sezamové semínka


12.08.2010 - 17:17
(Rak) karamel
sezamové semínka
Sezamová semínka v sobě ukrývají obrovskou sílu. Obsahují až 60 % tzv. zdravého oleje, dále bílkoviny, sacharidy a minerály (fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď a mangan). Stimulují imunitu a srdce, tlumí vysoký tlak, uklidňují deprese a ženské potíže, podporují léčbu osteoporózy, chudokrevnosti a plodnosti. Zvlhčují sliznice, a tak mírní suchý kašel a zácpu. Ovlivňují kvalitu vlasů, kůže, nehtů i zraku a sluchu. V kuchyni se přidávají hlavně do pečiva. V kombinaci s cukrem se z nich připravují karamelové oplatky i pochoutka zvaná chalva.

Řazení:
13.08.2010 - 10:10 | Filtr
(Lev) růžička
Sezam indický

Semena obsahují 35 až 57% světle žlutého oleje a dále rostlinné bílkoviny, naicin, fosfor, vápník, síru a sacharidy.Užívají se zejména jako mechanicky působící projímavý prostředek, pomáhají též při urologických a gynekologických infekcích, olej příznivě působí na cévy i hemeroidy. Užívá se buď čistý sezamový olej nebo semena (asi 4 čajové lžičky denně), která je třeba důkladně rozžvýkat nebo předem pomlít.
13.08.2010 - 09:17 | Filtr
(Lev) Marhon » růžička
nojo, ono je tvrdý, někomu může dráždit žaludek a střeva, jako všechny zrníčka, rajčata, mák, kafe, ořechy a podobně. kdo má vředy a trpí na záněty to vůbec nemůže.
13.08.2010 - 09:08 | Filtr
(Lev) růžička » Marhon
Mě ti z něho bylo dost blbě..nemohu ho
13.08.2010 - 09:06 | Filtr
(Lev) Marhon » růžička
a na zácpu lněný semínko :69:
se divim, že nemam na břiše lány polí a z hlavy mi nečouhá slunečnice. :4:
13.08.2010 - 09:05 | Filtr
(Kozoroh) hajounek
...mírní zácpu... :4: no já bych to nazvala jinak: jsou poměrně značně projímavá :4: :15:
13.08.2010 - 09:02 | Filtr
(Lev) růžička
Jeden můj známý mi je doporučoval na hladovku, že když mám prý hlad mám si vzít semeno :4: :3:, samozřejmě semínka :4: :17: :74: :68:
13.08.2010 - 08:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » královna zvířat
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele zjarda, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Chalvu seženeš ve zdravých výživách a u nás ji mají i v jedněch potravinách :69: V Lidlu prodávají sezamové placičky a mají je dobré a levné :75: K čaji je výborné obojí :69:
12.08.2010 - 20:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » královna zvířat
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janka1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Chalva je hodně prodávaná v obchodech zdravé výživy.
12.08.2010 - 20:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » karamel
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janka1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo,jo :30: sezam je v naší rodině hodně oblíbený.Když bylo dceři 11let,byla vážně nemocná a moc si oblíbila sezamové bombony,chalvu,oplatky.Díky zato,že takové zdravé dobrůtky jsou. :27: Jinak sezamový olej za studena lisovaný u nás hodně užívaný v zeleninových salátech.Nebo v oleji máčený žitný chleba. :69:
12.08.2010 - 17:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele královna zvířat, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
chalvu miluji :69:, ale málokde se dá sehnat
mívali ji v Lidlu, ale už jsem jí tam dlouho neviděla
sladké sezamové placičky jsou taky super :69: :15:
12.08.2010 - 17:19 | Filtr
(Rak) karamel
Rostlina sezam

Sezam je jednoletá bylina dosahující výšky 80 až 200 cm, porostlá jemnými chloupky. Kvete bíle až růžově. Plody jsou čtyř pouzdré tobolky rostoucí vzhůru, obsahující malá, žlutohnědá, 2 mm dlouhá semínka, která jsou velmi podobná lněným semínkům. Užívanou částí je právě semínko. Sezamová semínka nebývají vždy pouze bílá, vyskytují se také hnědá a černá.


Výskyt sezamu
Pochází z oblasti Eufratu a je považován za nejstarší koření na světě. Dnes se pěstuje téměř ve všech teplých oblastech po celém světě. Nejvíce je pěstován zejména v Indii, Číně, Súdánu, Barmě a Mexiku.


Složení sezamových semínek
Sezamová semínka obsahují až 60% oleje, který je velice zdravý a prospěšný. Semena mimo to obsahují také bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Z minerálů je obsažen fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík a mangan.


Účinky na organismus
Semínka sezamu je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. Jejich účinek je všestranný. Měli bychom jej konzumovat alespoň 2 až 3 x týdně. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou vynikajícím lékem na choroby očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou velmi prospěšná k prevenci a léčbě osteoporózy, osteomalacie, zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů. Vysoký obsah vitamínů B, hořčíku, fosforu a vápníku jsou hodně prospěšné na nervy, tudíž je sezam výborným lékem na neurózy, deprese a psychózy. Je prospěšný především sportovcům, studentům a těžce pracujícím. Je nepostradatelný při nemocech srdce a cévního oběhu. Zvyšuje imunitu a výrazně zlepšuje látkovou přeměnu. Stejně jako mák, je sezam vysoce prospěšný těhotným a kojícím ženám. Pro vegetariány může být stejně jako jiná semena dobrou náhradou masa. Zevně se sezamový olej vyžívá při bolestech v uších a spáleninách, kdy se nanáší vatou do ucha nebo spálenou kůži. Při horečce má mazání kůže horko odnímající účinek.


Použití v kuchyni
Pražený sezam má výrazné aroma a chuť jako křupavé škvarky. V jižní Evropě se ze sezamu připravuje sezamové máslo a sezamová pasta Tahini. Používá se také do salátů, salátových zálivek, polévek a nebo jako koření do hrachového pyré. Velmi zdravý a se zvláštní vůní je i sezamový olej, který je vhodný pro přípravu slaných i sladkých pokrmů. Jeden tip závěrem: loupaná semena jsou bohužel méně zdravá, než neloupaná, neboť většina účinných látek se nachází v povrchové vrstvě semínka.


Sezamová pomazánka
Ingredience:
8 lžic sezamového semínka, 2 lžíce oleje, 3 lžíce sušeného droždí, sůl, 1 lžička citronové šťávy, 1 stroužek česneku, voda
Postup:
Sezamové semínko umeleme na mlýnku na mák, přidáme droždí, šťávu z citronu, prolisovaný česnek, olej, osolíme a přelijeme troškou vody, aby vznikla roztíratelná pomazánka. Tou pak můžeme potírat celozrnné toasty. Najde se sezamové semínko i ve vaší kuchyni? Máte pro něj širší využití?


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »