Je astrologie důvěryhodná disciplína, nebo spíš jen lidová zábava?


24.07.2014 - 10:54
(Panna) Mici Angóra
Je astrologie důvěryhodná disciplína, nebo spíš jen lidová zábava?
Dnes od 12.00 na webu idnes.cz proběhla diskuze astrologa s "vědcem", tak pokud to někdo bude sledovat (třeba i dodatečně), zajímaly by mě názory :1:http://ona.idnes.cz/videoduel-veda-…

Řazení:
10.08.2014 - 08:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Ilona Regina
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele toncek_soprano, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:15:
09.08.2014 - 16:55 | Filtr
(Štír) Ilona Regina » toncek_soprano
Souhlasím s Nucky, je to věda jako každá jiná. Napadá mě přirovnání k lékařům, kdy stejně jako v astrologii závisí na čtení planet neboli somatických příčin na těle, a stanovení diagnózy neboli verus horoskopu. Nutno poznamenat, že mnoho diagnóz je mylně a chybně stanoveno, stejně jako předpověď počasí, ekononika a další vědní obory ne vždy vyjdou. Proto není astrologie o nic horší, ani o nic lepší, je srovnatelná a jistě stojí za to ji brát vážně. Mimoto každý zná základní fakta, každý ví, jeké je on znamneí horskopu a téměř každý zná i základní charakteristiku...

Škoda, že bulvární plátky a jiná média zkazili této vědě jméno, a není se pak čemu divit, že tomu lidé nevěří, když je to v těchto médiích používáno pro zábavu,bez jakýchkoliv znalostí astrolgie, či pouze znalostí postavení Slunce, což je velmi široký pojem. Holt byznys je byznys, bulvár je bulvár a astrologie je astrologie... :15:

27.07.2014 - 12:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele toncek_soprano, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Člověk, který chce vést oponenturu, by se měl nejprve s astrologií seznámit. O čem potom bude takový duel?
Astrologie funguje cca 5000 let, čímž je řečeno vše.
Zabývám se astrologií od 15 let, takže cca 10 let, posledních 5 let více intenzivně resp. klasickou astrologií.
Studiem horoskopů a astrologické literatury jsem dospěl k závěru, že astrologie skutečně funguje, záleží na astrologovi, jak dokáže přečíst situaci.
V dnešní době neriskujeme život, když předpověď nevyjde, kdežto v minulosti astrolog ručil mnohdy životem za svou práci.
Dnes je astrologie otevřena všem, což s sebou nese riziko bulvární astrologie, podle které většina společnosti měří astrologii jako celek.
Je pouze na nás, jak s ní naložíme. :3:
24.07.2014 - 21:16 | Filtr
(Rak) seven » Martin_B_D
Obecně je lidský život velmi dynamický proces jehož pravidla neumí nikdo popsat a to zejména proto, že veskrze žádná pravidla (alespoň ve všeobecně uznávané rovině)neexistují. Osobnost člověka prostě nelze kategorizovat, protože z každé kategorie více či méně nakonec vybočí. Výsledky psychologických testů opakovaných po určitém období nemusí být identické ani pro stejnou osobu, což specialisti moc dobře znají. Ze své zkušenosti vím, že astrologie (resp. výklad) není o exaktních závěrech, ale o diskuzi kolem potencionálních možností, které se rovněž opírají o reálnou situaci ve které člověk momentálně je, nebo se nacházel. Pro mně osobně je astrologie pouze jeden z elementů, který pomáhá dovysvětlit některé intuitivní poznatky (osobní i ohledně druhých lidí), kdy zajimavé zjištění je rovněž průnik některých závěrů ke kterým jsem se dopídil i jinými postupy. Zřejmně to není úplná náhoda a tato shoda by se asi dala kvantifikovat velmi dobře i některou ze statistických metod. V každém případě je ale astrologie minimálně přístup, který ve správném pojetí pomáhá pronikat trochu víc do hloubky tajemství života jak již tady bylo řečeno.
24.07.2014 - 19:44 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Madahi
Přesně tak, nechápu, proč má někdo pořád potřebu astrologii nějak zpochybňovat nebo do ní kopat, když by mohla klidně existovat vedle jiných (dle mého názoru mnohem pochybnějších, ale nikomu to necpu) disciplín, navíc jsou debaty zbytečné a k žádnému konsenzu se nikdy nedospěje, a to mimo jiné právě kvůli té vámi zmiňované zaslepenosti a klapkám na uších.
24.07.2014 - 19:39 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Martin_B_D
Naprosto souhlasím, sama jsem zkoumala například radixy sériových vrahů, kde se extrémy vyskytují poměrně hojně a dá se z toho leccos vyvodit. Jinak z nějakého toho výzkumu pojišťovny údajně vyplynulo, že největšími smolaři jsou Býci, šťastlivci pak Střelci, což může být chybná interpretace, možná je to tak, že Býci jen nejdůsledněji hlásí pojistné události, zatímco Střelec na to kašle, dá si ruku do dlahy a jede dál :1:
24.07.2014 - 17:54 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » Mici Angóra
Podľa mňa by bolo dobré skúmať astrológiu na extrémnych prvkoch horoskopu. Napríklad dominancia nejakého živlu, alebo obsadenie jednej hemisféry, veď aj Gauquelien to tak spravil, na základe kulminácie nejakej planéty.
Problém je ale aj tak v tom, že by sa to muselo porovnať s nejakým psychologickým dotazníkom, ktorý tiež nemusí byť objektívny, pravdivý, ale za pokus by to stálo. Alebo by sa to porovnalo s niečím vonkajším, ako napríklad tá nehodovosť, ale z astrologickej konštalácie ešte nevyplýva, že bude mať človek viac nehôd, takže to tiež nie je úplne ono.
24.07.2014 - 16:53 | Filtr
(Váhy) adelaida
Dle mého názoru nemůže p. Kasík posuzovat něco čemu nerozumí...na to by byla potřeba hlubší znalost...mete astrologii ze stolu na základě povrchních informací aniž by se kdy snažil do ní hlouběji proniknout.
Příliš (on či jeho ego)se ztotožnil s klasickou vědou a tolik na ní lpí, že už jen z principu nic jiného nepřipouští. Jedná v souladu se svými postoji. Věří jen tomu, čemu uvěřit chce...viz teorie kognitivní disonance.
Na druhou stranu je třeba podotknout, že vše je zneužitelné, zrovna tak astrologie. V rukou někoho se tento nástroj stává užitečným a v rukou druhého je pouze prostředkem jak z důvěřivých lidí vytáhnout peníze...
24.07.2014 - 16:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Madahi, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:1:První co mi naskočilo - touha vyhrát, já - sebestřednost, vedení, strach z porážky ... dále silná emocionalita, šokovat, boj, manipulace, logika, dar řeči, ambice, potřeba uznání - zajistit si svou cenu, pozici, iluze x realita, vnímání leckdy chybných detailů, pochybnosti po..., hráč...
Není to nic osobního, je to můj názor:
skeptik je dle mého vnímání ze své podstaty skeptický vůči všemu a je-li někdo skutečný skeptik, přirozeně nevěří ani sám sobě. Ze skeptika vyzařuje přirozená nedůvěra - vůči všem a všemu, včetně svého vlastního názoru.
Lidé, kteří se tak často označují jako "skeptici", ve skutečnosti nejsou skeptičtí, proto to nejsou ani skeptici. To nejsou lidé otevřeně a liberálně nedůvěřiví, ale vlastně přesně naopak - zatvrzele a bigotně přesvědčení o jediné pravdě. Proto to nejsou skeptici, ale cynici a právě tak trochu vnímám tohoto člověka. S takovýmto ultimativním, zdánlivě ´ale jen zdánlivě¨sebejistým postojem, jsou takoví lidé otevření jenom vlastním názorům. Mají své "slepé jasno", překrývající její niterné a hluboké pochybnosti a nejistotu a toto své naladění převlékají za kýženou jistotu - ta má být vidět. Nedokážou si představit, že lidé nemají jen svých základních smyslů a že člověk se druhým odhaluje už svým naladěním, svou aurou. Cynikovi je naprosto "cizí" nějaký "liberální postoj". Akceptují jenom svůj bigotně omezený postoj. A nemyslím to zle - to není kritika jejich postoje, protože je zároveň pochopitelné, že to je z jejich strany de facto přirozený obranný postoj. Vše pramení ze strachu, z řady nejrůznějších strachů. Vesměs nikdo z nás není ochoten přijmout bolest a úzkost, kterou nám strach působí nebo může působit, proto ho obcházíme, odstrkáváme co nejdále od sebe a snažíme se ho přehlížet. A mimo jiné skrze logiku si vysvětlovat, abychom sami sebe a své postoje slovně obhájili. Naše postoje, podpořené logikou nám pak slouží jako krunýř, který náš postoj zpevňuje a podpírá a hlavně zakrývá nejistotu, aby nebyla cítit a abychom se proboha necítili tak zranitelní a aby zvenku nebyly patrné naše hluboko vryté pochybnosti...
Většinou všichni, kdo se zaštiťují skepticismem, jsou vlastně cynici, kteří se jenom jako skeptici tváří, za skeptika se maskují, jen si na něj hrají - a možná tomu i věří. Jsme lidé, protože jsme každý ovládán nějakými skrytými strachy - které si tak úporně nechceme přiznat, bojujeme se vším, co by nám jejich existenci mohlo odhalit a nechat pocítit. Jde jen o to, že se svými strachy neumíme zacházet, proto s nimi (a s druhými) bojujeme. A přestože někdy zdánlivě vyhrajeme, přestože se strachu zdánlivě vyhneme, přesto trpíme.
Přesto, že je to vlastně "lidské", je-li to na úkor druhých, jenom proto, že něčemu nerozumíme, s lidskostí to nemá nic společného a zbytečně nás to rozděluje. To není o tom, že si někdo nemá stát za svým, ale s respektem ke své neomylnosti nikdy není od věci si zachovat úctu, respekt a liberální postoj k ostatním a k jiným názorům - pokud Vám tyto projevy evidentně neubližují. Je dobré vědět, že uvnitř každého z nás se skrývá jasný, čistý a zároveň obrovsky geniální potenciál. Jeho projevení si ale nemusíme vymáhat a druzí nejsou ti, kdo nám v jeho projevení brání. Vždycky, skutečně vždycky to jsme jen my sami a naše nevědění. A toto nevědění není o chytrosti, hlouposti ani o logice. To je jen o správném odemčení toho, co skrýváme v sobě uvnitř, uvnitř svého zamčeného a zraněného srdce.
Dovolme si respektovat své názory a nacházet si na nich něco pro sebe - anebo je prostě nechat žít... :74:
24.07.2014 - 15:50 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
A už vím, proč mě pan Kasík už od začátku iritoval, i když mi nic neudělal (nejsem na to pyšná, ale je to tak), jsou to ty Rybí opozice směrem ke mně a leccos dalšího :3::

http://osobni-horoskop.najdise.cz/r…
24.07.2014 - 15:44 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » seven
Souhlasím s vámi a ohledně té meteorologie dvakrát :1:
24.07.2014 - 15:27 | Filtr
(Rak) seven » Mici Angóra
Problém je možná v pojetí vědy, která vždy musí vykazovat exaktní výsledky a obhájit všechny fakta aby se výsledek dal považovat za věrohodný. Nicméně dovolím si tímto rýpnout např. do sofistikovaných modelů a způsobů předpovědi počasí jejichž úspěšnost rovněž není 100%, včetně oblíbených frází "můžeme očekávat" :4: Astrologie by se dala přirovnat k empirickému studiu příčin a následků a to rozhodně není jednoduché 1+1. Bohužel ale pro astrologii, je vnímána drtivou většinou jako povrchní zábava. Navíc mám pocit, že je zařazena v nesprávné škatulce blízké astronomii, ačkoliv je to v podstatě obor psychologický resp. psychoanalytický.
24.07.2014 - 15:08 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » seven
Mě by ty realizované výzkumy moc zajímaly, v duelu se pan skeptik zmohl na pouze vágní tvrzení, že jich bylo provedeno hodně a astrologie z toho vyšla vždy špatně. Jestli se tomu věnoval on sám osobně jsem nějak nezachytila (kromě toho, že se podílel na tom popisu, ve kterém se všichni poznali, ale to není astrologie). Utkvěl mi pouze výzkum, kdy udělali psychologické profily 23 lidí a astrolog měl hodinu na prostudování horoskopu každého z nich a měl je k těm profilům správně přiřadit, ale to on sám asi nedělal...Jak už tady zmínil kolega, výsledky výzkumu týkajícího se Marsova efektu se asi nejvíce blížily tomu, že systém astrologie funguje, ale dnes se dočteme tak akorát, že byl později označen jako mylný (proč? na základě čeho?) a jsme tam, kde jsme byli. :3:
24.07.2014 - 14:46 | Filtr
(Rak) seven » Mici Angóra
Nejsem si jistý, jestli se někdo seriozně nějakým výzkumem nebo myšlenkou na něj kdy zabýval (nicméně rád bych se mýlil).Řekl bych , že to je obecně považováno za ztrátu času. Problém spočívá v tom, že astrologie je považována za nesmysl díky tomu jak je vnímána a prezentována a pro racionálně uvažující jedince tímto naprosto nepřijatelná. Na stranu druhou je to věc každého jak to uchopí a co z toho vezme. U tohoto duelu z člověkem z technickém webu, byl ale výsledek předem daný :4:
24.07.2014 - 13:59 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Martin_B_D
Tipuju, že obdobně jako u jakýchkoli výzkumů, které by nějakou astrologickou zákonitost mohly potvrdit, by to shodil ze stolu s tím, že jde o náhodu, byl špatný nebo nedostatečný vzorek a tím to hasne... Mimochodem ani jeden z pánů podle mě bohužel není extra zdatný argumentátor, který by skutečně jasně a úderně reagoval na protivníkova tvrzení.
24.07.2014 - 13:51 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » Mici Angóra
Veru, je potrebné najprv do hĺbky skúmať, až potom posudzovať. Neviem či existuje nejaký skeptik, ktorý má astrológiu dokonale naštudovanú, ak áno, bol by som zvedavý, aké má argumenty.
Pán astrológ mohol spomenúť aj prácu Michela Gauquelina, napríklad marsov efekt. Som zvedavý, aké by proti tomu použil argumenty.
24.07.2014 - 13:22 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Martin_B_D
Zrovna jsem chtěla napsat k těm profilům odpovídajícím každému, že problém je v tom, že lidi sami sebe pořádně neznají. A v sebepoznání jim může pomoci právě astrologie :2: Jinak z mého pohledu ze strany p. Gelnara zaznělo vše důležité (i když nevím, jak moc srozumitelné to bylo laikům), a sice, že astrologie si na vědu nehraje, že nefunguje na principu kauzality (tzn., že nebeská tělesa by nás ovlivňovala), ale synchronicity-čili pracuje na základě dlouhodobého pozorování co se komu děje nebo jaký je při tom kterém postavení planet a pak, že astrologii a to jestli funguje či ne by měl posuzovat někdo, kdo se jí aspoň pár let do hloubky zabýval. :17: Ze strany pana Kasíka stál pro mě za zamyšlení jen trvale nadřazený úsměv.
24.07.2014 - 13:16 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
Podľa mňa skeptik mal pravdu v tom, že niektoré výklady sú príliš všeobecné a sedia potom skoro na každého. Na to by si mali dať astrológovia pozor.
Mňa by len zaujímalo, ako by to dopadlo, keby sa zverejnil vedecký psychologický profil nejakého človeka a testoval by sa podobným spôsobom na ľuďoch, či by sa v tom tiež našlo okolo 80 percent. Ak áno, tak nie je problém v astrológii, ale v tom, že sa ľudia nepoznajú a uveria čomukoľvek a v tom, že ľudia majú hodnotiť seba samých, čo asi nie je veľmi objektívne.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »