Ájurvéda


18.08.2010 - 11:38
(Střelec) Burlesque
Ájurvéda
Ájurvéda - věda o životě a dlouhověkosti. Tento systém pochází z Indie a je starý tisíce let. Z Indie mám s ájurvédou jisté pozitivní zkušenosti, zajímalo by mne však, jestli někdo z vás se také o ájurvédu zajímá a jestli žijete podle jejích principů. Pokud ano, jak se cítíte a jestli se to nějak VÝRAZNĚJI odrazilo na vašem zdraví (např. léčba chronických onemocnění), případně i na mentální svěžesti.

Stránka: 2 1
Řazení:
19.03.2016 - 14:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Můžeš popsat jaké zkušenosti máš Ty?
18.03.2016 - 09:21 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buddha/2
Tys nechal brahmu přes zimu ve sklepě?
17.03.2016 - 22:44 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Bosch
:4: Jé, sorry, vypadlo mi r. Nemyslel jsem něco na způsob Jožina z Bažin :20:

No když on mi potvora česnek začal klíčit teď, tak co s ním jinýho :39:?
17.03.2016 - 21:40 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Samanthaa
Rostliny samozřejmě z indie bio organic powder jinak terapeutickou bylinu tady v evropě nezískáš. Nedá se to tady pěstovat dostali bychom něco jiné.
Hlavní jsou znalosti kvalit byliny a jejího působení toho je celkem dost co je zapotřebí zohlednit. Protože se léčím takže jsem zkoušel a zkoušel a vím co a jak zabírá. U každé byliny je něco dobře a něco nesedí. Hledáš to správné složení a potenci a dávkování sleduješ ověříš si co a jak je pravda o tom co se o ní píše. Ona to je pravda co je v dobrých pramenech napsáno jedním z nich je herbář od Sebastiana Poleho zakladatele Pukky. Ten je asi vůbec nejlepší. Čerpal z pramenů Lada a Frawleyho byl jejich žákem. Ty indické byliny jsou velmi účinné proto indické. Naše jsou slabé. Indické byliny mají silou úroveň chemických léčiv.
Ale pozor, ajurvédu bych neomezoval na bylinky. To je jenom jedna z jejich částí. Cvičební částí ajurvédy je jóga. Ajurvéda je jen podpůrnou podčástí jógy aby se udrželo tělo při energii a kondici. Je obrovsky rozsáhlá.
To propojení ajurvédy s bylinami krystaly a astrologií je obrovská výhoda.

Slyšel jsem z vícero stran že čikung je velice účinný takže si to chci ověřit. Třeba něco na tom bude. Oni jsou číňané jiní tím že jsou vlastně ateisté. Indové věří kdejakým bohům více než sami sobě takže jsou často klamáni svými přáními. Ale číňané připouštějí zdá se jenom to co funguje aniž by na to musel člověk věřit. Což je mi sympatické. Indický nekritický přístup ke zbožňování často velkých pitomostí mi přijde někdy odstrašující. Oni jsou schopni uctívat kdejaké lejno. Hrozně citově rozbředlí.
17.03.2016 - 21:26 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buddha/2
tens měl sadit v listopadu. teď se sadí cibule.
nevím kterého bahmu myslíš ale nevypadá to na to že by bahma a tao byli totéž.
jedno bude česnek a druhé cibule.
17.03.2016 - 19:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ano, souhlasím že ledviny jsou hybnou silou těla - záleží na jejich esencii, jaký člověk bude, zda zimomřivý, pohublý, ne moc chytrý - z hlediska západní medicíny je to asi takto: ledviny filtrují krev a když je filtr ucpaný, nebo má špatné sítko, tak potrubí pak buď nese málo, anebo nese šelicos co sítem propadlo... No a já jako váha mám právě ledviny nezranitelnější, tak je pravidelně "posiluji". TČM je pro mne jednodušší, dá se praktikovat klidně u televize :1:
Ale k technikám obou systémů. Ajurvéda i TČM se zabývá energiemi, akorát každá na jiné platfomě. U ajurvédy by člověk měl rozpoznat energii rostliny u TČM tok energie člověka v meridiánu. Zdá se, že je mezi tím dost velká propast, ne není, ono totiž energie rostlin ovlivňuje energie meridiánových drah -které si může člověk ovlivnit svým prstem, nebo jehlou, nebo žehem. Kromě toho ještě jsou to i léčivé složky které ty rostliny obsahují, ale staří léčitelé - a to i u nás, dělali čaje podle energie rostliny, neznali chemické složení léčebných látek a není pravda, že to měli vypozorované, co na kom zabíralo. Zmiňuje se o tom jak Zentrich, tak Kříž. Kříž dokonce ze své cesty po Indii popsal i některé rostlinné energie. Ajurvéda je spojuje i s energií planet, takže proto ti dělal horoskop. Zaujímalo by mě, jak jsi testoval ty bylinky na sobě? A vůbec, mají jiné rostliny, tak odkud jsi čerpal, na co která je? Měls učitele?
17.03.2016 - 17:06 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Bosch
Až na to, že tao a brahma je to samý, ale nemá asi cenu se v tom hnípat...lepší je zasadit česnek :5:
17.03.2016 - 16:58 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buddha/2
Jóga je zastavení proměn myslícího principu. Tolik Patanjali
Taoismus takové ambice nemá.
17.03.2016 - 13:50 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Bosch
Jen taková úvaha na téma že "věci nemusí být takové, jak na první pohled vypadají".
Myslím si, že všechny systémy, které jsi vyjmenoval pracují s energií. Přirovnal bych to k práci s vodním tokem. Když někde postavíš přehradu, neznamená to, že se voda zastaví (to je jen zdání, protože hladina stoupá). Když hráz otevřeš, proudí díky nahromaděné energii o to rychleji.
S tímhle pricipem pracuje každý systém.
Ásana je bez pohybu taky jen zdánlivě. Z hlediska energie se toho děje víc než dost :4:. Ale celé je to o kultivaci "řídícího sw", si myslím :20:
17.03.2016 - 10:41 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Marcie
Ale ano funguje ale mám hlad po vědění. Čína mně přitahuje svým tajemnem a vůněmi čajů. Ty jejich alkaloidy uvolňují mozek a ten je přístupný zase novým stavům.
A hlavně čikung je odlišný od jógy, tčm je odlišná od ajurvédy. :1:
Mezi oběma systémy je diametrální rozdíl. Je možné že je to dáno podmínkami kde se ty systémy vyvíjely. Indie-horko, čína chladněji. Čína má srovnatelnější podnebí s našim. Nemuseli tudíž pracovat tolik v klidu a museli ovládat převažující oheň-agni daný silným sluncem. To je jen úvaha.
Čínský systém pracuje s pohybem, čikung ani taiči nejsou tak statická jako jóga asany. Energie proudí místo aby se zadržovala k čemuž(zádrži) vede jóga, ajurvéda je vlastně příprava na jógu.
Z toho pramení ten hlavní důvod proč je tčm a čikung anebo taiči pro nás i vhodnější. Je to přirozené. Číňani se nesnaží obracet tok energie vzhůru (kundalini) k čemuž připravují v józe všechny techniky.
Čínská tao nauka je sledováním přirozeného toku energií v přírodě.
Jóga s těmito energiemi manipuluje. Takže říkám že jóga je manipulativní. Nepřirozená. Přirozený je pohyb, nikoli asana. Jistě to v její jednoduché začátečnické formě vidět není ale později pak ano. Svůj náhled nikomu nevnucuju. Zvlášť né zastáncům jógy coby jediného životního východiska. :1:
17.03.2016 - 10:08 | Filtr
(Váhy) Marcie » Bosch
Ďakujem :1: a máš pocit že ajurvéda nefunguje dostatočne, keď sa chceš dať na TČM?
17.03.2016 - 10:03 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Marcie
ano má v německu letní seminář vrámci anebo zvlášť je možné se objednat.
http://www.euroved.com/akademie/…
17.03.2016 - 08:36 | Filtr
(Váhy) Marcie » Bosch
Dr. Lad teda robí aj konzultácie? Kde, ak sa smiem opýtať? :1:
16.03.2016 - 22:28 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Samanthaa
a ty máš hlubší zkušenosti s tčm?
16.03.2016 - 22:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Samanthaa
no to mám radost.
teď se připravuju od dubna jdu na kurz čikungu.
pak se uvidí asi si udělám ještě přípravný rok na studim tčm školy
a to mi asi bude stačit.
Dalo by se studovat i 4letou ale to je myslím si příliš ambiciózní projekt.
Ajurvéda mně fakt chytla tak jsem se jí věnoval docela dost.
Jenom těch bylin co jsem na sobě otestoval. Desitky a některé s úspěchem používám u sebe. Dříve jsem i dovážel byliny z indie a prodával ale není zájem takže jenom pro sebe dovážím občas. Bio organic.
tak třeba beru směs jatamansi shankapushpi a gokshura. posiluje a zároveň uklidňuje nervovou soustavu. a gokshura je navíc výborná na ledviny.
podle tčm jsou ledviny hlavní silou těla. proto je dobré je držet v teple. takže to už je spojení tčm a ajurvédy. ajurvéda funguje úplně jinak když jsem byl na konzultaci u dr.Lada tak se na mně koukl a začal sypat z rukávu, podíval se na můj horoskop a řekl pane tak a tak. a nemyslím si že bylo pro něj tak důležité měřit puls. on je jasnovidný takže si to může dovolit. řekl mi to podstatné a tak vím aspoň proč. jsou takoví lidé ale je jich málo.
16.03.2016 - 20:46 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:1: :1: :1: mluvil jsi mě z duše :15:
15.03.2016 - 22:08 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sabbka
Z čajů se tady dá sehnat dobře tulsí a pár jiných. Výborné jsou pukka čaje.
a čaje pro bylinoléčbu tak to téma nezačnu je to hodně obsáhlé. jedině pokud by někoho něco zajímalo.
15.03.2016 - 22:06 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sabbka
kosmetika i čaje ano, káva je nesmysl.
tu kávu vymysleli maharišijovci chtěli nalákat na ajurvédu tak zpřístupnili něco co se má kávě podobat ale nemá to s ní nic společné.
je to obilná káva s troškou bylin. nesmysl.
to si radši kup normální práškovou špaldovou kávu instatntku je docela dobrá.

kosmetika co se týká olejů dají se sehnat ale ty máš asi na mysli něco jako masti atd.
pokud by jsi chtěla fakt kvalitní tak se sehnat dají ale ne u nás musíš si je nechat poslat od dobrých firem tam pak dóza pleťového krému vyjde na dost je to srovnatelné se západními luxusními značkami jde to do tisíců ale mám dobré zkušenosti s firmou khadi. ta se dá sehnat i u nás. pak docela dobrá je i satvika. biotique mýdla jsou perfektní a vlasové oleje khadi. masážní taky beru od khadi pro mně je nejlepší mahanarayan je to nejlepší olejová masážní směs co znám, zemní dřevitá uklidňuje uvolňuje.
No dalo by se psát celkem dlouho. :29:
15.03.2016 - 21:04 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Samanthaa
No drobky nedrobky když chceš prameny si najdeš a nemusíš nijak drobčit.
Je to dneska dostupný systém dá se celkem seriózně studovat.
U nás zas moc ne ale jinde v cizině.
Například v německu je hodně rozšířen i v medicíně podporován pojišťovny proplácejí ajur výkony.
Pak francie a holandsko. A můžeš studovat hlavně v usa v institutu védský chstudií u dr.lada což je světová kapacita.
i dr.frej tam dva měsíce studoval takže teď má dojem že je ajurvédský expert. :4:
ona je ta škola celkem obsážná u nás byl velmi dobrý dr.eassey ale nedávno zemřel je to velká škoda měl v praze praxi i školu.
to co se dnes v ajurvédě u nás nabízí je mizérie. kšeftařina a fujtajbl. nemá to s ajurvédou moc společné.
Je zázrak trefit nějakou kvalitní přednášku nebo produkt.
Byliny a přípravky si zásadně nechávám posílat z indie v bio organic kvalitě od známých producentů kterým můžu důvěřovat.
U nás v čr není jediný ajurvédský terapeut na kterého bych se mohl spolehnout.
měli jsme tady dva jeden zemřel a druhý odjel z čr.
takže pokud se chceš učit ajurvédu, občas do evropy zajíždí dr.lad dělat turné a učit ajurvédu.
mívá kurzy v německu týdenní stojí asi 15 tisíc tě to vyjde. je to drahá záležitost . chce to jedříve si něco nastudovat a tak.

Já dneska toho nechávám a začínám studovat tčm.
V ajurvédě se už více nedozvím a zbytek je otázka praxe a samostudia.
tčm je jiný systém a někomu může mnohem lépe fungovat než ajurvéda.
nejsem dogmatik a jsem schopen oba systémy zrovnoprávnit.
dají se užívat oba ale neměl by je člověk míchat dohromady. každý je jiný a má jiné výstupy.
15.03.2016 - 20:52 | Filtr
(Beran) Jaaja
Toto téma mě taky velmi zajímá. Teď zrovna čtu knihu od MUDr. Davida Freje Ajurvédské recepty pro zdraví. Nakoupila jsem základní ingredience a budu zkoušet. Budu taky moc ráda, když někdo napíše své zkušenosti.
15.03.2016 - 20:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Hmm, zajímavé téma. Našim slovanským-tedy indoevropským genům moc blízké :1:. Přemýšlel někdo proč je čínská medicína jiná něž ajurvédská, když mají k sobě v podstatě "kousek" ? Já osobně upřednostňuji čínskou, ale to jen proto, protože je pro mne z určitého pohledu dostupnější, stačí pochopit určitou zákonitost a kdo má cit na tok energie v drahách, najde meridiány a body bez problémů,- na sobě určitě. To co k nám proniká z ajurvédy jsou žel jen drobky...
15.03.2016 - 09:38 | Filtr
(Rak) Sabbka
Dobrý den, ráda si s vámi popovídám o Ajurévdě a všem, co s tím souvisí. Zajímalo by mě jestli někdo nemá zkušenosti s ajurvédskou kosmetikou, čaji, kávou?
A co masáže absolvovali jste teda některou? :27:
18.08.2010 - 14:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele josefinka1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ájurveda jé jistě dobrá mám ájurvédské čaje které jsou dobré a vubec čínská medicína je dost na urovni.
18.08.2010 - 13:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iza23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ja sa chystam buduci rok alebo o dva roky ajurvedu studovat...zaujima ma velmi...teraz mam doma dve knihy, ktore si idem prekladat z anglictiny, velmi sa na to tesim :3:
18.08.2010 - 12:37 | Filtr
(Panna) mikiduc
Znám jen čaje a různé přípravky, které jsem dávala užívat synovi při mononukleóze. Výsledek byl nad očekávání skvělý :15:
Příspěvky: 26-2 1-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »