Padlé ženy


11.03.2009 - 19:17
(Štír) atraM
Padlé ženy
Tak tenhle irsko-britský film, co byl k vidění teď v pondělí v noci na ČT2 mě fakt dostal…Silný příběh (příběhy). Husí kůži mám ještě teď. Ale asi nejvíc šokující je, že byl natočen na podkladu skutečných událostí…Nedívali jste se někdo taky?Katolické Irsko šedesátých let, něco jako klášterní polepšovna či pracovní tábor pro ženy. Zvrácený Islám – hadra, tady ovšem v "príma křesťanském balení“. Speciální evropská verze úchylného pojetí morálky…Musím se přiznat, že jsem místama brečela a místama i přepínala, když už to šlapání po lidské důstojnosti přesahovalo pro mě momentálně snesitelnou mez. A zas byla hrozně zvědavá, jak to celé dopadne...

Řazení:
18.03.2009 - 21:40 | Filtr
(Panna) Ameliee » ži.va
Noo...tak, nás může těšit, že tahle historie je už pryč...ale tak, je určitě dobré vědět, neboj...naděje je v tom, že se to už neděje :17: :17: :17:
18.03.2009 - 21:34 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Ameliee
:22: :22: :14: :14: :24:????? :17: :17:
18.03.2009 - 21:33 | Filtr
(Panna) Ameliee » ži.va
Ajvynko, určitě sežeň, stojí to opravdu za vidění...a neboj, nervy na to budeš mít, jen možná dušička se ti trošku zatají... :17:
17.03.2009 - 17:33 | Filtr
(Hadoken) ži.va
nevidela, ale sezenu si, diky za tip,...snad na nej budu mit nervy... :24:
17.03.2009 - 15:13 | Filtr
(Panna) Ameliee
Onehdá jsem tento film prošvihla, tak jsem se koukala teď, když to dávali. Ano, to ale neplatí jen pro katolické Irsko, když se pojme víra pod rouškou jakéhokoli náboženství a vznikne z toho demagogie a touha po moci a ovládání a to dobré, co je o víře, je zdeformováno a potalčeno, dopadá to takto. Můžeme se divit, že se tohle dělo v Irsku, ale ono se až tak není úplně čemu divit. Irsko má velmi divokou historii a do dnešních dnů můžeme sledovat, jak ve jménu víry dokáží lidé zabíjet (viz Pravá IRA v Ulsteru posledních dnů). Kdo za to nese vinu je těžké říct. Asi je toho spousta těch vlivů. Ale jako ten hlavní vidím, že za vírou se schovalo to veškeré zlo, co jen člověk dokáže napáchat. je to jen o kdyby, ale možná kdyby Irsko nebylo po staletí izolované vli¨vem Velké Británie - Anglie, tak by i pojetí víry v Irsku bylo v dnešních dnech jiné...ale to je jen kdyby. Víra je o lidech.
Ano, nám přijde šílené, že takovéto "ústavy" s "prádelnami" byly v Irsku do konce minulého století. Ale je také dobré si uvědomit, v čem a s čím se Irsko do té doby potýkalo. Neobhajuji to, vůbec ne, jen se to snažím vidět v kontextu. A jsem velmi ráda, že Irové tuto kapitolu již uzavřeli.
Moje sestra, která žije v Irsku, má na Iry svůj názor, příliš je nemusí, jejich národní povaha jí nesedí. No, každého věc, jen si říkám, že je dobré si uvědomit, že každý národ a jedinci v něm, jsou opravdu odlišní, a to hlavně díky nábožensko-historickému kontextu. Já jen doufám, že Irsko se vydalo směrem, které jim z těchto událostí pomůže. Ale jak je vidět, bude to ještě na dlouho. Jelikož ta zakořeněná národní hrdost a nenávist a zenužívání víry se tam odehrávaly po staletí a to asi nejde změnit hned.
11.03.2009 - 19:32 | Filtr
(Štír) atraM
Jo, kláštery s tímhle programem provozovaly prádelny...
Spousta žen to mělo na doživotí, pokud si pro ně nepřišel někdo z rodiny.
(Ty, které už nikoho neměly měly smůlu... :23:)

Jo, to mě taky šokovalo, že poslední takový ústav zrušili až v roce 1996...
:23: :22: :43:
11.03.2009 - 19:20 | Filtr
(Štír) Viktoria
Ja vim je to silene videla jsem to asi tak pred 8-10 lety a byla jsem v soku... ja tedy tehdy neprepinala ale spis se skovavala pod deku...


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »