Holotropní dýchání


09.03.2012 - 19:29
(Býk) Baille
Holotropní dýchání
Dostala sem tip tuhle věc zkusit a zajímají mě zkušenosti, případně další doporučení.. Jaké jsou rizika, co Vám to přineslo nebo nepřineslo jestli jste to zkoušeli atd..:)

Stránka: 2 1
Řazení:
11.03.2012 - 21:10 | Filtr
(Býk) balboa » Buh je tlak
Tadz jde o to, že na nehmotné úrovni jsi to stejné jako kočka, prostě jen energie, vědomí. Když půjdeš za hranice individuality u jakékoli vnímající bytosti, najdeš stejný fenomén a právě mezi touhle úrovní kolektivního vědomí a úrovní individuality jsou ty pravidla hry - limitační vzorce, jako je gravitace, lidská forma atd... z té vyšší úrovně je to volba, typ prožitokové reality, prakticky kopa barevné geometrie vibrujicí specifickým způsobem. Na hmotné úrovni se ty pravidla hry udržují skrze vnímání - vnímám gravitaci (vidím padat kočku) takže je skutečná... ale je to ve skutečnosti tak, že vidíš jen to, čemu věříš a pokud chceš vidět něco jiného, musíš si to umět představit a přesvědčit sám sebe, zbořit hranici mezi vnímáním a imaginací
V budoucnosti například díky expanzi kolektivního vědomí se ty pravidla můžou změnit, tak jak se bude měnit obecné vnímání světa a jeho zákonitostí, přece ježíš to dokázal, chodil po vodě ne? nevím, kde k tomu vzal tu sílu hacknout realitu, ale je to možné prostě, ikdyž je to záležitost energie, osobní síly... v dnešní době je těžké být Jedi :) Já si jednou na tripu uvědomil, že je totálně možné prostrčit ruku skrze zeď - jednoduše proto, že jsem tu zeď nevnímal jako hmotnou, ale jako shluk energie - stejně jako sebe.... a když jsem se rozhodl to v té senzaci zkusit, dostal jsem dost silnou facku strachu, naštěstí předtím, než jsem to udělal - jinak by mi tam asi zůstala ve zdi :) A ten strach měl původ v kolektivním vědomí - v jeho obsahu, který na každého z nás silně působí a krystalizuje do osobních strachů a vymezuje tak celý matrix. Vím, že je to možné dělat takové kousky, ale nemám potřebnou sebejistotu, osobní sílu ani motivaci abych překonal ten odpor reality. V nějakých "astrálních posmrtných světech" můžeš dělat cokoli, protože tam není žádný odpor, jen nelimitovaný wonderland

můžeš to brát tak, že kočky, lidi a jiné bytosti žijou v tvojem světě a projektuješ si je sám podle svojí předlohy... je fakt těžké si představit, jaké máme vlastně rozměry
11.03.2012 - 19:47 | Filtr
(Rak) Loen » balboa
...
možná jsme trošku zapomněli, že tato debata byla vytvořena za účelem zmapovat rizika holotropu... terapeut má za svou supinu určitou zodpovědnost - jak píše eau - měl by zhodnotit pro koho je a není tato terapie vhodná (či pro koho je vyloženě nebezpečná - a teď opravdu nemyslím osoby, které se hd bojí a vsugerují si to... spíš naopak...) - pokud má přístup, ať dejchá kdo libo, tak by měl být připraven na případné následky a adekvátně reagovat (dobře, můžeme se tu bavit o tom, co je to adekvátně...)

uzemnění lidé s holotropem problémy nemívají... :3:

PS: sobeckost a do sebe zahleděnost je trochu rozdíl... :3:
11.03.2012 - 19:32 | Filtr
(Ryby) Jan1na » exit
Ten jeden případ, kterej známe, je prostě fakt spornej.
Slyšela jsem, že se terapeut toho člověka ptal, než tam šel, jestli je v pořádku (páč se znali trochu z dřívějška) a člověk odpověděl, že už několik let ano.
Jako já prostě nedokážu posoudit, jestli ten psychoterapeut udělal chybu, že tomu člověkovi vůbec povolil dýchat.
A už vůbec si nechci hrát na soudce.
Prostě znám jeden příklad, konkrétní dopad x příčinu (nebo nevím, jak to mám nazvat) nemůžu sama posuzovat.
Navíc, jak to bylo (proč a za jakých okolností) terapeut dovolil tomuto člověku dýchat znám jen z třetí ruky.

A vůbec, mně už se to vlastně taky nechce rozebírat.. vím, že tam pak proběhlo ještě několik dlouhých "soukromých" sezení: terapeut x klient, ale co se tam odehrálo, k čemu se pak dobrali x nedobrali a tak dále vůbec nevíme. To ví jen klient x psycholog.
Psycholog pak nechtěl té osobě za žádnou cenu dovolit odjet (ukončit) kurz dřív a chtěl se s tou osobou k něčemu dobrat, jenže želízka tomu člověkovi nasadit nemůže. Osoba se sbalila a odjela.

Já se toho psychologa děsně zastávám, protože vím, kolika lidem pomohl.
Znám jenom jeden případ, kterej je spornej.
Někteří k němu jezdí rok co rok celých těch 30 let a to o něčem svědčí.

Je správné, že vnímáš zodpovědnost :15: (já také :13: a věř, že kdybych tomu člověkovi nevěřila, tak se svým asc. v panně do tohoto NIKDY nejdu - BTW to je taky dobrý postřeh :17: :27:), jenom si prostě myslím, že se tu řeší něco, k čemu ani jedna nemáme dost "materiálu" na skutečné posouzení.

PS: ohledně nicku - změna je život :4:


11.03.2012 - 16:59 | Filtr
(Býk) PetV » Buh je tlak
Koukám, že tobě ten štrůdl pořád leží v hlavě :61:

Ale jednak, sem to nepatří, druhak, jsem snad jasně stanovil nějaké podmínky, ne :47: a třeťak, čirou náhodou jsem odpo dělal :65: (ale nefotil) a jedna noha ještě zbyla, do zítřejšího rána by vydržet mohla, takže pokud to sem stihneš... :13: :4:
11.03.2012 - 16:14 | Filtr
(Ryby) Jan1na » exit
To máš těžký, takhle mluvit obecně, že se o následky málokdo = nikdo nepostará..
Jako za kolik lidí můžeš mluvit? Jakou znáš "statistiku"?
S kolika lidma jsi mluvila a jak je znáš do hloubky?


Jako za ty roky, co jezdím na holotrop (byla jsem celkově 4x na týdenním pobytu) a i od lidí, co tam jezdí třeba 30 let vím o jednom případě, kdy ten člověk z toho holotropu odjížděl a všichni jsme tam věděli, že to nebylo dobrý. Jenže, přesně jak píšeš, ten člověk už se v minulosti léčil s psychickým problémem.
Nevím, na kolik má ten člověk zodpovědnost sám za sebe a může posoudit, jak je v pořádku a jestli může "dejchačku" podstoupit. Nebo jestli má psychoterapeut dejchání této osobě zabránit... Těžko říct..

Několikrát se po dejchání stalo, že se ten člověk "úplně neprobral", ale velící psycholog ho z tohoto "nebrobraného stavu" VŽDY dostal. Byla jsem svědkem několika takových neprobrání a následné "práce" teraupeuta, kdy ho z toho stavu dostal..

A ještě taky vím, že jedna holka si "dýchala" sama doma, jenže to je fakt nebezpečný a to ti právě fakt může jebnout. A jí pak fakt jeblo...Skončila na psychiatrii, to vím z doslechu.. Vždy je důležité dýchat pod dohledem zkušené osoby.
Ale ona i byla jak to říct.. hodně "otevřená".. Třeba dělala sittera u dejchačky, měla dávat pozor na dýchajícího a místo toho si začala na tu podporující hudbu u dejchačky tancovat a za pár sekund "ujela", dostala se do tranzu (bez dýchání) a úplně do jiných dimenzí.. to se přece "neotevřené" osobě jen tak nestane.. Označila bych ji za takovou hodně nedisciplinovanou... Prostě i u věcí jako je holotrop je třeba dodržovat nějaký pravidla a hranice..

PS: když se odkryješ, tak Ti třeba odpovím víc :3: :2:
11.03.2012 - 15:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » PetV
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
si dovolim připomenout, že máme ještě nevy-řízenej ten včerejšek.

že bys teda - řízeně - šel udělat ten štrúdl :21:

klidně i pod holotropkem :61:
11.03.2012 - 14:45 | Filtr
(Býk) PetV » balboa
jsou lidi, kteří mi naprosto rozumí aniž bych s něma diskutuval, všechno záleží na vibrační rovině, ze které se na to všechno díváš
- - - - -

Jo, jo, rozumí :4:


Jinak možná to nebude až tolik od tématu, předevčírem mi kamarád popisoval, jak v Brně absoloval pět sezení meditativního dýchání - rebirthing, trochu jiné než holotropko, a docela si to chválil
http://www.martinbartosek.cz/rebirt…

Já byl na holotropku před pár lety dvakrát, dobrá, lehce pozitivní zkušenost, ale až tolik mi to nedalo, i když to byla spíš kombinace holotropka a řízené meditace, těžko to někam zařadit :63:
11.03.2012 - 14:22 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » balboa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
počkej, počkej, asi mi něco uniklo.

když vyhodíš kočku z 11 patra a rozbije si čumec, je to díky tomu, že se 7 miliard lidí v hluboký vrstvě podvědomí dohodlo, že zákon gravitace platí?

Ale vždyt jsi psal, že člověk (a předokládám - chybně? - že to platí i pro zvířata) může zažít jen to, co si vytvoří.

kočka si ten beton (auto, psa) v hlubokým nevědomý s dalšíma 20 miliardama koček odsouhlasila?
11.03.2012 - 13:42 | Filtr
(Býk) balboa » Loen
no ty univerzální zákonitosti platí jen v mojem světě, pro mě jiný neexistuje :) jsou lidi, kteří mi naprosto rozumí aniž bych s něma diskutuval, všechno záleží na vibrační rovině, ze které se na to všechno díváš
když někde slyšíš moudro, že život a realitu si člověk tvoří sám - pak je to absolutní pravda a tohle pochopení má hrozně moc úrovní. spoustu věcí člověk vnímá jako dané, automatické, ale přitom to tak není, jsou jenom uložené hodně hluboko v podvědomí ve formě souhlasu (například gravitace - 7 miliard lidí nevědomě souhlasí s tím, že ji budeme pociťovat, pak je těžké ten zákon zlomit)

já si sám nic nepotvrďuju, realita to dělá za mně, všechno se potvrzuje samo od sebe. je mi jasné, že vypadám hodně sobecky, ale to je vlastnost která mi vždycky chyběla, protože jsem hodně pochyboval o svém vnímáni světa - jednoduše proto, že je hodně odlišné od standartu... ale už mě to přešlo, být sobecký znamená být sám sebou :) pro někoho vypadám uvězněný, z mojeho pohledu je uvězněná většina lidí a protože je jich tolik, tak jim to ani nepřijde...

Podle mě primární je naučit dítě plavat a chovat se odpovědně, jinak pro něj učitel může skákat pořád dokola a co pak z toho...
Je rozdíl mít zodpovědnost za někoho a k někomu. To první je nereálné a zcela nepřirozené, nemůžeš zodpovídat za život jiných lidí, teda pokud tě třeba neodsoudí podle zákona :) pak je to prostě jen následek činu, ale vinu nést nemusíš... Pokud někoho vidíš se topit, pak jsi směrem k němu zodpovědná zachovat se podle své vůle, v rámci odpovědnosti za svůj život a svoje činy. Já jsem třeba takový, že při holotropním sezení bych pro člověka topícího se ve vlastní temnotě skočil - kdybych neměl tu schopnost, tak bych určitě nikoho neprováděl, ale nemůžu nikoho zachránit pokud on sám nenajde tu sílu. průvodce funguje jenom jako zrcadlo a sám musí být dost vyčištěný, aby zachoval neutralitu a čistotu obrazu :)

11.03.2012 - 11:45 | Filtr
(Býk) balboa » Baille
no já dávám přednost houbám, jsou hodně spolehlivé - když se jim člověk naučí důvěřovat a bere je jako učitele, entitu která ráda interaguje s člověkem... jinak jsou různé chemické látky, které při reakci s lidským mozkem vyvolávají holotropní stavy. já jsem dost líný člověk a nemám potřebu chodit na to holotropní dýchání, abych tam pár hodin dýchal jak zběsilý, když už mám metody které fungují, netřeba je měnit, navíc příroda je zadarmo a není potřeba se v tom spoléhat na lidský prvek... a narozdíl od dýchacích technik je účinek zaručený, nejde se mu vyhnout - to může někdo brát jako riziko, pokud má tendence utíkat z boje :)
11.03.2012 - 10:59 | Filtr
(Rak) Loen » balboa
Jestli si myslíš, že lidem, kterým z toho "přeskočí" se to stane proto, že to chtějí, že se tak ovlivní okolními plky o nebezpečnosti této metody..., tak to je ta tvá autentická zkušenost opravdu jenom tvá a žádné univerzální zákonitosti z ní vyvozovat nemůžeš... to, že si ve své zabýčené hlavě vytvoříš sérii pravidel a zákonitostí, které si posléze sám potvrdíš není univerzální - pohybuješ se ve svých vlastních mantinelech a dál nic...

A říkat, že vedení je sekundární, protože každý zodpovídá jen sám za sebe je jako říkat, že je bez zodpovědnosti učitel, kterému se utopí dítě na školním výletě, protože nemá potřebu-neumí skočit za ním do vody a protože tam to dítě přece vlezlo samo...
11.03.2012 - 08:51 | Filtr
(Ryby) Jan1na
Tak koukám, že se to tu trošku rozjelo a nechce se mi všechno číst. Mám jen a jen pozitivní zkušenost se zkušeným psychoteraupeutem, který skupinu vždy vede.
Pokud bys chtěla něco konkrétního, tak případně vzkazník.. :27:
11.03.2012 - 06:53 | Filtr
(Býk) Baille » balboa
tak jakým způsobem?:) jestlis to pak někde psal tak sorry, ještě sem ty tvoje romány nestihla pročíst všecky. dík:)
11.03.2012 - 01:17 | Filtr
(Býk) balboa » exit
objektivní není vůbec nic, každý vidí něco jiného... jde o to, že mám svoji zkušenost, která je pro mě dost autentická na to, abych z ní vyvodil určité univerzální zákonitosti... pro tebe je to jenom názor blázna a tak to asi zůstane, protože lidi si prostě nejsou rovni a my se evidentně bavíme každý na jiné rovině... naposledy říkám, že ti nemůže přeskočit samo od sebe, ani nemůžeš zažívat něco, co bys nechtěla - pokud si tohle uvědomíš, tak eliminuješ veškeré riziko, protože do toho vneseš vědomí... Pokud ne, tak platí to co píšeš a všechno s tím spojené

přesně tak, ať si každej dělá co chce a nikomu nevěří, pak to musí vyjít

provádění tím stavem hmmm to je velká zodpovědnost, to sem si nedávno dost jasně uvědomil... to hrozně záleží od lidí, od situací. každopádně to vedení je až sekundární, každý zodpovídá sám za sebe, za svoje vědomí

uvězněný néé, možná osamocený, ale tak to prostě je a ten pohled se už velice nezmění, spíš jenom vyjasní. já akceptuju ostatní pohledy, ale ve svém myšlení vycházím nekompromisně z toho svého a vůbec není v rozporu s jakýmkoli jiným, je to jenom způsob jak se dívat na věc, rozhodně to není aplikovatelné pro všechny, protože ne každý to tak aplikovat chce :)
11.03.2012 - 00:19 | Filtr
(Rak) Loen » exit
Myslím, že líp bych to nenapsala ...
10.03.2012 - 21:46 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Nabi*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kareline, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====



Ok, ja jen, tu diskuzi jsem trosku dojela a nejak me instinkt zastavil... Jeste "tam" nejsem.. :74: :3:
10.03.2012 - 21:34 | Filtr
(Štír) Nabi* » Kareline
Podivej se prosimte na tu mou diskuzi kterou jsem vlozila v prispevku vyse...kdy ti neco nebylo jasne nebo bys mela dalsi otazky tak prosim do vzkazu....ted uz odchazim a jsem unavena, ale zitra kdyztak odpovim, ale nejdrive si precti tu diskuzi :3: pa
10.03.2012 - 21:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Nabi*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kareline, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====



Muzete mi prosim vysvetlit, oc jde? :62:
10.03.2012 - 21:28 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele PetRaK., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Asi mi něco uniklo.. k čemu je to vlastně dobré? Nevím jestli je to to stejné co myslím já.. Nikdy jsem to nezkoušela a jestli je to opravdu to co jsem myslela tak jsem byla svědkem a trochu mě to i vyděsilo...
10.03.2012 - 21:27 | Filtr
(Štír) Nabi* » Buh je tlak
:61: no vubec o nic nejde :5:
10.03.2012 - 21:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Nabi*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
hele, s čím máš problém? :3:

dal jsem jí odkaz na tvoje jméno.
pod ním si téma, který jsi založila a jí to zajíma najde sama.

nevím, o co jde.

tak nic nevypisuj a máš klid :44: :35:
10.03.2012 - 21:23 | Filtr
(Štír) Nabi* » Buh je tlak
Aha, takze jak budes zakladat nejakou diskuzi a budes chtit poradit takze ti taky muzem vsichni rict: "Najdi si reseni sam, protoze nejsi maly chlapecek, ktery ma potrebu zakladat kazdy den po 3 diskuze" :3:

Protoze nechapu proc bych tady mela zdlouhave vypisovat svuj nazor kdyz je vsechno v jedne diskuzi! :3:
10.03.2012 - 21:17 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Nabi*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
holčička si najde sama, nebudu ji vodit za ručičku.

at si dá práci :1:
10.03.2012 - 21:09 | Filtr
(Štír) Nabi* » Buh je tlak
Comolungmo, aspon kdybys dal odkaz na tu spravnou diskuzi :32: :4:
10.03.2012 - 21:08 | Filtr
(Štír) Nabi*
Ahoj Baille,

posilam odkaz na mou diskuzi
http://diskuze.najdise.cz/prispevek…

Jsem moc spokojena, je to tam uzasne a doporucuju, pokud nejsi psychicky labilni nebo netrpis nejakou formou psychicke nemoci nebo srdecni vadou!

Tedkom o Velikonocich asi pojedu zase...klidne se mi ozvi do vzkazniku jestli budes neco potrebovat :3:
Příspěvky: 34-10 9-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »