Astrologie a náboženství???


22.01.2014 - 16:27
(Štír) Fuuu
Astrologie a náboženství???
Astrologie jako klasická esoterická disciplína...je podle vás slučitelná s náboženstvím? Konkrétně mám na mysli křesťanství, z něhož vychází evropský kulturní kontext. Může být křesťanské paradigma s astrologickým pohledem na svět v souladu? Nebo jsou výrazně v rozporu? Jak to vnímáte vy? A proč? Já za sebe v tom zásadní rozpor necítím, ale nejsem teologicky nijak zběhlá... a navíc...moje silné Váhy by všechno viděly ráda v souladu, i to co v souladu třeba není :63:Těším se na vaše názory...

Stránka: 5 4 3 2 1
Řazení:
09.03.2014 - 05:44 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
Zdravím,
Nečítal som všetky príspevky, tak neviem či to už niekto nespomenul, nejdem okolo toho špekulovať len položím jednu otázku:
Ako je možné že je v kostoloch toľko zverokruhov,
ak sa mi zdá, že v súčastnosti sa cirkev k astrológii stavia odmietavo.

Mám vlastné fotky z Francúzska ak chcete pozrite si niektoré:

http://www.astrologia-mbd.sk/fotkyz…
11.02.2014 - 21:31 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » adelaida
Ty dvě otázky jsou moc zajímavé, dneska už je nikdo moc neklade. Všichni se přesyceni informacemi ohlupujeme odpověďmi aniž by byly podložené, a tak už nehledíme tázavě k nebi.
Ty otázky jsou moc dobré. Odpověď, nevím. :1:
Mně se velmi líbí věta "hledejte království boží a vše ostatní vám bude přidáno". I poznání.
11.02.2014 - 12:28 | Filtr
(Váhy) adelaida » Bosch
Věk ryb 1 - 2148 n.l. Nemusel by ses nechávat zmrazit na dva tisíce let, stačilo by jen na 134 let abys zažil případný příchod nového mesiáše. Znovu to zvaž :4:

Já si myslím, že tím jak se ten koncept neustále opakuje, že jedno náboženství přebírá symboliku z druhého a všechno se opakuje, je tím, že nám byl jako lidstvu tento koncept někým podstrčen, naroubován na něco co tu už bylo a jen je neustále aktualizován, aby byl pro tu kterou komunitu srozumitelnější podle mentality a vyspělosti.
Má mít výchovný účinek (viz desatero a jiné texty ze kterých vychází)abychom nežili jako zvěř ovládaná pouze pudy. Jako třeba případy vlčích dětí, které vyrostly mimo civilizaci, někde v divočině a i když se později dostanou mezi lidi, tak nikdy to zpoždění už nedoženou a navždy zůstanou polodivokými tvory.
Ale kdo nám ten koncept podstrčil? Kdo nás chce vychovávat? Navíc ten kdo to byl nepočítal s tím, že někdo(náboženští představitelé) by ten koncept mohl zneužít pro svoji moc a odvést nás od naší skutečné podstaty.
07.02.2014 - 23:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » adelaida
No já často pochybuju i o tom u čeho jsem byl, jestli to není spekulace :4:
Ale máš přehled :15: :1:
Teď jsem zvědavý na to kdo, co a jak bude prezentovat věk vodnáře z pohledu dějin ale bych se musil nechat asi zmrazit někde v ledničce v americe aby mně pak rozmrazili za dva tisíce let abych se to dozvěděl a do toho já teda nejdu. :61:
07.02.2014 - 22:02 | Filtr
(Váhy) adelaida » Bosch
Podle této teorie je datum 25.prosince jako datum jeho narození smyšlený. Smyšlená je i postava Ježíše. Nikdy nikde nežil, řadí se do mytologie zrovna tak jako Hórus a ostatní...je pouhou personifikací Slunce.
Jsou to spekulace :1: O všem u čeho jsme osobně nebyli - o tom můžeme jen spekulovat. Hezky je to podáno v tomto dokumentu -část první- Největší příběh všech dob:

https://www.youtube.com/watch/…

toliko wiki o dokumentu:

Ježíš je v Zeitgeistu prezentován jako „jeden z nejpozdnějších mesiášů.“ Film vypráví Ježíšův příběh, který je téměř totožný příběhu Hóra a dalších mytologických postav (doslova říká, že „počet podobností mezi egyptskou starověkou a křesťanskou vírou je ohromující“). Poté vysvětluje narození Ježíše ve vztahu k astrologickým událostem. Film ovšem pomíjí skutečnost, že přesně datum Ježíšova narození není známo.


Symbol znamení Panny
Narození Ježíše je prezentováno jako „zcela astrologické“ (založené na astronomických událostech). 24. prosince „Hvězda východu“, Sirius, vejde do přímky s třemi hvězdami pásu Orion. Tyto tři hvězdy se nazývají „Tři králové“. Přímka, tvořená Siriem a Třemi králi, protíná horizont v místě, na kterém 25. prosince vyjde Slunce. Toto má odpovídat následování tří králů hvězdu, která zvěstuje „narození“ boha (v intencích astronomie Slunce).
Panna Marie je ztělesněna souhvězdím Panna (latinsky Virgo). Starověký hieroglyf pro znamení Panny je pozměněné ´M´. Toto má být důvod, proč jméno matky Ježíše (ale i většiny ostatních bohů) začíná na ´M´ - (Ježíšova matka Marie, Adonisova matka Myra nebo Buddhova matka Maya). Souhvězdí Panny se také označuje „dům chleba“. Jeden z překladů této fráze do židovského jazyka je Bethlehém (Betlém). Film zdůrazňuje – „místo na obloze, nikoli na zemi“.
25. prosinec byl již zmíněn jako společné datum narození z neposkvrněného početí mnoha mytologických postav. Film toto vysvětluje v intencích ročních cyklů Země. Od letního slunovratu dne (na severní polokouli) ubývá a Slunce se jeví jako putující na jih, opisujíce po obloze pomyslné menší oblouky. Starověcí lidé věřili, že krácení dnů a ubývání zásob úrody symbolizuje smrt. Smrt Slunce. 22. prosince však Slunce svou pouť na jih skončí tím, že dosáhne nejnižšího bodu na obloze a zůstane (resp. vrací se do něj) po následující 3 dny. Projekcí pozice Slunce na noční oblohu narazíme na souhvězdí Jižního kříže (angl. Southern Crux). 25. prosince se Slunce posune o 1° na sever, říká film, „v předzvěsti delších dnů, tepla a jara.“
Film tedy dedukuje: „Slunce (bůh) zemřelo na (Jižním) kříži, bylo mrtvé 3 dny (skončilo svou pouť), aby mohlo být vstát (posun o 1° nahoru) z mrtvých a vzkříšeno pro novou pouť.“ Film též vysvětluje, proč vzkříšení Slunce není slaveno až do jarní rovnodennosti (což je doba přibližně velikonoc) – v den jarní rovnodennosti Slunce přemůže „zlou“ noc a dnů (světla) bude přibývat.
Film tvrdí, že 12 učedníků (žáků, pokračovatelů, apoštolů…) představuje 12 souhvězdí zvěrokruhu, kterými bůh (v alegorii Slunce) prochází. Také zmiňuje, že číslo 12 se v Bibli objevuje poměrně běžně (12 izraelských kmenů, 12 izraelských soudců, 12 izraelských králů, 12 izraelských princezen, 12 potomků rodičů Josefa, 12 velkých patriarchů, 12 proroků, 12 let Ježíše, kdy začal svou pouť). Film doslova tvrdí: „tento text má víc co dělat s astrologií než s čímkoli jiným.“
Beit Alpha.jpg

V této části film tvrdí, že křesťanský kříž s kruhem okolo středu je pohanský relikt středu zvěrokruhu, jehož úsečky (trámy kříže) protínají rok slunovraty a rovnodennostmi, v němž kruh symbolizuje koloběh Slunce jakožto dráhu, kterou v průběhu roku prochází, navštěvujíce tak všechny měsíce (potažmo souhvězdí na obloze).[4] Film připomíná, že Ježíš býval v raném okultním umění vždy zobrazován s křížem ve svatozáři za jeho hlavou.[4]


„Věk“ Ryb
Tato část filmu pracuje s termínem „věk“, který je četně odkazován v Bibli. Definuje ho na základě jevu precese zemské osy – jako velmi pomalému krouživému pohybu zemské osy vůči okolnímu vesmíru, který opíše plný úhel každých 25 765 let (tzv. Velký rok, později Platónský rok). V intencích starověké astrologie by se dalo shrnout tak, že každých přibližně 2150 let (1/12 této periody) na den jarní rovnodennosti vstalo Slunce z jiného znamení/souhvězdí (2147 př. n. l. až 1 n. l. to bylo souhvězdí Berana, od 1 až 2148 souhvězdí Ryb (v tomto věku se nalézáme nyní) a poté souhvězdí Vodnáře). Podle filmu o precesi zemské osy věděli již starověcí Egypťané.
Jako příklad citace souhvězdí Býka v Bibli film uvádí úryvek ze Starého zákona, kdy Mojžíš sestoupil z hory a viděl své lidi uctívat zlaté tele. Jako příklad prolínání souhvězdí Býka do jiného náboženství pak film uvádí zabití býka bohem Mithrou.
Ztvárnění souhvězdí Ryb je údajně možno v Bibli doložit mnoha případy: například zázrakem, v němž Ježíš nasytil hladový dav lidí chlebem a dvěma rybami (souhvězdí ryb je rovněž tvořeno dvěma rybami)[zdroj?], či skutečností, že někteří z jeho následovatelů byli rybáři. Jedním ze symbolů křesťanství je znak ryby a film tvrdí, že původ tohoto symbolu je pohanský.
K Vodnáři si vybírá citát z Bible, ve kterém Ježíš říká: „Budu s Vámi až do konce světa.[zdroj?]“ Film tvrdí, že správný překlad je: „Budu s Vámi až do konce Věku,“ což má znamenat, že Ježíš bude s těmi, kdo v něj věří, do konce věku Ryb (tedy než nastoupí Věk Vodnáře). Věkem je míněn jeden platónský měsíc (2150 let) platónského roku (25765 let), který souvisí s precesí zemské osy.
07.02.2014 - 07:31 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » adelaida
Ale to datum 25.prosince je smyšlené, neexistuje k tomu žádný podklad. Viděl jsem pár pokusů o stanovení data jeho narození ale všechno to mi znělo spekulativně.
06.02.2014 - 19:38 | Filtr
(Váhy) adelaida
V současné době astrologie není slučitelná s křesťanským náboženstvím. Není slučitelná z pohledu křesťanských náboženských představitelů, kteří dogmaticky dodržují a prosazují pouze přejaté názory, které nejsou v rozporu s učením církve.
Astrologie je jednou z cest k sebepoznání a kdo zná sám sebe, kdo ovládá sám sebe, toho je těžké ovládat. Proto astrologie církvím vadí...

Existují teorie, že náboženství má mnoho společného s astrologií, že z ní vpodstatě vycházejí a jednotlivá náboženství toho mají mnoho společného také mezi sebou, že jedno náboženství je inspirováno druhým. Jako například křesťanství a postava Ježíše Krista má podobnou symboliku jako postava boha Hóra v Egyptě, řeckého Apollóna aj. Hórus se také narodil jako Ježíš 25.prosince z pannenské matky, také měl 12 učedníků a těch souvislostí je tam mnohem víc... Analogie s původním pohanským kultem uctívání Slunce, zimním slunovratem-narození Ježíše(Slunce), jarní rovnodenností, 12 znameními zvířetníku(12 apoštolů) apod...

http://www.matrix-2001.cz/clanek-de…


http://kopecky.rtyne.net/acharya/…
05.02.2014 - 12:21 | Filtr
(Ryby) Ida 29
Astrologie není náboženský systém, proto se nedá s křesťanstvím srovnávat. Průměrný křesťan o astrologii nic neví. Maximálně jen to, že je to nauka proti bohu. Někdo sbírá známky a já data. Komu je co do toho? Nemám potřebu své názory obhajovat a ani je někomu vnucovat. Jsou to jen oboustranně neplodný diskuse. Mě stačí, že Já vím.:)

Znám partu babiček, které chodí do kostela. Jedna z nich dělá reiky a je dobrá léčitelka. Kamarádky jí přesvědčovaly, ať to nedělá, protože je to proti bohu. Léčit smí jen Ježíš. Nakonec jim to pod tlakem slíbila. Ta paní co mi to vítězoslavně vyprávěla, měla na tváři blahosklonný výraz inteligentnější bytosti - vždyť přeci rozumný člověk ví , že reiky je blbost. Zároveň mi s tím pobavila i zhnusila. Hodný ženský zkazily radost,že jim může pomáhat.
Teď mi došlo , že i myšlenky vyslané tímto směrem ve mě vyvolávají obavy, natož diskuse. Naštěstí si nevzpomínám proč.:)
03.02.2014 - 15:04 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Argyll
Ale zase to vem i tak, že pitta je jediná transformační síla schopná dovést hmotu k proměně. Je to božská energie a mystérium slunce. Žene vývoj kupředu.
Takže kdo jí má málo (ohně), moc toho na sobě nezmůže.
Pita lidé jsou opravdiví vůdci. Zase je pravdou že nikoho neprošel transformací tím že si nasypal na hlavu kilo čili. :4: Ale takové tumo například to už je jiná.
03.02.2014 - 10:49 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Argyll
Ano, Leary, anebo také i Lenin je vodnář pseudoguru par excellance. :4:
03.02.2014 - 10:46 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:4: Mám to s Oshem velice podobně, ale je to Střelec - žádný jupiterský exces mu není cizí...

Dokonalý příklad pseudogurua vodnářského typu je pro mě Tim Leary
03.02.2014 - 10:34 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Fuuu
Díky za tip.
Kdybych vyšel jen z popisku knihy (což se bez znalosti obsahu nedělá já vím.. :3: ) musel bych hned říct že jde o spekulaci.

"Studie B. Darlisona naznačuje, že Ježíš není historickou postavou, ale že ve skutečnosti jde o představitele jednoho znamení zvěrokruhu – Vodnáře."

To jistě ne, protože Ježíš je typickým průkopníkem znamení ryb, oběti a zmrtvýchvstání, univerzální lásky a cesty k Bohu. Domu tajných nepřátel kteří Ježíše nakonec dostali. Navíc Ježíšova cesta je výhradně citová, bhakti, což k vodnáři opravdu má velmi daleko. To jsou tvrdí intelektuálové vizionáři řízeni éterem nikoli vodou, citem. :4:
Takže bych si peníze ušetřil na šťavnatější literaturu což udělám. Ale tím nic proti Tvé dobré vůli.

Za představitele znamení vodnáře bych si uměl představit například osha (přesto že jej nemusím) anebo někoho kdo teprve přijde.

http://www.kosmas.cz/knihy/141979/…
03.02.2014 - 08:25 | Filtr
(Štír) Fuuu
Dostala jsem tip na knihu, týkající se témátu astrologie + náboženství, tak sdílím pro potenciální zájemce...popisuje prý pasáže týkající se zmínek o jednotlivých znameních zvířetníku v evangeliu

"Bill Darlison: Evangelium a zvěrokruh"

02.02.2014 - 21:49 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Argyll
Jo těch dotazníků koluje více po netu ale jsou natolik orientační že to neberu v úvahu.
Védský koncept puruši a prakrti je něco úžasného, prakrti je kauzální skutečnost toho že jsme a čím jsme. Teprve spojením prakrti s purušou (čisté vědomí) vzniká brahma. Poznat svoji prakrti znamená poznat sebe sama.
Ale řekněme že na naší úrovni prakrti znamená výraz projevu v tomto světě. Vypadá to u tebe na pitovátu tedy více pity méně váty nejméné kaphy, ale to by se muselo zjistit ještě dost dalšího, v tom dotazníku je problém že se tam míchají věci okamžitého (dočasného) stavu (vikrti) což je tvoje aktuální konstituce či stav a ten je zpravidla silně ovlivněn výchovou, rodinou, tradicí okolím, školo atd. takže málokdy můžeme říct že naše vrozená a aktuální konstituce jsou v souladu (shodné).
To je podobné jako kdyby jsi srovnával svůj horoskop se znameními (+planetami) s domy.
Znamení jsou vnitřní a domy vnější. Proto se jinak chováme než jací uvnitř jsme.
Odfiltrovat vikrti je oříšek, zjistit jestli tvoje vlastnosti a konstituce je vrozená anebo naučená, to je právě ten problém při stanovování správné konstituce.
Většina ajur lékařů se tím nezabývá koukne na aktuální stav a ten řeší. Což je správně. Ale nepoví ti co anebo čím jsi původně byl když jsi se zrodil.
Bohužel anebo bohudík prostředí mění člověka takže postupně jak nabalujeme na sebe přejaté (nechtěné), anebo námi z života \"vydupané\" (chtěné) vlastnosti stávají se tyto naší vrozenou přirozeností takže se v průběhu života mění i prakrti.
Stejně jako horoskop neplatí pro celý život, ale prochází změnou v závislosti na tom, nakolik jsme se i my změnili.
Proto říkají někteří astrologové že po 30cítce jsme řízeni více asc než slunkem. Asc je totiž to, čím chceme být, slunce je to čím jsme (já), takže se v průběhu života postupně vypracováváme na to čím chceme být (asc). A nikdo spolehlivě nezjistí, nakolik jsme na sobě mákli, takže pro nás staré páky je náš radix prakticky neprůhledně zastaralý. :4:
Vše je v pohybu.
Ale řekněme že běžně lidé zase takové skoky během jednoho života nedělají.
Prakrti se zase tak rychle nemění ale znám případy kdy život v disharmonickém prostředí dokázal během pár let zásadně změnit vrozenou konstituci (prakrti) a to se dá v pulsu poznat.
Ona vlastně určuje jaký jsme metabolický typ, jak myslíme, oblékáme se, k jakým nemocem tíhneme, v jaké sféře žijeme, a naproti tomu říká co nám chybí k tomu, abychom se vyladili do harmonie. Což ovšem neznamená, že máme mít prakrti VPK 1: 1 :1. Harmonie (štěstí) se v naší bytosti navodí pokud sladíme vikrti s prakrti a tu si pak udržujeme, v praxi to znamená, že žijeme to, čím jsme.
Neboli jak říká werich, když už člověk jednou je, ...aby byl tím čím je, a ne tím čím není.
Totiž všechny disbalance pochází z toho, že se snažíme být něčím jiným, než tím čím opravdu v jádru jsme.
02.02.2014 - 19:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zajímavé, dík. Co se živlů týká, jsou u mě v rovnováze až na téměř chybějící vodu (z6,vz5,o5,vo1). V mém nativu se poměrně často vyskytuje znamení Střelce, který vyvažuje chlad Kozoroha, i když třeba Jupiter (regent) je "utopený" v osmém domě, který je v Raku.

Cenná informace ohledně pitti a alkoholu (tedy - pro mě :6:), ale to asi dává logiku...

Prakrti... Nejedná se o tohle? Objevil jsem tuhle stránku s výpočtem (dvou dílný dotazník, první jen čistě orientační a další podrobný, už sčítá body)

http://doshaquiz.chopra.com/
02.02.2014 - 19:31 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Loen
Jo pittu dělaj vynikající u obi dováží origoš donner celý koncept s troškou čilli fakt špica. Ale zvedaj ceny lumpi bo ví že jsou dobří. :4:
02.02.2014 - 19:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Argyll
Léto je období pity což rozhazuje tělo do P+.
V létě chladit, v zimě zahřívat. Bohužel nemáme celoročně konstantní počasí takže nás roční doby vychylují z rovnováhy. Do 40 mi to bylo šumák, ale teď už ne.
Pozor mléko je živočišné a překyseluje + zahleňuje. V principu vápník spíše odplavuje.
Sýry tvrdé jsou velmi nevhodné, svou povahou tamasické. Měkké čerstvé jako cottage žervé brynza celkem jdou.
Nejhorší na P+ jsou alkohol, maso hlavně červené, sůl, kyselé, ocet. Ale takový čerstvý zázvor P prakticky nezvedá. Najít pro sebe příznivou stravu, to je věc dlouhodobého pozorování i studia. Pročištěné tělo si už řekne samo co chce.
Je dobré znát svůj typ, prakrti. To souvisí s živly a vládci v horoskopu. Jotish to umí spočíst přesně a většinou to sedí. Já svůj typ zkoumal 2 roky než jsem ho poznal. Vím už čím se ladit, ale hodně to bolelo než jsem na to přišel.
Prakrti je základní individuální konstituce, není nic důležitějšího co bychom měli znát, protože prakrti je náš individuální výraz naší duše který se pak takto projektuje ven do hmoty. U saturnu (kozoroh) je velká část bytosti vátová, přestože kozoroh je zemní čemuž odpovídá kapha. Vládne mu ale saturn a to je největší váta planeta co existuje. (Sucho + chlad - vát tedy kvality éteru a vzduchu). Ale posouzení osobní konstituce je na dýl, já sleduju fyzickou stavbu, psychické projevy, horoskop a pulsní diagnostiku. A i tak je určení velmi náročné. Rozhodně neplatí že ti někdo určí spolehlivě konstituci pohmatem z pulsu a pohledem za pár minut.
Tady už začíná alchymie znalosti živlů a toho čím a jak je člověk řízen protože každý má svůj osobní archetypální klíč.
02.02.2014 - 17:55 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Loen
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Hezký, Osho by Ti za to možná hodil groš :4: :29:
02.02.2014 - 17:29 | Filtr
(Rak) Loen » Argyll
jabka... hrušky ...brambory :4: :61:

chmmm.... veškeré lidské žití je strast a strast pramení z touhy... zbavíme-li se touhy... :75:

a co je největší lidská touha? (které se nezbavíme... nikdy)... spojení s "božským"... tudíž se domnívám ( :61: ) že by to mohlo být naprosté rozplynutí se v jednotě... (což jsou dost nedostatečná slova) ... a taky ony stavy samadhi nám jakoby dávají nahlédnout "někam"... a to "něco" :61: nám potom dává podklady k tomu se vůbec nějak domnívat...

A vlastně bychom se měli na domnívání vyprdnout a prostě jen být... :61: a já bych se měla jít učit... a místo toho tady zoufale prokrastinuju
02.02.2014 - 17:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Loen
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Máš recht.

Jenom by mě zajímalo, co to teda to osvícení je a jak to vypadá? Osobně si spíš myslím, že je to Tvé vtipné poukázání na snahu jevit se jako osvícený, protože o tom jak se osvícení prakticky projevuje tady víme nejpíš všichni kulový. Mea culpa. Jsem nepoučitelnej exhib.
02.02.2014 - 16:48 | Filtr
(Rak) Loen » Bosch
Kluci, chtěla bych kouzlit slovy jako vy :1:

každopádně... nedělám si iluze, že by to byla cesta jedné inkarnace... :4: tak jsem tu "snadnost" propojení "nahoře a dole" nemyslela...

Ono, tím, že se člověk spojí... že na vlastní kůži pozná "některé" principy univerza... (a nejde tu o poznání intelektuální... ale o bytostné prožití) ještě neznamená osvícení, že ano :4:

různé druhy samadhi...

PS: Pitta by se hodila :61:
02.02.2014 - 16:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Na té pittě určitě něco bude, ale je fakt, že se to týkalo jen onoho léta, pak už struny daly pokoj. Léto a horko na mě doopravdy působí obzvlášť nepříjemně a dráždivě. Co se stravy týká - odmala vyhledávám spíš potraviny, které pittu ochlazují: mléko, sýry, jemnější omáčky apod., na pálivé jsem nikdy nějak zvlášť nebyl.

P.S. Sorry, že jsem to smáznul, ale už asi po ixté mi došla nesmyslnost takových výpovědí...
02.02.2014 - 15:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Argyll
Mně se líbí i dalajlámovo, nečekejte výsledky v řádu let nebo jedné inkarnace. Bódhisatva myslí v řádu desítek tisíc let. :1:
Ten kyselý pot na hmatníku + barva a měnění strun byl dán zvýšenou pitou v těle, ale to se dá lehce upravit. Stravou atd.
02.02.2014 - 09:01 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Rozhodl jsem se zde umístit ješté jeden doplňující náhled k výkladu o obtížnosti slučování "nahoře a dole", dá se říci obtížnosti žití horních (nebeských) kvalit v současném pozemském světě.
Je to reakce na vzkaz ze záznamníku, kde mi bylo vysvětleno že řeči o obtížnosti slučování dolních a horních kvalit jsou středověkým přežitkem. Myslím že by odpověď mohla zajímat i jiné tak se pokusím být stručný.

Dalajláma na jednom ze svých kongresů které čas od času pořádá došel v hovoru ke konstatování, že skutečný stav meditace mysli je pro běžného člověka dosažitelný, ale vyžaduje přibližně 20 let trvalého denního úsilí, práce na sobě po stránce mentální, citové i fyzické, a to přibližně osm hodin denně.
Stavem meditace rozumějme stav nerušeného toku mysli po dobu řekněme jedné hodiny. Pokud má být o meditaci řeč, je zapotřebí současně setrvávat ve stavu mysli bdělé, čiré a prázdné, uvolněné a zaměřené výhradně na meditační objekt či plynutí toku pozornosti atd., dalšími detaily se tady zabývat nebudu.
S touto definicí souhlasím. Totiž jen stav meditace a předchozího zvládnutí stavu koncentrace může spět k poznání kvalit obou světů. Jen tak lze oddělit oba dva od sebe a pak je opět sloučit ve smyslu poznání povahy skutečnosti. Tento stav meditace je tedy nutný předpoklad skutečného přímého poznání reality. Ostatní poznatky zůstávají rozumového charakteru který zůstává bez hlubšího dopadu na úroveň našich skutečných znalostí, tedy i sebepoznání. S čímž se ztotožňuji.

Je tedy podle mého názoru cesta sebepoznání podobně obtížná, jako tomu bylo ve středověku. Vyžaduje mnoho disciplíny a praxe.
Dalšímu popisu se vyhnu poukazem na možnost vlastní zkoušky zdatnosti mysli. Zkuste udržet v mysli jeden objekt po dobu pěti minut bez toho, aby vaše mysl odběhla k jinému tématu, a mít ji přitom jasnou a čistou. Za pokus to stojí, a pak můžeme dále diskutovat o tom jestli je duchovní cesta sebepoznání obtížná anebo ne.
To nijak nevylučuje moje tvrzení ohledně jednoduchoti praxe což jsem zde nastínil v souvislosti s přeprogramováním našeho mozku.
Metody jsou jednoduché, ovšem jejich uvedení do praxe, to je jiná. :3:
Nevylučuji, že existují i jiné možnosti napojení se, zdroje...které přenesou připraveného do výsledného stavu.I poznání má mnoho různých úrovní. Já můžu mluvit jen o svých zkušenostech a za sebe. Stav meditace jsem zatím po mnoha letech nedosáhl, protože je to pro mně těžké.






01.02.2014 - 13:22 | Filtr
(Vodnář) aquarius.x » Fuuu
Jiří Vokáč Čmolík - Neurorestart. Docela hezky to tam popsal.
Příspěvky: 105-81 80-56 55-31 30-6 5-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »