Spálová angína.


11.10.2010 - 23:07
(Váhy) katalpa
Spálová angína.
Dnes jsem byla s malou u lékaře a zjistil,že má spálu.Nasadil jí penicilín.Od odpoledne mám i já bolavý jazyk a povlak na něm.Asi jsem to chytla taky.Nikdy by mě nenapadlo,že je to tak přenosné. :8:Máte s tím někdo zkušenosti?Měli jste jí jako dospělí?

Řazení:
12.10.2010 - 19:17 | Filtr
(Beran) miluška medvídková
u spály bývá ten typický malinový jazyk, myslím. Pokud se pamatuju, sestra jako malá ji měla, všechno musela nechat v nemocnici, hračky atd. Dnes není na infekčním? Asi na to je jiný názor. Ale sestřenice měla jako malá spálu a "vlezlo" ji to pak na oči, od té doby měla hrozně tlusté čočky.
12.10.2010 - 07:02 | Filtr
(Blíženci) hela215 » růžička
řekla bych,že spála se trochu liší.
http://spala.cz/
12.10.2010 - 03:56 | Filtr
(Lev) růžička
Jaká je to nemoc:

Slovo angína znamená v překladu svíravou bolest (z latinského angere – svírat). Je to onemocnění bakteriálního (streptokok), virového, nebo výjimečně mykotického původu. Šíří se formou kapénkové infekce. Klasická krční angína je velmi časté infekční onemocnění u dětí i dospělých. Angína čili tonzilitida je akutní zánět krčních mandlí a hrdla. Krční mandle jsou lymfatická tkáň obsahující lymfocyty a jiné obranné imunitní buňky, které slouží jako významná obrana proti mikroorganismům přicházejícím do těla člověka s vdechovaným vzduchem. Někdy se stane, že se bakterie uchytí na mandlích, a způsobí tam zánět. Inkubační doba angíny je 1- 4 dny.
Příznaky:

Angína se projevuje horečkou, únavou, bolestmi hlavy, bolestmi svalů, bolestmi v krku a s tím související obtížné polykání, chrapot, kašel, otok mandlí, bolest v uších. Může se objevit i nevolnost spojená se zvracením. Taktéž se mohou projevit příznaky jako ucpání nosu, nosní výtok , zvětšené a bolestivé mízní uzliny. Hrdlo a mandle při angíně bývají zarudlé, na mandlích často bývají hnisavé čepy – bílé povlaky.
Komplikace:

Při angíně, zejména té neléčené se mohou vyskytnout komplikace. Při rozsáhlých hnisavých angínách může někdy dojít k přestupu hnisavého zánětu do hlubších tkání hltanu pod krční mandli a vytvoření tzv. abscesu (hnisavé ložisko). Absces je dutina vyplněná hnisem. Tato komplikace je provázená silnými bolestmi a otokem většinou jedné strany hrdla a podčelistní krajiny. Odtud se může zánět dále šířit prakticky kamkoliv. V případě této komplikace je nutné ložisko chirurgicky otevřít a vyčistit. Další komplikací streptokokové angíny může být náhlé postižení ledvin. Vyskytuje se 7 – 14 dní po odeznění krčních projevů nemoci. Ojediněle se vyskytuje revmatická horečka (autoimunitní nemoc) – onemocnění postihující srdce a klouby.
Léčba:

Angína se léčí antibiotiky a analgetiky. Kromě těchto léků je u angíny vhodný klid na lůžku, dostatečný příjem tekutin.

http://www.angina.cz/ :17:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »