínko? Může tento vesmír existovat bez konečné příčiny, bez zdroje?Co se děje, když vzniká strom? Semínko musí zemřít jedině pak se skutečně stane stromem. Bůh se rozpustil do tohoto vesmíru; nezůstává opodál, je uvnitř, je ve vesmíru ztracen. Proto jej nelze najít. Bůh je totiž tady všude, stejně jako semínko je nyní v celém stromu. Semínko nikdy nenaleznete - zemřelo pro strom a stalo se jím. Bůh zemřel pro tento svět, pro tuto existenci, a stal se vesmírem.Bůh není oddělený. Podobá se semínku: vyrůstá z něj strom, do něhož se semínko ztrácí. Boha opět naleznete, jen když zmizí strom.Když umírá semínko, je zde vesmír, objeví se strom. Toto je království Boha, tady je království nebeské. Hledáte-li je někde jinde, hledáte marně. Chcete-li nahlédnout do Božího království, musíte skončit jako semínko, musíte zemřít: a najednou zde vyrůstá strom - již neexistujete a je zde Bůh. Vy sami se s Bohem nikdy nesetkáte. Vaše přítomnost je na překážku Boží přítomnosti - pořád je tu totiž semínko. Bůh přijde, až když se rozplynete - ve skutečnosti se tedy vůbec nesetkáte.

Stránka: 2 1
Řazení:
02.10.2009 - 14:12 | Filtr
(Blíženci) il*ča
Když čtu jeho knihy, chvílemi žasnu nad jeho moudrostí a vzápětí knihu zaklapnu, protože jeho "moudrost" mě začala iritovat a nemůžu s ním souhlasit :4:
Ale k jeho knihám se často vracím.
02.10.2009 - 11:20 | Filtr
(Lev) castella
Děkuji za tip ve správnou chvíli - přesně takové čtení teď potřebuji
:-)
A souhlasím s tím, cos napsal - "pokud si člověk uvědomuje co přesně dělá" - není dobré podlehnout bezhlavě a bez rozmyslu jakékoliv myšlence někoho jiného (někdy ovšem ani své vlastní) :-))
02.10.2009 - 00:39 | Filtr
(Býk) Petr9 » karamel
jeee dekuju :2:

tak jsem to prolitl, ale asi zustanu prece jen u toho puvodniho :)
osho je v nekterych nazorech fajn, ale prijde mi dost jednostranny a az tak s nim moc nerezonuju.

na to spolecne rezonovani :12: mi asi byli urceni jini adepti :16: :4:
01.10.2009 - 21:59 | Filtr
(Panna) Jaňajs » ***
Díky,hurá a jupí.Také si tu větu pamatuji a nevím sice jistě,li to bylo skákání přes plot nebo přes jinou překážku,ale vím jediné...Že mě tenkrát zaujala moc.A je to fakt.Když o něčem dumám,jestli to udělat,či ne,dumala bych asi dlouho.Proto je třeba to udělat a pak teprve dumat,li to bylo to správné řešení. :68: :74: :74: :74: :74: :74:
01.10.2009 - 15:41 | Filtr
(Rak) karamel » Petr9
já jsem cosi přečetla a s radostí a chutí...


jednu ti přikládám v meilu, neumím to tu do diskuze vložit.. :74: :29:
01.10.2009 - 14:06 | Filtr
(Býk) Petr9 » ***
oki ... tak az budu mit nekdy naladu se zasmat a porovnat udernost humoru treba s takovym Saturninem, tak vim po cem sahnout :4:
01.10.2009 - 13:53 | Filtr
(Lev) castella
...třeba se nejedná o hořčici polní, ale o úplně jinou, obrovskou hořčici (indickou)
:-))
Ví někdo, jak zní název knížky v originále? Možná, že překlad by byl zcela jiný.
(např. u nás se všeobecně používá překlad názvu: tee three oil - jako olej z čajovníkového stromu (čajovník je strom, ne keř???), přitom strom, ze kterého se tento olej získává, je vysoký, ke keři má daleko a k čaji ještě dál..). :-))
Knížky Osha mám ráda, baví mě jeho humor a vždycky v nich najdu něco, nad čím se můžu zamyslet, s něčím souhlasit a s něčím nesouhlasit. Nevím, nakolik jsou v knížkách pouze jeho myšlenky a nakolik jsou už upraveny a doplněny jeho příznivci (to jsem někde četla, že jeho dílo se neustále rozšiřuje, i když on sám už dávno nežije).

01.10.2009 - 13:28 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Petr9
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ***, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zkus třeba: Život, láska a smích ;)
Ono to fakt není žádný klasický duchovno a filosofický dílo, dá se to přečíst i jako zábavná knížka a jakože se u málokteré knížky zasměju, tak jeho vtipům jsem se fakt smál. Některý myšlenky jsou opravdu úderný :4: Já si pamatuju na tuto (používám když někdy nad něčím zaváhám..). Nevím teda jak to přesně bylo... ale: když se nemůžeš rozhodnout jestli přeskočit plot nebo ne... prostě přeskoč plot a pak si přemýšlej jak dlouho chceš :4:
01.10.2009 - 13:25 | Filtr
(Blíženci) il*ča
Beru to spíš jako podobenství - i z něčeho miniaturního,sotva viditelného, muže vzejít obrovská a krásná věc. :3:

Osho je rozporuplný - beztak schválně, nutí čtenáře, aby se u četby durdili , dojímali a plakali, smáli,souhlasili nebo nesouhlasili , prostě aby u jeho knih přemýšleli.
Což se mu - podle mě - daří .
01.10.2009 - 12:43 | Filtr
(Býk) Petr9 » ***
:2:

necetl jsem od nej zatim nic. jen si rikam, ze v nem musi byt hodne moudrosti, kdyz dokazal zaujmout svym psanim takove siroke spektrum lidi a neni to jen za ucelem manipulace. zatim jsem nejspis nedozral do faze, abych cetl jen tak "zajimave vykladani" ... ale moc se tesim, az se jednou uklidnim a prestanu byt :39: :32: a s radosti si prectu i neco od nej :20:
tak me to jen prekvapilo s tou horcici/stromem. ikdyz o to teda vubec nejde, tak to zbytecne odvadi pozornost u lidi, kteri by treba i chteli :16: :62: :32: ... ale proste museji misto toho myslet nad blbostma :63: :4:


To co "píše" je plné rozporů a logických nesmyslů - on se k tomu hrdě hlásí.
===
hmmmm :2: todle zni fajn.
jsem si nasel jednoho favorita, jungovskeho nohsleda - j.hillmana.
taky docela zajimave vyklada o ruznych podivnostech a paradoxech a neboji se do nich ponorit a dava na ne zajimave pohledy ... a v soucasnosti s tim docela hezky rezonuju :32:
tak treba az se nabazim z tohodle soudku, tak se s radosti vrhnu na osha :)))
01.10.2009 - 11:07 | Filtr
(Hadoken) ži.va » ***
"není žádný duchovní učitel ani nic jiného.. je to takovej týpek, co zajímavě vykládá"

taky to tak cejtím, a proto ho "mám ráda"

:15:
01.10.2009 - 08:54 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Petr9
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ***, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
<<osho je nepochybne moudrost sama ... ale ma zrovna tohle za potrebi? >>

Nevím kolik jsi toho od něj četl. Já asi jen dvě nebo tři knížky... ale i tak si myslím že jsem mu aspoň trochu porozuměl. To co "píše" je plné rozporů a logických nesmyslů - on se k tomu hrdě hlásí. Můj názor na toto: zřejmě chce vyselektovat lidi, kteří musí mít pro vše důkaz - pro víru důkaz nikdy nebude, tudíž takový člověk víry není schopen. A ty rozpory, paradoxy... věci které se snaží sdělit se nedají popsat slovy, ani nejsou plně pochopitelné logikou, tak se možná ani nesnaží o nějaké dokonale padnoucí přirovnání... Jak to vnímám já, on nechce, aby ho někdo hltal, aby mu slepě věřil, neche být nějakým učitelem - zná ty nástrahy... Osho se musí cítit, nelze chápat. Ve spoustě věcí s ním nesouhlasím, což mi ukazuje, že ta "jeho pravda" není vykonstruovaná jeho inteligencí a rozumem - nesnaží se manipulovat a přesvědčovat. To je na něm to nejkrásnější... není žádný duchovní učitel ani nic jiného.. je to takovej týpek, co zajímavě vykládá :3:
01.10.2009 - 00:39 | Filtr
(Býk) Petr9
praktik se ozval :)))

ono vsechny ty "podobenstvi" jsou hrozne krasne :12: a na prvni pohled libive :32: ... ale kdyz do nich clovek zacne stourat, tak zjisti, ze podklad, na jehoz zaklade se snazi autor zapusobit na co nejvetsi masu lidi a se kterym "operuje" je v podstate holy nesmysl ... a pak si vyber :32: :14: :)))

osho je nepochybne moudrost sama ... ale ma zrovna tohle za potrebi? :63:

ale ono to bude urcite jen tim prekladem do cestiny, ze tam nejake slovicko ulitlo a dava to najednou jiny vyznam :2: :20:
15.09.2009 - 13:32 | Filtr
(Blíženci) il*ča
PS. Každopádně Hořčičný semínko a teď nedávno vydané Tak pravím vám je zajímavej pohled na křesťanství

--------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------
S tím souhlasím :15:
15.09.2009 - 10:15 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka » karamel
Ano. Kus z toho už tu bylo, je to vážně moudré... :74:
15.09.2009 - 10:07 | Filtr
(Rak) karamel
Je na vás, kde chcete žít, v pekle nebo v nebi.... protože ať chcete žít kdekoliv, je třeba to nejdřív vytvořit. Není to nic hotového. to, že si koupíte lístek a chytnete vlak, to vše se musí vytvořit. Láska může nastolit ráj zrovna tady a teď. Neučím nic než: více lásky... až k bodu, kde se stanete sami sebou, jen zdrojem lásky a ničím víc.... Přijměte odpovědnost za peklo či nebe, ve kterém žijete. Jakmile této odpovědnosti porozumíte, nevěřím, že by jste směřovali do pekla.... Osho...zlaté zítřky

:27:
05.09.2009 - 21:47 | Filtr
(Rak) karamel
Myslíte si, že lidé, kteří se snažili dostat na Mount Everest, nebyly plné pochybností? For a hundred years, how many people tried and how many people lost their lives? Za sto let, jak se mnoho lidí pokusilo, a kolik lidí přišlo o život? Do you know how many people never came back? Víte, kolik lidí už se nikdy nevrátil? But, still, people come from all over the world, risking, knowing they may never return. Ale přesto, lidé přicházejí z celého světa, riskují, protože věděl, že se již nikdy nevrátí. For them it is worth it - because in the very risk something is born inside of them: the center. Pro ně to stojí za to - protože ve velmi rizikových něco se rodí uvnitř nich: centrum. It is born only in the risk. To se rodí jen v nebezpečí. That´s the beauty of risk, the gift of risk. To je krása rizika, dar rizika.

Osho Osho

05.09.2009 - 21:31 | Filtr
(Rak) karamel
Celé lidstvo žije v otroctví. Každá víra je otroctví; každé náboženství, každý kostel, každá synagoga, každý chrám není nic jiného než vězení s otevřenými dveřmi. Dveře jsou záměrně otevřené, aby ve vás vyvolaly iluzi, že nejste ve vězení.

:27:
05.09.2009 - 21:19 | Filtr
(Hadoken) ži.va
:74: :74: :74: :62:
05.09.2009 - 21:15 | Filtr
(Blíženci) Brid Hopki
Miluju Osha :12: :30:
14.08.2009 - 08:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » ave
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele piháček, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:62: :62:
10.08.2009 - 21:12 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka » ave
"to,že si koupíte lístek a chytnete vlak,
to vše se musí vytvořit.
Láska může nastolit ráj zrovna tady a teď."
======================================================

to je moc pěkné :15:
10.08.2009 - 20:37 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:15: koukám, další Oshofil :3: :62: :17:
10.08.2009 - 20:22 | Filtr
(Panna) Jaňajs » ave
Paráda :62: :62: :30:
09.08.2009 - 23:06 | Filtr
(Býk) ave
Jeho knihy mám také ráda.
Tento citát je myslím z knihy
Život,láska,smích
--------------------
"Je na vás,kde chcete žít-v pekle,nebo v nebi-
protože ať chcete žít kdekoliv,
je třeba to nejdřív vytvořit.
Není nic hotového-
to,že si koupíte lístek a chytnete vlak,
to vše se musí vytvořit.
Láska může nastolit ráj zrovna tady a teď.
Neučím nikdy než:
více lásky -
až k bodu,kde se stanete sami sebou,
jen zdrojem lásky ničím víc....
Přijměte odpovědnost za peklo či nebe,ve kterém žijete.
Jakmile této odpovědnosti porozumíte,
nevěřím,že by jste ještě směřovali do pekla."
Příspěvky: 26-2 1-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »